18. srpnja 2016.

Topla ili hladna: Francuska juha od poriluka

Vichyssoise juha
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljetna juha koju će zavoljeti čak i oni koji ne vole poriluk.

Francuska Vichyssoise juha koja se može jesti topla ili hladna, izmiksana ili u komadićima. Poriluk i krumpir čine divan spoj koji se topi u ustima i stvara pravu igru teksturama. Kada vam se jede gusta juha, stavite je u blender pa kratko blendajte kako ne bi dobili pjenastu već kremastu tekućinu. Ako pak ste raspoloženi za finu povrtnu juhu, ostavite komadiće krumpira i poriluka u posudi. Dodajte im vrhnje po želji, pomiješajte i uživajte. Poslužite ih s prženim kockicama kruha vruću ili je jedite ravno iz hladnjaka hladnu.

Potrebno vam je:

  • 2 poriluka
  • 4 krumpira
  • 7 šalica vode
  • ½ šalice vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
  • Svježi vlasac i peršin
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Kuhajte poriluk i krumpir s naslonjenim poklopcem na zdjelu.
  2. Lagano posolite i promiješajte povremeno pa kuhajte dok povrće ne postane mekano.
  3. Ako želite, možete ga pretvoriti u pire dodajući vrhnje.
  4. Posolite i poparite.
  5. Na kraju možete dodati još malo vrhnja.
  6. Poslužite toplo ili hladno.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.