14. ožujka 2016.

Mala enciklopedija tjestenina sa svih strana svijeta

Tjestenina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijani imaju naziv za gotovo sve vrste i oblike tjestenina pa možemo mirno reći da nad njom - drže svjetski primat

Priprema domaće tjestenine u nekim prošlim vremenima bila je sasvim uobičajena pojava. Iako iziskuje vrijeme, proces pripreme domaće tjestenine čini se doista jednostavnim. Potrebni su potpuno obični sastojci poput pšeničnog brašna, malo soli, vode, ulja i jaja.

Tijesto valja dugo mijesiti, razvaljati, rezati i nakon toga kuhati u ključaloj vodi od tri do šest minuta. Pri industrijskoj proizvodnji tjestenine koristi se takozvana durum pšenica. Kada se radi bez jaja, bitno vezivo je pšenica koja stvara probleme oboljelima od celijakije. Upravo je pšenica odgovorna za elastičnost tjestenine. Kvaliteta industrijski proizvedene tjestenine prosuđuje se po karakterističnoj žutoj boji i kulinarskim svojstvima, među kojima je najvažnije da se tjestenina nakon kuhanja - ne lijepi. 

Spageti | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

U sjevernim dijelovima Hrvatske pripremaju se špecle, ali i šufnudle. U sjevernim krajevima popularne su i krpice i vrlo se često pripremaju tanki domaći rezanci za juhu. U Istri su popularni fuži i pljukanci, na otoku Krku šurlice, a u Dalmaciji se često jedu makaroni (koje često u dijalektu nazivaju makaruni ili makaruli).

Tjestenina od heljde i riže

Ako se odmaknemo malo dalje na istok, shvatit ćemo da tjestenina ne mora biti napravljena isključivo od pšeničnog brašna. Tako su popularni japanski rezanci napravljeni od heljde. Ovi rezanci pripremaju se od heljdinog i pšeničnog brašna s vodom, a posebno je važna tehnika miješanja i rezanja. Jedu se vrući ili hladni, ocijeđeni ili u juhi, s dodacima ili bez njih. Kinezi i Japanci posebno cijene rižinu tjesteninu koja sve veću popularnost ima i u nas. Rižini rezanci dolaze u raznim debljinama – od posve tankih do debljih rezanaca. Njihova je osobitost da se vrlo kratko kuhaju i nakon toga obavezno kratko poprže u woku kako bi postali staklasti i slasni, i kako se ne bi slijepili.

Tjestenina za wok – poznatija kao noodlesi često je pripremljena od pšeničnog brašna, ali prolazi prethodnu obradu pa se nerijetko znatno kraće kuha. Neke je noodlese moguće dodati izravno u jelo u woku i kratko termički obraditi, a druge vrste treba kratko kuhati u vodi i potom popržiti u woku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.