Zoran Delić Podravkin je dugogodišnji chef koji je karijeru započeo već s 15 godina. Odradio je svoju prvu sezonu u jednom ribljem restoranu na moru, a danas je jedan od promotora domaćeg kulinarstva. U svojoj je karijeri kuhao za olimpijce u Pekingu, bio u timu kuhara koji je predstavljao Hrvatsku u Bruxellesu, a prošle je godine bio u Tanzaniji gdje je sa svojim timom pet dana predstavljao naša tradicionalna jela u Dohi.
Uz sve to, Zoran će biti i jedan od chefova koji će se svojom kuhinjom predstaviti na ovogodišnjem Zagreb Chill&Grill festivalu. Ispitali smo ga o tajnama dobrog grilla i, naravno, iz njega uspjeli izvući što će nam finog grilati na festivalu.
Jeste li jedva dočekali toplije dane i sezonu grilla?
Inače obožavam prirodu i uvijek ću slobodno vrijeme provesti negdje u planini ili na moru, a ne na špici. Uz to ide i grill, pa čak i kobasice ili slanina na štapiću iznad vatre.
Jeste li ljubitelj takvog načina pripreme hrane?
Miris grilla je sigurno svima primamljiv, a i nekako se uvijek dobra ekipa okuplja oko roštilja.
Gdje najviše volite postaviti grill?
Pa negdje u prirodi na za to predviđenim mjestima, za razliku od vremena kada smo kao klinci stavili četiri kamena, od doma uzeli gradele, par krumpira i kobasica pa napravili pravu gozbu. Ipak, najčešće se roštilja doma u dvorištu, valjda jer je najjednostavnije i bez puno planiranja.
Imate li neko posebno mjesto na koje odlazite s prijateljima i obitelji?
Ima par lijepih pozicija u Gorskom kotaru, Golubinjak, Platak... Po ljeti smo često na barci pa planiram nabaviti roštilj bez dima i vatre da ipak po ljeti ne zapalim nešto.
S obzirom na vaše kulinarsko iskustvo, koje su najveće prednosti grilanja na otvorenom?
Prije svega okupljanje društva i obitelji i da svi mogu uživati, posebno djeca, a onda i mi imamo mira, ha ha ha. S profesionalne strane odlično je kada gost može na neki način sudjelovati u pripremi i doživjeti pripremljeno jelo, ne samo kada je već servirano.
Imate li vi svoju tajnu savršenog grilla?
Dobro marinirano meso, lijepo vrijeme i vruće gradele, ali i kao dugogodišnji Podravkaš - žlica Vegete i Ajvar.
Koje meso je za vas idealno za grill?
Svatko ima nešto što voli više, prije sam uvijek gledao da nije masno, ali takav komad mesa ipak treba obogatiti barem s komadom slanine, danas se odlučujem za odležaniii ribeye ili nešto slično, nisam neki ljubitelj svinjetine.
Osim mesa, što još volite baciti na grill?
Podjednako pripremam meso i ribu, ipak sam rođen i živim na moru, ali poštujem i želje prijatelja koji su vegetarijanci pa su uvijek na roštilju i neke tikvice.
Koje začine i umake volite koristiti uz meso s grilla?
Za pripremu mesa koristim uglavnom više raznih začina i mirodija, ali uvijek mogu poslužiti i gotove mješavine kao neki Twist. Crvena dimljena paprika mi je omiljena dok za ribu, osim soli i maslinova ulja, može možda malo nekog citrusa kao što su limun, limeta ili naranča. Kao prilog, tu je uvijek neizostavni ajvar, relish ili senf, dok sam volim pripremati razne umake poput chimichurrija, razne emulzije s maslinovim uljem i biljem, neke slatke s medom. Ljuto baš ne preferiram, kao ni soja umak.
Na kraju, otkrijte nam što pripremate na Zagreb Chill&Grillu?
Planiram napraviti za svakoga ponešto, sigurno će tu biti mesa i ribe, možda neki zanimljivi prilog od povrća. Uglavnom uvijek nešto malo i improviziram tako da ovisi o inspiraciji toga dana.
Festival Zagreb Chill&Grill traje od 27.4. do 1.5. na Bundeku Organizator festivala je Gastro.hr, Glavni medijski partner: 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, ostali partneri su: Pevec, Jamnica - službena voda festivala, Tele2, Labud, Kisko i Permetal, Dukat President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić, NESCAFÉ i TOI TOI.