Imamo najbolje recepte za jela s porilukom!

Heather Gill/Unsplash Poriluk - odlična i svestrana zimska namirnica
Poriluk je popularno zimsko povrće, aromatični rođak luka, češnjaka i vlasca... Jako je zdrav i od njega se mogu napraviti razna ukusna jela
Vidi originalni članak

Postoji li  zanimljivija i svestranija zimska namirnica od poriluka? Poriluk je 'rođak' češnjaka, luka i vlasca te sadrži brojne iste korisne spojeve kao i oni. Svojim mirisom i okusom također podsjeća na njih, no riječ je o puno blažoj i slađoj verziji.

Tradicionalno se poriluk priprema kao varivo s krumpirom (i suhim mesom). Međutim, poriluk je odličan i u pripremi povrtnih juha - sam ili u kombinaciji s drugim povrćem te u obliku punjenja od poriluka kada je riječ o pitama i gibanicama. Također, umjesto luka, može se koristiti kao osnova za rižoto, a ima i drugih primjena u kuhinji.

 

na žlicu Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk!

 

On je sezonska namirnica i najboljeg ćeš naći na tržnicama zimi, a sve češće i u proljeće i jesen, a na svoj jelovnik trebao bi ga što češće uvrstiti jer sadrži mnogo različitih nutrijenata - vitamin A, C, K1 i mangan, koristan je kod smanjivanja upala, pomaže u gubitku kilograma i zdravlju probavnog sustava te regulira količinu šećera u krvi.

Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica

Ovaj recept idealan je za brzinski doručak ili ručak kada ti se ne da kuhati, ali ipak želiš nešto zdravo na svojem tanjuru. 

 

Vege pljeskavice Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica za brzinski ručak

 

Zdrava i zasitna juha od poriluka i heljde

Ovaj recept promijenit će mišljenje onih koji od djetinjstva na polirku gledaju s dozom sumnje. Recept bez glutena koji će te zagrijati, ali i donesti sve potrebne nutrijente za funkcioniranje tvojega tijela.

 

kiwi go crazy Ručaj zdravu i zasitnu juhu od poriluka i heljde

 

Bogata i slasna pita od piletine i poriluka

Pita je uvijek dobra ideja, a zato u nju onda ne bi umetnuli i malo poriluka i tako 'zakamuflirali' njegov okus za one koji nikako da ga odobre. Napravi ju za ručak ili večeru i posluži uz prilog po želji i uživaj u slasnom obroku. 

 

ručak za ponijeti Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak

 

 

Imamo još odličnih recepata za jela s porilukom...

 

 

La Vie Shobaine Danas ručaj odličnu krem juhu od poriluka

fino i brzo Osvaja na prvu: Topla salata od poriluka

hrskava i kremasta jesen Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk!

Okusi koje volimo Varivo od poriluka vraća nas u djetinjstvo!

sreća u tanjuru Savršena krem juha od poriluka i pastrnjaka

 

Posjeti Gastro.hr