Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaš vinaigrette bude savršen svaki put bez ostajanja ulja na vrhu, a octa na dnu:
Formula
Najvažnije o vinaigretteu zapamtiti je omjer ulja i octa 3:1. Dokle god to znate, recept za vinaigrette više nećete morati tražiti. Dovoljno je sjetiti se tri mjere ulja na jednu mjeru octa i sve će biti u redu. Najbolji način za testiranje okusa vašeg vinaigrettea je umočiti komad salate, otresti višak i probati prije nego začinite svu salatu. Različite vrste octa imaju različite okuse tako da je omjer ponekad potrebno prilagoditi.
Ulje
Općenito govoreći, bilo koje ulje s etiketom "biljno ulje" ili "ulje za salatu" je u redu za izradu osnovnog vinaigrettea. Jedna od najčešćih varijacija je da se ulje za salatu zamjeni maslinovim uljem i u tom slučaju se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kada uzmete u obzir raznolikost vrsta dostupnih ulja, mogućim varijacijama za vinaigrette doslovno nema kraja.
Ocat
Za vinaigrette se u pravilu koristi bijeli vinski ocat. No, kao i kod ulja, danas na tržištu postoje razne vrste pa su mogućnosti bezbrojne – specijalni balzamični ocat s voćnim okusima, jabučni, rižin ocat... Balzamični ocat, sladak i odležan u posebno tretiranim drvenim bačvama je jedan od najboljih koji se može pronaći.
Voćni sokovi
Limunov sok je lijepa komponenta za dodati u vinaigrette. U svakom slučaju, možete koristiti sve vrste sokova u vinaigrette, ne samo od limuna - iako se agrumi poput limuna, limete i naranče koriste najčešće zbog visoke kiselosti. Sok od naranče osim kiselosti dodaje i slatkoću. Svako voće ima svoj vlastiti jedinstveni okus što obogaćuje vinaigrette koji pravite. Sokovi se obično koriste za nadopunjavanje i jačanje octa, umjesto da ga u potpunosti zamjene.
Začini
Jednostavan vinaigrette ne treba više začina od malo soli i svježe samljevenog bijelog papra. Često se dodaju mljeveni češnjak, luk, ljutika, zajedno sa začinima kao što su crni papar, sjeme celera, paprika i raznim drugima. Ostali sastojci, kao što su senf ili Worcestershire umak, također se često dodaju.
Med je izvrstan dodatak za vinaigrette jer daje slatkoću, što je ponekad dobro za protutežu kiselosti iz octa i dodanih agruma. Uz to pomaže stabiliziranju emulzije. Vinaigrette s medom će ostati emulzija duže vremena što održava ulje i ocat sjedinjenim.
Miješanje
Najučinkovitiji način je miješanje ulja i octa u blenderu. Ako nemate blender, možete koristiti staklenu ili zdjelu od nehrđajućeg čelika (nemojte koristiti aluminijsku posudu - kiselina u octu može reagirati s aluminijem stvarajući metalni okus). Možete čak i staviti sve sastojke u čistu staklenku ili bocu i protresti dok se ne promiješa. Za najbolje rezultate, svi vaši sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi kada počnete. Što je ulje hladnije teže je napraviti emulziju. Nakon što je vinaigrette gotov, dobro je pustiti da odstoji neko vrijeme da se okusi stope, pogotovo kada se ide dalje od osnovne formule i dodaju sastojci kao što su sjeckani luk, češnjak, začinsko bilje i tako dalje . U idealnom slučaju, vinaigrette se napravi unaprijed pa ostavi da odstoji od 1 do 3 sata. Samo ga ne smijete staviti u hladnjak za to vrijeme!