Balkan je gastronomski vjerojatno najpoznati po svome načinu tretiranja janjetine. Uputite li se lokalnim cestama na put po ovom podneblju, iz svakog će vas restorana gledati barem jedan ražanj, i na njemu pilići, odojci i, naravno - janjci.
No, kako nije sve u mesu s ražnja (rekli bismo, tek 90%), ljudi se na svakojake načine trude doskočiti i napraviti neko novo i intrigantno jelo na bazi ovih omiljenih namirnica.
Jedan od njih je i chef poznatog zagrebačkog restorana Pod mirnim krovom u Fijanovoj 7, Tomislav Bezak. Ovaj višestruko nagrađivan mladi chef, nekadašnji prvi kuhar Europe, danas gušta u potrazi za savršenim receptom od janjećeg mesa. U tu svrhu stvara proljetni meni, kojeg lako možete provjeriti posjetite li ovaj tradicionalni zagrebački restoran.
Danas će vas Tomislav počastiti sljedećim receptom:
Janjeći medaljoni u umaku od crnog vina, čokolade i cimeta (za 4 osobe)
Sastojci:
- 0,8 kg janjećeg filea
 - 0,1 kg čokolada za kuhanje
 - 0,02 kg cimeta
 - 0,3 lit crnog vina
 - 0,03 lit konjaka
 - sol
 - papar
 - suncokretovo ulje
 - maslinovo ulje
 
Priprema:
- Rastopiti čokoladu, flambirati konjakom.
 - Dodati crno vino i cimet te reducirati na 1/2 tekućine.
 - Začiniti solju i paprom.
 - File popržiti i složiti na tanjur te preliti umakom.
 - Preliti maslinovim uljem i krupno mljevenim paprom.
 
Poslužiti uz pirjano povrće ili rolade od krumpirovog tijesta.
Ovaj, kao i još nekoliko vrhunskih specijaliteta od janjetine (moje dijete preporuča ćevape!), uz klasično janje sa ražnja, potražite svakim danom Pod mirnim krovom - znamo da ćete biti zadovoljni!