Recepti 14. lipnja 2018.

10 prijedloga za brzinski doručak

omlet
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odavno smo se složili kako je doručak najvažniji obrok u danu te koliko je važno učiniti ga dijelom svakodnevne rutine.

Nakon noćnog odmora on je idealno sredstvo za pokretanje metabolizma i osiguravanje energije potrebne za predstojeći dan.

Doručkom bismo trebali osigurati približno 30% dnevnog unosa hrane, kako bi imali potrebnu energiju za obavljanje umnih i tjelesnih aktivnosti te kako bi što lakše zadovoljili potrebe organizma za vrijednim nutrijentima. Znanstvene studije pokazale su da osobe koje konzumiraju doručak često imaju i općenito zdraviji stil života, lakše kontroliraju tjelesnu masu, rjeđe su depresivni, rjeđe izloženi emocionalnom stresu te se bolje nose sa životnim izazovima.

Čest izgovor za preskakanje doručka je manjak vremena, no kvalitetan i hranjiv doručak ne zahtijeva ni puno vremena ni truda. Donosimo 10 prijedloga za najbolji početak dana.

Zobena kaša

Zobena kaša je hranjiv, ukusan i zasitan doručak. Ona, naime,osigurava vlakna i složene ugljikohidrate koji pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i idealna je za sve koji paze na liniju. To potvrđuje i studija objavljena ove godine u časopisu Annals of Nutrition and Metabolism koja je pokazala da doručkovanje zobene kaše može povećati osjećaj sitosti, što rezultira manjim kalorijskim unosim pri sljedećem obroku.

Zobenu kašu kombinirajte s običnim ili voćnim jogurtom, a za slast joj dodajte med, javorov sirup ili jednostavno pri kuhanju dodajte žlicu do dvije đžema od voća po želji. Želite li da doručak bude nutritivno još bogatiji zobenoj kaši dodajte orašasto ili suho voće ili pak sjemenke, a za dodatnu aromu "poigrajte“ se s cimetom. Isprobajte i naš recepte:

Energizirajuća zobena kaša

Jesenska jutarnja kaša

Sendvič

Suprotno uvriježenom mišljenju, sendvič može biti sasvim solidan, hranjiv i kompletan dnevni obrok. Bitno je samo da sadrži prave kvalitetne i ukusne sastojke u pravim kombinacijama. Prednost sendviča je što zahtijeva tek kratku pripremu, a omogućuje neograničenu mogućnost kombiniranja sastojaka. Osvježite vaše sendviče integralnim pecivima sa sjemenkama i raznolikim salatama, maštovitim i hranjivim dodacima i obrok će odmah poprimiti novu dimenziju.

sendvic | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sendvič nudi bezbroj okusa, a mi vam predlažemo da iskoristite ostatke hrane od prethodnog dana i napravite ukusan doručak:

Pečena svinjetina u sendviču

Sendvič od goveđeg pečenja

Imate li malo više vremena uživajte u hrskavim toplim sendvičima:

Topli sendvič s porilukom i slaninom

Bruschette s inćunma i rajčicama

Sendviči s namazom od maslina

Ako ste u ozbiljnoj stisci s vremenom odaberite neki od brzinskih sendviča:

Sendvič s jajem

Bogati sendvič s paštetom od tune

Omlet

Priprema omleta zahtijeva visoku temperaturu masnoće na tavici što znači i kratko vrijeme pečenja. Ipak, punjenje za omlet je potrebno pripremiti prije nego se razbiju jaja. To podrazumijeva da se sirovo povrće nasjecka i skuha, namirnice iz hladnjaka temperiraju na sobnu temperaturu, a sir nariba ili nareže na male kockice. Nedostaje li vam vremena punjene napravite dan prije ili minimizirajte.

Želite li pripremiti omlet koji će vas napuniti energijom za početak dana isprobajte sljedeće recepte:

Šareni omlet

Omlet s povrćem

Omlet sa šunkom

Shake

Ništa nije brže od pripreme shakea. Dovoljno je ubacite sve sastojke u blender i dobro ih pomiješati do homogene smjese. Kako bi shake osigurao pravi početak dana svakako u njega ubacite jogurt ili mlijeko, žlicu do dvije mueslija kao izvor složenih uglijkohidrate te voće i/ili med, javorovov sirup i sl. za dodatnu slast.

Shake | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nije loša ideja ni pripremiti proteinski shake:

Proteinski shake s bobičastim voćem

Eksperimentirati možete i s kikiriki maslacem, sjemenkama, ali i klicama:

Voćno-povrtni miks alfa-alfa

Sir s vrhnjem

Tradicionalno kontinentalno jelo može poslužiti kao brz i hranjiv doručak. Uz sir s vrhnjem odlično pristaje i vlasac, luk ili češnjak. Iako se u našim krajevima najčešće koristi crvena paprika, za novu dimenziju okusa sir s vrhnjem začinite s chillijem, đumbirom ili kurkumom. Po želji, servirajte uz tostirani kruh.

Žitarice s voćem

Dan možete započeti i neobičnim kombinacija žitarica i voća. Tu će umjesto klasičnih mueslija i corn –flakesa zadaću odlično odraditi bulgur i kus-kus, a slično možete eksperimenitrati i s kvinojom.

Bulgur s voćem i lješnjacima

Kus kus s miješanim bobičastim voćem

Domaća pašteta

Umjesto kupovne paštete možete vrlo lako pripremiti i onu u kućnoj radinosti. Dovoljno je samo odlučiti hoće li baza biti riba, meso ili povrće te pomiješati željene sastojke u blenderu i servirati na kruhu. Kako bi priprema bila što brža iskoristite ostatke od dana prije. Također, kako bi pašteta bila što ukusnija ne zaboravite na začine pa tako uz meso kombinirajte peršin, majčinu dušicu i korijandar,a riblju s vlascem i ljutikom.

Domaća pileća pašteta

Brzinska pileća pašteta

Riblja pašteta

Pašteta od tunjevine

Okruglice od sira

Okruglice od sira su neobičan doručak, ali su iznimno ukusne te zahvalne za pripremu. Potreban vam je tek svježi kravlji ili kozji sir, svježe povrće i začinsko bilje po želji te maslinovo ulje. Saznajte postupak pripreme:

Male okruglice od sira

Humus

Humus s tostiranim kruhom osigurat će dozu egzotike vašem doručku. Kako bi priprema bila što kraća i jednostavnija upotrijebite slanutak iz konzerve. Slično, na vremenu ćete uštedjeti i ako koristite kupovni tahini umjesto da ga sami pripremate. Osim slanutka i tahinija, za pripremu hummusa će vam trebati i vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, limunov sok, sol, češnjak i malo vode, a detalje o omjerima i pripremi možete vidjeti ovdje:

Hummus

Voćna salata

Volite li započeti dan voćem, predlažemo da pripremite salatu od sezonskog voća. Kako bi vaša salata osigurala dovoljno energije za početak dana dodajte joj žitarice poput kvinoje, a slično možete upotrijebiti i kuk kus.

Voćna salata s kvinojom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.