Poznati chef Berislav Lacković s dva lagana jela uveo nas je u ljetnu sezonu pripremanja tikvica. Istaknuo je kako prilikom kupovine tikvica treba paziti da su tvrde, neoštećene i lijepe zelene boje. Pripremio je iznimno jednostavan rižoto od tikvica i pohane tikvice za one alergične na jaja ili gluten.
"Za sve koji moraju izbjegavati jaja ili gluten, savršen način pohanja je s brašnom od slanutka. U njemu možete pohati bilo koje povrće ili jabuke za desert", ističe Berislav te savjetuje svima da iskoriste rijetke primjerke cvjetova mladih tikvica koji su odlični pohani ili punjeni različitim nadjevima. Za rižoto savjetuje da ga pripremate na poriluku jer bude kremastiji. Kroz ova jela Berislav Lacković želi se vratiti na ono što se upotrebljava kod nas poput slanutkovog brašna koje je iščezlo uz dodatak domaćeg vinaigretta od maline.
Pohane tikvice bez jaja
Sastojci za 4 osobe:
- 0,60 kg tikvica
- 0,15kg brašna od slanutka
- Sol i papar po želji
- 0,15l ulja suncokretovog
Priprema:
- Od slanutkovog brašna, vode i soli napravite tijesto kao za palačinke. Tikvice narežite na ploške.
- Začinite solju i paprom, umočite u tijesto i pohajte u dubokom ulju.
- Pohane tikvice poslužite uz lisnatu salatu začinjenu octom od maline ili jabučnim octom, maslinovim uljem i ribanim parmezanom te čipsom od celera.
Rižoto od tikvica
Sastojci:
- 0,20 kg tikvica
- 0,20 kg riže arborio
- 1 glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 0,07 kg parmezana
- Sol i papar po želji
Priprema:
- Luk i češnjak sitno isjeckate te na malo maslinovog ulja lagano prepržite. Dodate tikvice na kockice, rižu prodinstate.
- Podlijete juhom ili povrtnim temeljcem i kuhate 20 min uz stalno miješanje i lagano podlijevanje.
- Na kraju rižoto ukrasite pečenim ploškama tikvica i parmezanom.