Ova simpatična okrugla peciva zahtijevaju malo posvećenosti, ali ipak dosta vremena. No činjenica da je poželjno ovo tijesto premijesiti 3-4 puta zanemariva je prema okusu i izgledu sjajnih zlatnosmeđih okruglica.
Sastojci:
- 2 i pol šalice toplog mlijeka
- 4 čajne žlice suhog kvasca
- 1/2 šalice šećera
- 2 jaja
- 1/2 šalice omekšanog maslaca
- 1/2 šalice rastopljenog maslaca
- 2 čajne žlice soli
- 7 šalica višenamjenskog brašna
Postupak:
1. Ulijte mlijeko u veliku zdjelu, dodajte kvasac i pustite da odstoji 5 minuta.
2. Dodajte šećer, jaja, pola šalice omekšanog maslaca i sol te dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno, umijesite glatko tijesto, pokrijte zdjelu i pustite da odstoji sat vremena na toplom mjestu.
3. Nakon sat vremena premijesite tijesto i pustite da se digne. Ponovite postupak još 2 puta.
4. Podijelite tijesto na kuglice veličine 5 centimetara i posložite u posudu koju ste prethodno premazali maslacem. Pokrijte i pustite da se veličinom udvostruče.
5. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite 10-15 minuta tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kada se peciva ispeku, premažite ih rastopljenim maslacem i servirajte topla.