Špajza 30. rujna 2025.

Žuti luk, ljubičasti luk, srebrenac, ljutika… koji se koristi za koja jela?

luk
Razne vrste luka
foto: Nick Fewings/Unsplash
Donosimo mali vodič - kako izabrati pravi luk za svako jelo, ali i kako najbolje skladištiti luk. Jer bez luka nema dobro jela!

Luk je jedan od najčešćih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji – prema najnovijim podacima, prosječni Amerikanac godišnje pojede oko 9 kilograma luka! Iako svi lukovi pripadaju istoj obitelji – allium – razlike u okusu, teksturi i namjeni mogu biti goleme.

Neke su vrste luka savršene za sirovu konzumaciju, druge za ukiseljavanje, a treće briljiraju tek kad se karameliziraju. Evo vodiča kroz najpoznatije vrste luka:

žuti luk | Author: Mayu Ken/Unsplash Žuti luk foto: Mayu Ken/Unsplash

Žuti luk

Žuti luk je kralj među lukovima i pravi svestrani igrač. Idealan je za pirjanje, pečenje, karameliziranje ili sporo kuhanje u gulašu. Zbog intenzivne arome rijetko se jede sirov.

Ima zlatnu koru i bijelo meso, lako je dostupan i povoljan. Ako ga pečeš u pećnici kao “bloomin’ onion”, ubaciš u rižu na woku ili lagano krčkaš u junećem paprikašu – nećeš pogriješiti.

luk, rezanje luka Možda vas zanima... Nareži luk bez suza i ispeci od njega divnu slanu pitu! Recepti

Ljubičasti luk

Ljubičasti luk je zvijezda među lukovima. Hrskav, sočan i intenzivnog okusa – savršen za salate, ceviche ili kao sirovi dodatak burgerima i sendvičima. Odličan je i u (brzo) ukiseljenom obliku - kratko odstajao u octu pretvara se u jarku, ljubičasto-ružičastu poslasticu.

Pečen ili grilan razvija i slatku notu, a odličan je i za džemove od luka. Kad ga nemaš, a treba ti, nadomjesti ga ljutikom.

Ukiseljeni luk Možda vas zanima... Brzo ukiseljeni luk, spreman za samo 10 minuta Recepti

ljubičasti luk | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Ljubičasti luk foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Luk srebrenac

Luk srebrenac omiljen je u mnogim svjetskim kuhinjama zbog blagog, ali slojevitog okusa. Može se koristiti sirov u umacima za burgere ili kremast u curryjima.

U meksičkoj kuhinji nezamjenjiv je sastojak guacamolea, raznih salsi i slasnih meksičkih jaja huevos rancheros. 

ljutika | Author: Laura Adai/Unsplash Ljutika foto: Laura Adai/Unsplash

Ljutika

Ljutika je elegantnija rođakinja luka, nekoć čak klasificirana kao zasebna vrsta. Nježnog je okusa, a savršena je nasitno nasjeckana u vinaigrette umaku, pržena kao hrskavi čips ili kuhana u egzotičnim curryjima. Ako želiš profinjeniji ton u svome jelu - ljutika je pravi izbor.

mladi luk | Author: Riki Lifestyle/Unsplash Mladi luk foto: Riki Lifestyle/Unsplash

Mladi luk

Mladi luk ima duge tanke stabljike koje obavezno treba dobro oprati jer 'skrivaju' zemlju. Zeleni dio mladog luk koristi se najčešće svjež, za garniranje, a bijeli dio se termički obrađuje.

Mladi luk je blagog okusa, a izvrstan je u juhama, salatama, punjenju za razne dumplingse ili u poznatim kineskim palačinkama s mladim lukom. Nije zamjena za druge vrste luka – on ima svoju ulogu.

mladi luk Možda vas zanima... 1 povrće, 3 okusa: iskoristi baš svaki dio mladoga luka! Špajza

 | Author: Shutterstock Poriluk foto: Shutterstock

Poriluk

Poriluk je pravi aristokrat među lukovima. Prodaje se u manjim ili većim stručcima, a cijena mu je nešto viša. Zeleni, tvrdi dio najbolje je iskoristiti za temeljce, dok je bijeli dio mekan, sladak i kremast kad se dugo pirja ili peče. Kao i mladi luk, poriluk treba dobro oprati i očistiti od zemlje.

Slasni hrskavi naopaki tart s porilukom i sirom Možda vas zanima... Hrskav i slastan: Naopaki tart s porilukom i sirom Recepti

Možemo li zamijeniti uloge različitim vrstama luka?

U nuždi – da. No baš kao i ljudi, i različite vrste luka imaju svoj karakter. Različiti okusi i teksture mijenjaju karakter jela. Ako nemaš točno onu vrstu luka koju recept traži, jelo neće propasti – ali okus može biti drugačiji.

Garešnica: Strojno va?enje luka   | Author: Damir Spehar/PIXSELL Ljubičasti luk, luk srebrenac i žuti luk foto: Damir Spehar/PIXSELL

Ostala “braća” luka

Osim klasika, tu su i češnjak, vlasac i sitni biserni luk (pearl onions). Ovi slasni biserčići najčešće se prodaju zamrznuti i oguljeni, a imaju blaži okus. Izvrsni su u pečenim povrtnim kombinacijama, stir-fry receptima ili kao dodatak varivima. Ako naiđeš na svježe – iskoristite ih u malim “bloomin’ onion” zalogajima.

Nemoj zaboraviti niti na medvjeđi luk, divnu proljetnu poslasticu u kojoj, poput medvjeda, uživamo u rano proljeće, nakon zimskog sna.

Luk Možda vas zanima... Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus Špajza

Kako odabrati kvalitetan luk i kako ga najbolje skladištiti

Biraj glavice luka s čvrstom, zdravom korom, bez mekanih mjesta. Čuvaj ih na hladnom i suhom mjestu, u papirnatoj vrećici ili košari.

Kad jednom prerežeš luk, oguli ga do kraja, stavi u posudu s poklopcem i iskoristi unutar tjedan dana. Također, višak luka možeš i zamrznuti nasjeckan i samo ubaciti na vrelo ulje kada ti treba za neki umak.

I za kraj, još par recepata s lukom...

onion rings chips Možda vas zanima... Onion Ring Chips - nova hit grickalica s TikToka Recepti Francuska juha od luka Možda vas zanima... Pripremi juhu od luka, slasni francuski klasik Recepti Možda vas zanima... Ljutika s acetom balsamicom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.