Spoj finog, hrskavog domaćeg tijesta, dobrog umaka od rajčice s dodatkom omiljenih začina i onda nadjev, sezonske namirnice koje izazivaju zazubice, mesni i sirni dodaci, kobasice i pokoji suhi komadić stvorit će upravo savršenu sezonsku pizzu. Znamo i kako!
Umaci
Već smo naučili kako ništa ne može zamijeniti klasični pizza umak od rajčice. No, dodate li mu origano, bosiljak, protisnuti režanj češnjaka i malo maslinovog ulja, okusi pizze bit će bogatiji, a samim time i tražiti manje sastojaka na samom umaku.
Zimska varijanta pizze koja nam se posebice sviđa jest i ona koja umjesto umaka od rajčice koristi kiselo vrhnje. Dodajte joj gljive po želji, mesne dodatke poput vratine, a u ovoj će se kombinaciji odlično snaći čak i tartufi. Bijela pizza idealna je za hladnije dane, a odlično se slaže i uz pivo i uz vino.
Mesni dodaci
Ultimativni favorit zimskih pizza definitivno su domaće kobasice. Izvadite ih iz ovitka ili jednostavno nasjeckajte na kolutiće, pa meso rasporedite po tijestu i umaku. Dobit ćete neodoljivo slastan spoj okusa i tekstura. Kobasice prije pripreme svakako skuhajte, pa ih uparite s nešto težim sirevima.
Osim kobasica, odlični sezonski dodatak bit će i vratina i slanina te drugi, nešto masniji naresci, ali i ostaci bolognese umaka ili pak piletine.
Povrtni dodaci
Bundeva na pizzi ne zvuči vam kao dobra ideja? Razmislite još jednom. Bundevu ispecite, začinite ju omiljenim okusima, a zatim je, nasjeckanu na kockice, rasporedite po pizzi. Kombinirajte je sa sezonskim dodacima, pa tako nikako nemojte preskočiti gljive i slaninu.
Pizza s prokulicama možda ne zvuči kao najidealniji ručak, no zapečete li prokulice najprije na tavi s malo slanine, tek toliko da poprime boju i postanu aromatičnije, a zatim ih rasporedite po podlozi od tijesta, dobit ćete genijalnu kombinaciju okusa kojoj ćete se definitivno poželjeti vratiti.
Sirevi
Zimsko vrijeme stvoreno je za raskošnu hranu, a dobri sirevi svakako su ključni za pripremu slasne pizze. Koristite kvalitetne sireve koji se dobro tope, a uz sezonske namirnice posebno dobro će se složiti cheddar, gorgonzola, dobra gouda, ali i kvaliteta, kremasta mozzarella. Najvažnije je da ne zaboravite ključnu stvar - sira nikada ne može biti previše!
Dobar tek!