Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara

Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash Špageti bolonjez
Tradicionalni talijanski recept za najbolji bolonjez umak! Slavni kuhar Gennaro Contaldo otkriva recept i male tajne najukusnijeg i najpopularnijeg umaka za tjesteninu
Vidi originalni članak

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

Često u pripremi bolognesa koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentriranog pirea od rajčice, razrijeđenog s pilećim temeljcem koji bolognese umaku daje savršenu teksturu i okus. Bolognese Gennaro servira uz tjesteninu, točnije tagliatelle.

 

Brzi ručak Ramsayjeva carbonara gotova je za 10 minuta!

 

Priprema je jednostavna, a kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan okus. Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba! 

 


 

Zapečeni ragu bolonjez s tjesteninom 

Složenac s mljevenim mesom i sirom idealno je rješenje za višak mesnog umaka. Zapečeni umak bolonjez s tjesteninom priprema se u tren oka. Nakon što si skuhala umak po receptu talijanskog chefa, pripremi vatrostalni kalup za pečenje, naulji ga pa na dno stavi polovicu tjestenine skuhane al dente, preko tjestenine rasporedi umak od mesa, malo bešamela i polovicu sira.

Povrh stavi ostatak tjestenine, sve prekrij sa bešamelom i na kraju s ribanim sirom i mozzarellom. Peci na 190 stupnjeva oko 20-30 minuta, odnosno dok se ne stvori hrskava zlatna korica. 

Recept za izvorni talijanski bolonjez umak

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 150 g pancete, narezane na kockice
  • 200 g mljevene junetine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice 
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g tagliatella

 

Talijanska tjestenina Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka

 

Postupak:

  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
  2. Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.
  3. Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.
  4. Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.
  5. Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolognese na laganoj vatri dva sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.  
  6. Makni s vatre i posluži ga uz svježe kuhane tagliatelle.

Isprobaj i ove recepte s tjesteninom...

 

 

brza opcija za ručak Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom

Znamo što voliš! Isprobaj tri izvanredne verzije zapečenih njoka

dašak italije Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom

brzo gotovo Zapečeni njoki sa špinatom i mozzarellom u 30 minuta!

univerzalno jelo SVI IH VOLE Ćufte u sočnom umaku od rajčice

 

Posjeti Gastro.hr