Špajza 17. prosinca 2025.

Zašto alkohol drugačije 'udara' na skijanju?

skijanje, alokohol
Zašto alkohol drugačije 'udara' na skijanju?
foto: Jason Hawke/Unsplash
Manjak kisika na višim nadmorskim visinama, brža dehidracija i fizički napor čine svoje... i zato oprezno s alkoholom na skijanju, ali i općenito u planinama!

Après-ski kokteli, čaše mirnog vina ili pjenušca, piva... imaju posebnu čar, ali na višim nadmorskim visinama alkohol ne djeluje isto kao na moru. Manjak kisika, brža dehidracija i fizički napor čine svoje – i ono što inače podnosite bez problema u planinama vas može brzo oboriti s nogu.

alkohol, mamurluk Možda vas zanima... Ovo su najneobičniji lijekovi za mamurluk... Špajza

skijanje, alkohol | Author: Getty Images/Unsplash Oprezno s alkoholom u planinama! Voda je puno bolje rješenje... foto: Getty Images/Unsplash

Alkohol pojačava simptome visinske bolesti

Visinska bolest zna se pojaviti podmuklo: glavobolja, mučnina, vrtoglavica i umor često nastupaju tek nekoliko sati ili čak dan nakon dolaska. Alkohol simptome dodatno pojačava jer usporava prilagodbu organizma, potiče dehidraciju i smanjuje opskrbu tijela kisikom. Drugim riječima, jedno piće na skijanju ne vrijedi isto kao jedno piće kod kuće.

Zato stručnjaci savjetuju – barem prvih dana na visini – uspori s alkoholom, pij puno vode i slušaj svoje tijelo. Iskusni skijaši to već znaju, a sve više planinskih barova nudi i low-alcohol ili bezalkoholne koktele kako biste uživali bez posljedica.

skijanje, alkohol | Author: Taylor Friehl/Unsplash Oprezno s alkoholom u planinama! foto: Taylor Friehl/Unsplash

Kada trebamo zatražiti liječničku pomoć?

Ako te ipak uhvati visinska bolest - stani, odmori se i ne penji se dalje, odnosno nemoj dalje skijati. U blažim slučajevima pomažu tekućina i odmor, a ozbiljniji simptomi zahtijevaju liječničku pomoć.

Zaključak? Planine su idealne za uživanje u svim godišnjim dobima (i ljeti, i na skijanju...) – ali s dozom opreza. Manje alkohola, više vode i dobar tempo najbolji su recept za siguran i ugodan bijeg u prirodu - bio on zimski, ili u neko drugo godišnje doba.

sir, vino Možda vas zanima... Kad pretjeraš s vinom, pomozi si - sirom! Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.