gastro postao
Danas biste mogli pojesti običan komad mesa s malo drugačijim prilozima!
Sastojci za svinjski file s pikantnom šalšom (za 4 osobe):
- 2 kom svinjskog filea
- 100 g paprike
- 100 g šampinjona
- 100 g tikvice
- 100 g celera
- 100 g mrkve
- Sol
- Papar po želji
- Timijan po želji
- 500 g integralnih peni
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 2 dcl crnog vina
- 1 lovorov list
- Ljuta papričica po želji
- 2 kg svježe rajčice
- 1 dcl bijelog vina
- 0,05 l agavinog sirupa ili više (da ubije kiselost rajčice)
- Sezam po želji
Priprema:
- Svinjeći file podjeliti otprilike na pola, polovicu rastući tako da se dobije veliki odrezak koji treba posoliti i popapriti te dodati prstohvat timijana, svježe tanko rezane šampinjone, svježu papriku rezanu na tanke rezance te mrkvu, tikvicu i celer izrezane na tanke štapiće veličine šibice.
- Vrhove odreska povezati drvenim štapićem, popapriti, zapeći u tavici na maslinovom ulju, a završiti u pećnici s dodatkom bijelog vina na temperaturi od 180 stupnjeva.
- Kad je gotov servirati na tijesto.
- Tijesto staviti kuhati u slanu kipuću vodu, kad je gotovo ocijediti i pomiješati sa šalšom.
- Luk narezati na kriške i staviti na maslinovo ulje da se prži; rajčicu zarezati na stražnjem dijelu i staviti u kipuću vodu na 5 min, potom ju izvaditi, pustiti da se malo ohladi i oguliti kožu te izvaditi koštice u posudi skupa s tekućinom od rajčice.
- Meso od rajčice narezati na krupne komade i malo popržiti na luku, dodati sitno sjeckani češnjak, malo zaliti s tekućinom, dodati agavin sirup, crno vino, lovorov list, svježi ružmarin i ljute papričice (može se dodavati voda po potrebi).
- Kad meso od rajčice počinje nestajati, začiniti, izvaditi ružmarin i lovor, a pirjanu rajčicu štapnim mikserom pretvoriti u umak.
- Umak pomiješati s tijestom, staviti meso i posipati sezamom.
Hotel ARCOTEL Allegra u svojim jelima oduvijek koristi namirnice isključivo regionalnih dobavljača, a od ovog proljeća odlučili su još veći naglasak staviti na zdravu prehranu koju će gosti moći konzumirati u sklopu posebnih Healthy Fitness jelovnika.
Zahvaljujemo im na ovom receptu!