Špajza 01. ožujka 2019.

Zašto su kobasice, špek i luk omiljeni među planinarima?

foto: Privatni album

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jelovnik za aktivan izlet u planini potpuno je drugačiji od onog koji trebamo za dan u kojem 8 sati sjedimo u uredu. Nemojte pretrpavati svoj ruksak, nego pročitajte što je najbolje ponijeti

S dolaskom toplijeg vremena polako se budimo iz zimskog sna i otvaramo sezonu rekreacije na otvorenom, a među najpopularnijim takvim aktivnostima svakako je planinarenje. Entuzijastični i poletni, skloni smo pritom precijeniti svoje mogućnosti i podcijeniti planinu pa si ozljedom ili gubljenjem orijentacije pokvariti doživljaj. Stoga se prije odlaska na ovakav izlet valja upoznati s planinarskim bontonom i imati na umu savjete iskusnih planinara. Njihove se preporuke ne odnose samo na odjeću, obuću i ostalu potrebnu opremu, nego i na hranu koja je preporučljiva prije i za vrijeme takvog izleta.

Dobra je vijest da su mnoga inače grešna zadovoljstva na planini poželjna, primjerice domaće suhe kobasice, tvrdi punomasni sir, špek i čvarci. Tim je namirnicama zajedničko da su lako prenosive i teško kvarljive te stoga dobrodošle u ovoj situaciji. Isto vrijedi za primjerice sardine, koje sadrže zdrave omega-3 masne kiseline. Istina, sve te namirnice usto su jako kalorične, ali pri intenzivnoj fizičkoj aktivnosti kao što je planinarenje ne morate se brinuti hoćete li potrošiti sve te kalorije. Budući da sadrže „dobre masti“ te minerale i vitamine, preporučuju se i orašasti plodovi, koji su također praktični za prenošenje i možete ih uvijek imati nadohvat ruke, recimo u pretincu ruksaka.

Ponesite i slatko i slano

Ugljikohidrati su dobri jer mogu brzo podići energiju, ali to se odnosi samo na one složene koji se dulje probavljaju (jednostavni će vam nakratko podignuti razinu energije i bit ćete vrlo brzo gladni). Integralni keksi i energetske pločice sa žitaricama i suhim voćem dobar su izbor. Naravno, preporučuje se i svježe voće, posebice slađe (idealne su banane). No ono zauzima dosta prostora u ruksaku i čini ga težim, pa je među izletnicima popularnije sušeno voće (grožđice, datulje itd.). No i sol je bitna, pogotovo u ljetnom periodu jer se tad više znojimo, pa moramo nadoknaditi izgubljene elektrolite. Slana pita od sira ili vrećica zasoljenog kikirikija tada mogu biti dobro rješenje jer pokrivaju dvije ključne potrebe organizma, za proteinima i za soli.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Ne zaboravite na tekućinu

Kod ovakvih fizički zahtjevnih aktivnosti od hrane je važnija samo tekućina, odnosno da tijekom cijelog izleta budemo hidrirani. O tome morate početi razmišljati već za doručkom, dakle prije polaska. Naime, previše kave i čaja za doručkom djelovat će diuretički (kao što će prevelika količina masti i proteina imati sličan učinak zbog kojeg ćete također trebati na zahod). Pogađate, od tekućina najviše se preporučuju voda i čaj, i to u malim dozama, ali učestalo (svakih 15-ak minuta). Dodatnu količinu vitamina i minerala mogu vam dati sportski i izotonični napitci, čime između ostalog sprečavate pojavu grčeva u mišićima. Oni su namijenjeni samo za ovakve fizičke napore, a ne za dan koji provodite u uredu. Alkoholna pića potiču dehidraciju i zato ih je u ovakvim situacijama potrebno izbjegavati. Planinarski ruksak ne bi trebalo pretrpavati, ali trebalo bi uzeti malo više hrane nego što vam je potrebno jer se izlet može neplanirano odužiti. U slučaju nesretnih događaja sreća je što se možemo osloniti na pripadnike HGSS-a, koji su naši zaštitnici u planinama te nam daju najbolje savjete za ovakve izlete. Za njihovu prehranu brine se Lidl svojim proizvodima iz linije Okusi zavičaja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.