Špajza 09. veljače 2019.

Zimske ideje: Pizza s kobasicom, prokulicama, pa čak i bundevom

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza je jelo koje obožavamo tijekom cijele godine, pa sezoni prilagođavamo tek nadjeve koji će je učiniti posebnom i još finijom. Donosimo vam nekoliko zimskih prijedloga za slasne sezonske kombinacije.

Spoj finog, hrskavog domaćeg tijesta, dobrog umaka od rajčice s dodatkom omiljenih začina i onda nadjev, sezonske namirnice koje izazivaju zazubice, mesni i sirni dodaci, kobasice i pokoji suhi komadić stvorit će upravo savršenu sezonsku pizzu. Znamo i kako!

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Umaci

Već smo naučili kako ništa ne može zamijeniti klasični pizza umak od rajčice. No, dodate li mu origano, bosiljak, protisnuti režanj češnjaka i malo maslinovog ulja, okusi pizze bit će bogatiji, a samim time i tražiti manje sastojaka na samom umaku.

Zimska varijanta pizze koja nam se posebice sviđa jest i ona koja umjesto umaka od rajčice koristi kiselo vrhnje. Dodajte joj gljive po želji, mesne dodatke poput vratine, a u ovoj će se kombinaciji odlično snaći čak i tartufi. Bijela pizza idealna je za hladnije dane, a odlično se slaže i uz pivo i uz vino.

 

Možda vas zanima... Kakav spoj: Bijela pizza s grahom i špinatom Recepti

 

Mesni dodaci

Ultimativni favorit zimskih pizza definitivno su domaće kobasice. Izvadite ih iz ovitka ili jednostavno nasjeckajte na kolutiće, pa meso rasporedite po tijestu i umaku. Dobit ćete neodoljivo slastan spoj okusa i tekstura. Kobasice prije pripreme svakako skuhajte, pa ih uparite s nešto težim sirevima.

Osim kobasica, odlični sezonski dodatak bit će i vratina i slanina te drugi, nešto masniji naresci, ali i ostaci bolognese umaka ili pak piletine.

 

Cezar pizza Možda vas zanima... Cezar pizza - slasno jelo od ostataka piletine Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images


Povrtni dodaci

Bundeva na pizzi ne zvuči vam kao dobra ideja? Razmislite još jednom. Bundevu ispecite, začinite ju omiljenim okusima, a zatim je, nasjeckanu na kockice, rasporedite po pizzi. Kombinirajte je sa sezonskim dodacima, pa tako nikako nemojte preskočiti gljive i slaninu.

Pizza s prokulicama možda ne zvuči kao najidealniji ručak, no zapečete li prokulice najprije na tavi s malo slanine, tek toliko da poprime boju i postanu aromatičnije, a zatim ih rasporedite po podlozi od tijesta, dobit ćete genijalnu kombinaciju okusa kojoj ćete se definitivno poželjeti vratiti.

 

Možda vas zanima... Neobična pizza s bundevom, pancetom i keljom Recepti

 

Sirevi

Zimsko vrijeme stvoreno je za raskošnu hranu, a dobri sirevi svakako su ključni za pripremu slasne pizze. Koristite kvalitetne sireve koji se dobro tope, a uz sezonske namirnice posebno dobro će se složiti cheddar, gorgonzola, dobra gouda, ali i kvaliteta, kremasta mozzarella. Najvažnije je da ne zaboravite ključnu stvar - sira nikada ne može biti previše!

 

Možda vas zanima... Pravi gušt: Bogata deep dish pizza Kolumne

 

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.