Prošle su već više od dvije godine od kada je nekoliko divnih kolega i prijatelja blogera kuhalo u organizaciji Miss Gastra na vrhu jedne zgrade u mojem kvartu. Iako smo se tek upoznali, taj dan družili smo se kao da se znamo sto godina. Učili smo raditi koktele, gledali tekmu i pripremali fantastičnu klopu na temu tapasa. Klopa je bila raznolika, no osobno jedno jelo urezalo mi se tada u nepce i pamćenje kao apsolutni pobjednik dana. Bio je to ceviche koji je pripremila Andrea sa svima nam dobro poznatog bloga Cukar.
S ovim jelom se nisam do tada susreo, no ideja da se sirova bijela riba obradi samo pomoću kiseline i posluži uz svježe povrće me poprilično zaintrigirala. Iako zvuči talijanski, riječ je o nacionalnom peruanskom jelu čiji korijeni sežu daleko u prošlost. Prije otprilike 2000 godina, pripadnici plemena Mocha, koji su živjeli uz obalu današnjeg Perua, pripremali su sirovu ribu pomiješanu s fermentiranim sokom passionfruit banane. Inke su za pripremu ovog jela koristile Chichi, odnosno piće nastalo fermentiranjem kvinoje, kikirikija i slično, no današnji prepoznatljivi oblik pripreme s citrusima uveli su Španjolci nakon što su konkvistadori prenijeli ideju iz Južne Amerike u Europu (to ne znači da je jelo zbog toga španjolsko!).
Andrea je tada napravila vrlo zanimljivu kombinaciju orade „skuhane“ u soku naranče i limete te pomiješane s avokadom, lukom, rajčicom, maslinama i posluženom uz tortilja čips. Okus je bio fantastičan, a jelo u globalu pravo ljetno osvježenje.
Prije koji vikend odlučio sam se okušati u izradi cevichea. Za razliku od Andreine inovativne verzije, ja sam se u receptu odlučio držati potpune peruanske tradicije. Za peruanski ceviche najprije vam treba Leche de Tigre, odnosno tigrovo mlijeko. Ne brinite jer nije to doslovno tigrovo mlijeko već mješavina češnjaka, đumbira, mlijeka, malog komadića ribe i soka limete koje je okusom toliko intenzivno da će vas protresti i imati kick koji će vam dati osjećaj kao da imate snagu pravog tigra.
Osim tigrovog mlijeka trebat ćete bijelu ribu (može i slatkovodna i morska), a Peruanci najčešće koriste pastrve, brancine i orade. Osim ribe, tu je i ljubičasti luk, svježi korijander, chilli papričica, kukuruz. Priprema je doista jednostavna i brza (osim ako ne znate filetirati ribu, no vrijeme je da naučite hehe) tako da je idealno za još ovo malo ljetnih vrućina koje slijede prije jesenskih kiša. Zato brzo do placa po ribu i sve sastojke i otputujte u Peru!
Sastojci za Leche de Tigre:
- sok 3-4 limete
- malo svježeg korijandera
- komadić svježeg đumbira
- 2 češnja češnjaka
- stabljika celera
- ½ manjeg ljubičastog luka
- mali komadić filea orade (ili druge bijele ribe)
- žlica mlijeka
- sol i papar
Sastojci za Ceviche (jedno serviranje):
- 1 orada ili druga bijela riba
- sok limete
- ½ manjeg ljubičastog luka
- svježa chilli papričica
- 3 žlice Leche de Tigre
- mali komadić zelene chilli papričice
- svježi korijander
- sol
Priprema:
- Za pripremu Leche de Tigre: Ogulite đumbir, narežite stabljiku celera i luk na manje komade, Sve sastojke pomiješajte i sameljite u multipraktiku
- Oradu filetirajte i narežite na male kockice te pomiješajte s malo soli i ostavite da kratko odstoji, a potom dodaje sok jedne limete, Leche de Tigre, na trakice narezan luk, na kolute narezanu chilli papričicu i sjeckani korijander. Dobro promiješajte i ostavite par minuta da kiselina obradi ribu.
- Ceviche poslužite uz kuhani kukuruz, tortilje ili tortilja čips.