Špajza 29. listopada 2023.

Znamo kako napraviti najkremastiji pire krumpir

Pire krumpir
Martha Stewart prava je mastorica za najkremastiji pire krumpir foto: Instagram @marthastewart; Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavna kuharica Martha Stewart najkremastiji pire krumpir naučila je praviti od majke, a tajna je u krem siru kojeg uz, mlijeko, vrhnje i maslac obilato dodaje prije miksanja

Ima li ičeg boljeg od kremastog pire krumpira? On savršeno ide uz brojna jela – pohance, mesne i povrtne umake, jedu se i uz variva, špinat… Nekako smo uvijek u potrazi za savršeno kremastim pire krumpirom, a jedan od odličnih recepata ima slavna američka kuharica Martha Stewart.

Pire krumpir | Author: Shutterstock Pire krumpir foto: Shutterstock

Recept za ovaj pire krumpir dobila je od svoje majke, Poljakinje Marthe Kostyre, a njezina tajna je u krem siru kojeg obilno dodaje u pire krumpir, uz maslac, vrhnje i mlijeko. Martha za ovaj pire krumpir koristi mikser (ako koristiš mikser, koristi onaj 'obični' – ni slučajno štapni ili blender jer će u tom slučaju tvoj pire krumpir postati ljepilo). No dovoljna je i pjenjača kojom također krumpir možeš dovoljno dobro istući kako bi bio savršeno pahuljast i prozračan te bez grudica.

pire krumpir | Author: Shutterstock Izrada pire krumpira foto: Shutterstock

Ovaj kremasti pire krumpir može se pripremiti do 2 sata prije posluživanja te je savršen prilog uz brojna jela. Navedena količina dovoljna je za 8 osoba.

Kremasti pire krumpir po receptu Marthe Stewart

Sastojci:

  • 1600 g krumpira
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 225 g krem sira, omekšalog
  • 125 g maslaca, na sobnoj temperaturi
  • ¼ šalice punomasnog mlijeka, vrućeg
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja, vrućeg

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Postupak:

  1. Krumpire i 1 žličicu soli stavi u lonac, prelij hladnom vodom, tako da voda bude oko 1 cm iznad krumpira, pusti da zavrije. Smanji vatru, djelomično poklopi, i pusti da se krumpiri kuhaju oko 35 minuta.
  2. Ocijedi krumpire i oguli im koru te ih nareži na veće komade. Potom krumpire zgnječi i nakon toga dodaj krem sir, maslac, mlijeko i pola količine vrhnja te miješaj pjenjačom ili mikserom na slabijoj brzini. Posoli i popapri, miješaj do željene konzistencije.
  3. Vrati smjesu na srednju vatru, dodaj ostatak vrhnja i kuhaj, uz stalno miješanje, dok se sve dobre ne ugrije. Odmah posluži ili drži na toplom u poklopljenoj posudi iznad kipuće vode do 2 sata.

 | Author: Shutterstock Izrada pire krumpira foto: Shutterstock

 

pire krumpir Možda vas zanima... Ovo su najčešće greške u pripremi pire krumpira Špajza Krumpir salata Možda vas zanima... Konkretno, a lagano: Krumpir salata s dresingom od lososa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.