Zeleni ili mladi luk često završi na tanjuru kao dekoracija, ali njegov potencijal daleko nadilazi to. Ova jednostavna, ali aromatična namirnica s razlogom se koristi u raznim svjetskim kuhinjama.
Ono što mnogi ne znaju jest da svaki dio mladog luka - bijeli, zeleni i onaj svijetlo zeleni u sredini - ima svoju ulogu u pripremi jela. Ispravno korištenje donjeg, srednjeg i gornjeg dijela luka može promijeniti okus cijelog recepta. U nastavku donosimo kako točno i kada koristiti svaki dio, plus nekoliko praktičnih trikova za čuvanje i pripremu.
Bijeli dio mladog luka
Donji dio luka, onaj bijeli i čvrsti, ima slojevitu strukturu i jači, “lukastiji” okus. Upravo zato savršen je za kuhanje. Pirjaj ga u ulju kao bazu za juhe, variva, pržene rezance ili umake - slično kao što bismo inače koristili luk, poriluk ili ljutiku.
Taj bijeli dio mladog luka možeš ubaciti i u umake, preljeve ili umućene marinade, ali računaj na to da će dati izraženiju aromu. Možeš ga posuti sirovog po jelu ako želiš jaču notu, ali tada ga koristi štedljivo.
Mladi luk
Zeleni, šuplji dio mladog luka
Gornji, zeleni dio mladog luka je nježniji, blaži i više podsjeća na vlasac. Idealan je za korištenje sirov. Reži ga tanko i pospi preko juha, salata, prženih jela, tjestenine, zapečenih jaja ili sendviča.
Ako ga ipak želiš termički obraditi, dodaj ga u tavu pri samom kraju kuhanja, jer mu treba tek nekoliko sekundi da omekša i otpusti aromu.
A što s onim dijelom mladog luka koji je u sredini?
Prijelaz između bijelog i zelenog dijela često je svijetlozelen i lagano slojevit - tu si u “sivoj zoni”. Nema pogreške: koristi ga kako ti odgovara, ovisno o intenzitetu okusa koji želiš. Slobodno ga koristi zajedno s bijelim dijelom u kuhanju.
Mladi luk
Kada koristiti cijeli luk
Zapravo možeš iskoristiti cijeli mladi luk, od vrha do dna, pogotovo kad ga pripremaš na grillu. Premaži cijeli mladi luk s malo maslinova ulja, posoli, pa ispeci na roštilju dok ne dobije lagano pougljenjenu koricu. Tada mladi luk postaje mekan, sladak i pun okusa. Idealan kao prilog uz meso ili kao dodatak salati.
Svaki dio ima svoju "ulogu"
Kako skladištiti i kako birati mladi luk
Kad kupuješ mladi luk, pazi da su mu donji dijelovi čvrsti, a zeleni listovi svijetli i čvrsti. Izbjegavaj one s uvelim, sluzavim ili požutjelim vrhovima.
Kod kuće ga možeš čuvati u staklenci s malo vode (korijen, odnosno bijeli dio prema dolje), a preko njega navuci plastičnu vrećicu. Tako će ostati savršeno svjež u hladnjaku do 4 dana. Ako neki vanjski list uvene, jednostavno ga ukloni i koristi one svježe iznutra.