Špajza 14. lipnja 2024.

Zašto je sok od naranče trenutno nevjerojatno skup?

naranče, sok od naranče
Sok od naranče
foto: Patrick Fore/Unsplash
Kad sljedeći put posegneš za sokom od naranče, mogao bi te iznenaditi okus – ili paprena cijena. Razlog su drastične promjene u svjetskoj proizvodnji naranči zbog klimatskih promjena

Prema istraživanju Fundecitrusa za 2024/25., istraživačke udruge u Brazilu koju čine uzgajivači i proizvođači citrusa, ovogodišnja prognoza za naranče je izuzetno loša. Brazil, najveći svjetski proizvođač toga voća, bilježi značajan pad prinosa zbog bolesti pod nazivom ozelenjavanje agruma (Citrus Greening) i nametnika. No najveći problem su klimatske promjene.

Jaffa torta Možda vas zanima... RECEPT DANA Neodoljiva Jaffa torta Recepti

Alarmantne prognoze

"Podaci pokazuju kako je klima glavni uzrok značajnog pada proizvodnje," navodi se u nalazima. Od lipnja 2023., citrusni pojas pogođen je fenomenom El Niño, koji je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) klasificirala kao jedan od najintenzivnijih ikad zabilježenih.

Osim toga, visoke temperature, visoke stope evapotranspiracije i nedostatak vode dodatno pogoršavaju situaciju. A čini se da će biti još gore!

zašto je sok od naračne skup | Author: KamranAydinov/Freepik U odnosu na prošlu, prinos naranči pao je 25% foto: KamranAydinov/Freepik

Prognoza sušnog vremena u sljedećih šest mjeseci će i dalje negativno utjecati na urod, dodatno otežavajući rast plodova i održavanje nasada opskrbljenih vodom, čak i tamo gdje su instalirani sustavi za navodnjavanje.

Prosječan prinos ove sezone iznosi 691 kutiju po hektaru, što predstavlja pad od gotovo 25% u usporedbi s prošlom godinom. Ako se ova prognoza pokaže točnom, bit će to drugi najmanji urod od 1988/89. godine.

džem od naranče Možda vas zanima... Džem od naranče: Domaći recept naglašenih okusa! Recepti

Cijene porasle za 26,82%

Slične probleme bilježe i drugi proizvođači citrusa, poput Floride, gdje je proizvodnja također u padu. Sve to rezultiralo je drastičnim poskupljenjem soka od naranče – cijene su porasle za 26,82% od početka 2024., a cijene koncentrata soka od naranče više su nego udvostručene.

Tvrtke diljem svijeta preispituju svoje strategije. Primjerice, britanska tvrtka Coldpress lansira sok od mandarina kao alternativu, dok američka tvrtka Uncle Matts uvodi nove čajeve i wellness shotove.

 | Author: Mae Mu/Unsplash Zašto su naranče trenutačno toliko skupe? foto: Mae Mu/Unsplash

Prelazak na mandarine i druge hibride koji izgledaju, mirišu i imaju okus poput slatkih naranči, alil i veću toleranciju na bolesti, mogao bi potrajati zbog promjene propisa i logističkih izazova.

Mnogi plodovi namijenjeni su za prodaju u svježem stanju i nije ih lako preusmjeriti na industriju soka. Ukratko, dok se ne pronađe održivo rješenje, pripremite se na to da ćete morati platiti više za svoju omiljenu bocu soka od naranče.

Muffini od naranče Možda vas zanima... Brzi muffini s narančom za svaki dan Recepti Tart od naranče i badema Možda vas zanima... Tart od naranče i badema za posebne prilike Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.