Špajza 22. studenoga 2022.

Znaš što je shokupan? Kruh koji košta 130 kn. Bijeli kruh.

Vrećica je dizajnerska, pa se kruh često kupuje i na poklon foto: Instagram, @ginzanishikawa
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što su u Japanu iscrpili tržište, proizvođači kruha zvanog shokupan, Ginza Nishikawa, otvorili su poslovnicu u Los Angelesu. I isplatilo im se, rekli bismo.

Kad ne znaš kamo bi s viškom novca, ti kupi bijeli kruh za 130 kuna. A nije uzalud, dobit ćeš ga u fensi bijeloj vrećici. Samo moraš požuriti, nije ga lako dobiti. Posljednjih tjedana rasproda se u roku od nekoliko minuta. A ne možeš niti naručiti koliko hoćeš, nego maksimalno tri štruce. Osim tog, iz pekarnice Ginza Nishikawa zamolit će te da ne naručuješ dvaput u danu, da budeš solidaran s drugima koji žele taj kruh.

Los Angeles je mjesto gdje se ova pekarnica nalazi, odnosno njezina franšiza. Ginza Nishikawa je japanska pekarnica koja je nedavno otvorila svoju poslovnicu u Los Angelesu, a prodaju – shokupan kruh. Samo taj kruh. Japanski kruh koji u prijevodu s japanskog znači „kruh od mlijeka“. Naplaćuju ga 130 kuna po štruci, kao što smo napomenuli, a otprilike je malo veći od prosječnog kruha iz kalupa kakav možeš naći u našim pekarnicama.

 | Author: Instagram, @ginzanishikawa foto: Instagram, @ginzanishikawa

U čemu je fora? Pa, kažu ovako: priprema se s alkalnom ioniziranom vodom, nema konzervansa, a dobit ćeš ga ravno iz pećnice. Uz onoliko narudžbi niti ne stigne do police. Da, u bijeloj vrećici s potpisom pekarnice, napomenuli smo. Alkalnu ioniziranu vodu proizvode sami, a ona daje kruhu lagano slatkastu, svilenu teksturu, kažu. Umjesto sastojaka koji se koriste u redovnoj proizvodnji kruha, u pekarnici Ginza Nishikawa koriste svježe vrhnje, maslac, med, najfinije japansko brašno i već spomenutu alkalnu ioniziranu vodu. Ta voda, pored svega, izaziva umami okus ostalih sastojaka.

Amerikanci su doslovno poludjeli za ovim kruhom, pa iako u pekarnici proizvode samo ovaj kruh, ne stignu ga napraviti dovoljno! Cijena nije problem, a oni koji ga kupuju kunu se da je jednostavno slastan za jelo. Kupuju ga čak i za poklon, nećeš vjerovati. Čini nam se da je to jedna od onih stvari koju jednostavno moraš probati da shvatiš u čem je fora.

No, dotad imamo za tebe okvirni recept. Ako se snađeš za alkalnu ioniziranu vodu, možda ti uspije baš kao njihov. A možda odustaneš kad vidiš koliko koraka ima…

Shokupan kruh

Sastojci:

Yudane

  • 50 g brašna za kruh (najbolje ono koje sadrži oko 12 posto proteina)
  • 40 ml kipuće vode iznad 90°C

Napomena: Yudane je najbolje napraviti večer prije

Kruh

  • 150 ml mlijeka (sobne temperature)
  • 15 g šećera
  • 3 g suhog instant kvasca
  • 10 g neslanog maslaca (sobne temperature)
  • 200 g brašna za kruh
  • 5 g soli

 | Author: Instagram, @ginzanishikawa foto: Instagram, @ginzanishikawa

Priprema:

  1. Napravi Yudane večer prije. U zdjelu stavi brašno i dodaj kipuću vodu te dobro promiješaj. Stavi prozirnu foliju i stavi u hladnjak preko noći.
  2. Ulij mlijeko sobne temperature u zdjelu samostojećeg miksera.
  3. U zdjelu dodaj šećer, maslac i kvasac, a zatim dodaj yudane trgajući ga na male komadiće.
  4. Dodaj kruh, brašno i sol.
  5. Pomiješaj sve sastojke na niskoj brzini.
  6. Kada se svi sastojci sjedine, pojačaj brzinu na 5 ili 6 i mijesi tijesto 20 min.
  7. Tijesto zarolaj i stavi u namašćenu zdjelu. Zamotaj prozirnom folijom i ostavi da se diže oko 45 minuta do 1 sat na oko 30°C ili dok se ne udvostruči.
  8. Prstom provjeri je li tijesto naraslo tako što ćeš prst posuti brašnom i bocnuti tijesto. Ako se tijesto ne vrati natrag i ostane rupa, gotovo je.
  9. Probuši tijesto, strugalicom prereži tijesto na dva jednaka dijela i zarolaj ih.
  10. Razvaljana tijesta prekrij mokrom krpom i ostavi da stoji 20 minuta.
  11. Razvaljaj svako tijesto na oko 15 x 20 cm.
  12. Čvrsto presavij tijesto ne puštajući zrak prema sredini s lijeve i desne strane.
  13. Okreni tijesto za 90 stupnjeva i zarolaj ga s jednog kraja.
  14. Lagano poprskaj jedan kalup za kruh i stavi razvaljano tijesto na kraj kalupa okrenut prema sredini.
  15. Pokrij ga mokrom krpom i pusti da se diže drugi put dok tijesto ne naraste na veličinu kalupa za kruh, oko 30 min.
  16. Zagrij pećnicu na 180 °C.
  17. Kada se tijesto digne i bude u ravnini s limom, spremno je za pečenje.
  18. Tijesto peci oko 25 -30 minuta u zagrijanoj pećnici.
  19. Izvadi kruh iz kalupa i ohladi ga na rešetki.
  20. Umuti jaje, dobro premaži tijesto za kruh, ako želiš.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.