20. svibnja 2016.

Tajni život kvarnerskog škampa

skampi_475.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Jadransko more pruža idealne klimatske uvjete za razvoj jedne od globalno najcjenjenijih vrsta škampi. Jedna od najcjenjenijih vrsta je ona koja obitava u mulju Kvarnerskog zaljeva. Škampi Kvarnera imaju tanju opnu, blijedo su crvene boje i borave na manjim dubinama zbog čega se najčešće love vršama koje ne oštećuju osjetljivo tkivo škampa pa stoga i postižu višu cijenu.

Nažalost, na Kvarneru je sve manje škampi budući da su u velikoj mjeri izlovljeni u proteklih dvadesetak godina. No, nije se samo smanjio broj škampi već i veličina. Nekad je u jedan kilogram u prosjeku išlo pet škampa, a danas više od dvadesetak. Unatoč tome, brojni su svjetski gurmani i dalje kvarnerski škamp spremni platiti bitno više nego bilo koji drugi jer su aroma i tekstura ove delicije neusporedive s drugim vrstama.

Škampi su ukusna, nutritivna i ljekovita niskokalorična hrana, njihov bogat sadržaj proteina čini ih izvrsnom alternativom mesu, a prednost je i to što imaju mali udio masti. Obzirom da su svi morski plodovi, pa tako i škampi, siromašni kalorijama, oni predstavljaju idealan odabir za one koji pokušavaju izgubiti suvišne kilograme ili za održavanje željene tjelesne mase.

Škampi-marinirani-u-pivu | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Primjerice, oko 200 g mesa škampa sadržava 36 g proteina i samo 168 kalorija, dok ista količina govedine osigurava 48 g proteina, ali i 360 kalorija. Zahvaljujući niskom sadržaju masti i relativno visokom udjelu proteina, morski će plodovi utažiti glad i osigurati dovoljno hranjivih tvari nužnih za optimalno funkcioniranje organizma, bez suvišnih kalorija.

Gastronomski, nježno meso škampa podnosi kombinaciju sa svim vrstama namirnica i većinu začina, a kada je riječ o vinima, odlično „dišu“ s malvazijom. Od njih je moguće učiniti ukusne namaze, odlično pristaju kao hladna predjela i salate, a pripremljeni na buzaru ili na žaru postaju pravi jadranski specijalitet. Ne smijemo zaboraviti i nezaobilazne tjestenine i rižote koji u kombinaciji sa škampima postaju lakoprobavljiva, ukusna i nutritivno vrijedna jela.

Pročitajte još:

Škampi na buzaru

Rižoto od škampi

Škampi na buzaru na talijanski način

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.