Sva lica uvijek omiljenog rižota

Thinkstock
Za ljubitelje ovog divnog priloga, donosimo pregled i ideje na koje ga sve načine pripremiti.
Vidi originalni članak

Ukusno jelo koje možete jesti i samo, uglavnom je posluženo kao prilog ribi ili mesu. No rižoto je jedna posebna i divna priča. Kremaste teksture, i divnog okusa, u rižoto se zaljubljujete čim ga probate.

Sjajno se slaže s povrćem, gljivama, mesom, a možete ga čak pripremati i s raznim travama - poput medvjeđeg luka, radiča i slično. Vrlo ukusan rižoto možete napraviti i sa šparogama.

Osim s rižom, rižoto možete napraviti i u jednoj "lažnoj" verziji - primjerice s prosom, ječmom, kus kusom, kvinojom... Izbor je velik, no nama je ipak najdraži s rižom, i to ne bilo kakvom, nego rižom za rižoto, a to je obično Arborio - mala riža, okruglog zrna.

Za ljubitelje jačih okusa i mirisa, predlažemo rižoto s gljivama i prženim češnjakomovo je jedna od onih sjajnih verzija koje možete jesti potpuno same i poslužiti ih kao samostalno jelo. Uz ukusnu sezonsku salatu, pretvara se u pravu malu gozbu.

Ako se pak odlučite isprobati nešto novo i poigrati se receptima neke druge kuhinje - poput španjolske, možete pripremiti i paelluukusnu povrtnu deliciju koju slobodno obogatite okusima kobasice ili nekog mesa.

Da rižoto nije samo prilog, potvrđuje i ovo ukusno jelo - rižoto s kozicama i brokulomgdje imate kompletan obrok i zaista nije potrebno dodavati ništa drugo. A sigurni smo kako će vas okusi oduševiti!

Još jedna mirisna poslastica krije se u rižotu s porilukom i slaninomVjerujemo da će ovu verziju svi obožavati jer je tako divno kremasta, ukusna i bogata okusom i mirisom!

Delikatni okusi i nježna, te pažljiva priprema potrebna je za rižoto s lososom i rajčicomOvo je jedna od onih verzija koje možete poslužiti za večeru kada vam dolaze važni gosti ili gosti koje želite impresionirati. 

Ostalo vam je mesnog pečenja - poput purice ili piletine i ne znate što učiniti s njim? Iskoristite ga za pripremu ukusnog rižota od ostataka mesa i keljaDobit ćete divan ručak, a da se gotovo niste ni potrudili oko njega (OK, jeste, ranije). 

Riža ne mora uvijek biti bijela i tradicionalno pripremljena. Zašto ju ne biste pripremili s ciklom i dobili divan, ružičasti rižoto! Sigurni smo da će upravo ova verzija rižota oduševiti baš sve!

Kakav bi to bio popis prijedloga za rižoto da nemamo onaj izvorni, talijanski, iz zemlje gdje je rižoto i nastao. A jedna takva priča krije se u divnom i ukusnom rižotu milanese.

I za kraj, iako možda nije jesen, bundeva uvijek ima pa tako možete pripremiti još jedan rižoto u boji - i to narančastoj. A ovaj rižoto se naravno priprema s bundevom i nevjerojatno je ukusan!

Stoga, trk u kuhinju i isprobajte neki od naših prijedloga!

Posjeti Gastro.hr