Francuska Vichyssoise juha koja se može jesti topla ili hladna, izmiksana ili u komadićima. Poriluk i krumpir čine divan spoj koji se topi u ustima i stvara pravu igru teksturama. Kada vam se jede gusta juha, stavite je u blender pa kratko blendajte kako ne bi dobili pjenastu već kremastu tekućinu. Ako pak ste raspoloženi za finu povrtnu juhu, ostavite komadiće krumpira i poriluka u posudi. Dodajte im vrhnje po želji, pomiješajte i uživajte. Poslužite ih s prženim kockicama kruha vruću ili je jedite ravno iz hladnjaka hladnu.
Potrebno vam je:
- 2 poriluka
- 4 krumpira
- 7 šalica vode
- ½ šalice vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
- Svježi vlasac i peršin
- Sol, papar
Priprema:
- Kuhajte poriluk i krumpir s naslonjenim poklopcem na zdjelu.
- Lagano posolite i promiješajte povremeno pa kuhajte dok povrće ne postane mekano.
- Ako želite, možete ga pretvoriti u pire dodajući vrhnje.
- Posolite i poparite.
- Na kraju možete dodati još malo vrhnja.
- Poslužite toplo ili hladno.
Dobar tek!