Špajza 12. prosinca 2013.

Villa Maria, Sauvignon Blanc 2013.

Villa Maria
gastro postao gastro.24sata.hr
Dok se vina nove berbe na sjevernoj polutki još nisu pravo niti primirila nakon burne fermentacije, berba 2013 iz južnijih krajeva već uveseljava svjetska nepca.

Sauvignon Blanc, po mnogočemu posebna i organoleptički lako prepoznatljiva aromatična sorta, je nedvojbeno upisala Novi Zeland na svjetsku vinsku kartu čiji je stil približio ovu sortu najširoj publici. Tako ljubav između novozelandskih bijelih Sauvignona traje već više od 30 godina, a čini se da neće tako skoro niti prestati. O razmjerima svjetskog afiniteta prema ovim vinima dovoljno govori činjenica da više od 80% njihovog izvoza vina otpada upravo na ovu sortu. Jer mali je broj onih koji mogu odoljeti prodornim cvjetno-herbalnim aromama umotanim u meki ogrtač tropskog voća.

Do naših je čaša ovaj puta došao primjerak Ville Marie, najveće privatne vinarije Novog Zelanda u vlasništvu Georgea Fistonicha, velikog svjetskog imena hrvatskih korijena. U više od 50 godina, koliko vinarija postoji, radom i strpljivom predanošću uspio je stvoriti respektabilno svjetsko ime i lepezu prepoznatljivih etiketa.

S površine blijede žute, jedva obojene blistave tekućine dižu se arome bijelog cvijeća uz pregršt lista rajčice, zelenog ogrozda i slatkastog manga. Aromatski prototip novozelandskog Sauvignona. Na nepcu se ponavlja tropska slast, ovaj puta intenzivirana s određenim ostatkom neprevrelog sladora koja je uz 13% alkohola ugodno popunila nepce i dala tjelesnu dimenziju gutljaju. Blagi početak nadopunjen je određenim „udarom“ svježine uz laganu naelektriziranost i herbalno-citrusnu svježinu. Korektno i privlačno izdanje koje bi izazvalo oduševljenje s dodatnom nijansom prodornosti i čvrstine.

Vina za recenziju osigurala „Dobra Vina“.

Vrsta: mirno suho bijelo vino
% alkohola: 13
Sorta: Sauvignon Blanc
Berba: 2013.
Proizvođač: Villa Maria
Najbolje pristaje uz: plodove mora na buzaru, kajgana s ribanim tvrdim sirom, blago pikantna piletina s bambusom i shitake gljive u voku
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: oko 75 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.