Kolumne 16. veljače 2019.

Cheesecake s kokosom koji neodoljivo podsjeća na omiljeni slatkiš

Martina Ražov
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako želite desert okusa Raffaello, onda ste na pravom mjestu! Nakon klasičnih torti odlučila sam se pomiješati ga s cheesecake verzijom, a u nastavku potražite recept...

U to sam vrijeme otkrila i svima poznati namaz od kokosa koji je zaista božanstven i daje ovom kolaču “univerzalni” okus! Na dnu je mljeveni keks s kokosom, u sredini je svilena krema obogaćena bademima i na vrhu je jedinstveni bijeli ganache.

Uistinu jedna dobra kombinacija. Također, za razliku od nekih drugih kolača, ovog će vam zbilja biti dosta samo jedan komad. 

 

Možda vas zanima... Jednostavan kolač od sira - u tri koraka do fantastične slastice Kolumne

 

 | Author: Martina Ražov Martina Ražov

Za podlogu:

  • 200 g petit keksa 
  • 80 g maslaca
  • 3-4 žlice mlijeka po potrebi 
  • 2 jušne žlice kokosa

Postupak pripreme:

Sameljite kekse, rastopite maslac i sve sastojke povežite te utisnite u kalup. Ja sam stavila papir za pečenje tako da sam ga poslije bez muke preselila na drugu tacnu.

Krema:

  • 500 g mascarponea
  • 300 g namaza od kokosa
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g oljuštenih badema
  • 1 mljevena želatina 

Postupak pripreme:

  1. Mascarpone i namaz od kokosa povežite. Dodajte slatko vrhnje i mikserom mutite dok ne bude čvrsta smjesa. Dodajte bademe u cijelosti ili ih izrežite na krupnije te promiješajte. 
  2. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici. Znači dodati joj malo vode i pričekati da nabubri. Zatim otopite želatinu na skroz laganoj vatri.
  3. Maknite s vatre i još malo miješajte da skroz vruću ne stavite u kremu. Ne smije se ni ohladiti. Prelijte je preko kreme i sve skupa pjenjačom sjedinite.
  4. Prelijte preko podloge i kolač stavite na hlađenje bar 3 sata. 

Ganache:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 g bijele čokolade 

Postupak pripreme:

  1. Vrhnje zagrijte do vrenja (ne smije biti kipuće) te vrućim vrhnjem prelijte čokoladu razlomljenu na komadiće i ostavite da malo stoji, zatim miješajte lagano skroz dok se cijela ne rastopi.
  2. Prelijte preko torte i vratite opet u hladnjak.
  3. Kad se stisne slijedi dekoracija po želji.

Savjet!

Oljuštite bademe tako da ih u kipućoj vodi kuhate par minuta, procijedite i bez muke oljuštite.

Dobar tek!

Komentari 5
Pogledaj sve komentare
  • Kraljica 17:15 02. Ožujak 2020.

    Pravili jučer, izvrsna, svi oduševljeni :-) Jedino što ću sljedeći put mijenjati je smanjiti količinu namaza i staviti 1/2 količine (koristila Bijela Lino Lada kokos) jer je dosta teška a i sama po sebi jako slatka pa malo "ubije" okus ... prikaži još! sira koji cheesecake mora imati.

  • DORA 09:33 27. Veljača 2019.

    A gdje se nabavi namaz od kokosa?

  • Mrazov 16:46 17. Veljača 2019.

    Ulije se tekuće u smjesu i miksa se sve zajedno malo duže dok se sve ne sjedini :)