Špajza 28. studenoga 2017.

Vino tjedna: Krajančić, Pošip Intrada 2010

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Unatoč činjenici da se Intrada Luke Krajančića već nekoliko puta našla na našem degustacijskom stolu, red je da posvetimo još malo vremena upravo tom sjajnom vinu.

Ne toliko u kontekstu samog vina, o kojem je već mnogo rečeno i napisano, te koje možda i nije najbolji predstavnik klasičnih laganih i svježih vina, već nam je više poslužilo kao podloga za osvrt na davno primijećenu, ali slabo spominjanu "nepravdu".   

Iako osobno, kao i velik broj poznanika s kojima smo raspravljali o ovom fenomenu, ne pridajemo veliki značaj kvantificiranju vina, ne možemo da se ne osvrnemo na praksu bodovanja "inox" vina namjenjenih konzumaciji u godini nakon berbe. Naime, iskustvo je pokazalo da je vrlo teško naći ovakvo vino ocijenjeno s više od 90 bodova (ili ekvivalentom u drugim sustavima ocjenjivanja). Naravno da je 90 bodova jako puno, ali zar je moguće da ne postoje "inox" vina koja u svom stilu i kategoriji zaslužuju biti na samom vrhu?

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen Luka Krajančić

Jedan od poticaja na ovo razmišljanje je bila usporedba Intrade iz 2010. godine, koja, ako baš moramo bodovati zaslužuje oko 85 ili koji bod više, dok je recimo 2009. zaslužila znatno više. Ovo "znatno više" često se zna svesti na "natezanje" između jednog ili dva boda kako se ne bi probila magična granica od 90 bodova. Zar ne bi bilo bolje, ukoliko je vino stvarno zaslužilo, reći da u svojoj kategoriji vrijedi 92 ili više? Jer jednostavno smatramo da nije moguće, ili barem nije fer, stavljati sva vina u istu kategoriju.

U svakom slučaju, Intrada se unazad nekoliko godina pokazala kao vino vrijedno kontinuirane pažnje jer je kvalitetom približno konstanta, dozvoljavajući pak da se karakteristike godišta iskažu kroz vino čineći na taj način odmak od vrlo skliskog terena podilaženja tržištu, te "opasnosti" od kreiranja uniformnih, konfekcijskih vina.

Aromatiku ovog godišta obilježavaju jasni, precizni i svježi voćni mirisi agruma i korice limuna, dok je u drugom planu suho cvijeće podržano ugodnom, iako pritajenom mineralnošću. Kasnije, nakon što se "oslobodilo" i prodisalo, javlja se snažna herbalnost suhog dalmatinskog bilja. Početak gutljaja je obilježen slašću, sredina je puna i slankasta dok je završetak izrazito ugodno gorkast i traje prilično dugo. Viskozne i uljaste teksture te solidnog ekstrakta koji se zajedno s pomalo "limunskim" kiselinama, dobro suprostavlja alkoholu (13.2%).

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.