Postoji li netko tko ne voli Raffaello kuglice, one kupovne? Mi smo neki od najzagriženijih obožavatelja te kupovne slastice i već smo isprobali hrpu recepata koji okusom (ali i oblikom) podsjećaju na njih.
No još se nismo susreli cheesecake koji okusom imitira Raffaello kuglice. I to još ovako dobrim! A autorica je blogerica Martina Ražov, autorica bloga La Martina Cakes.
Božanstven namaz od kokosa
"Namaz od kokosa je zaista božanstven i daje ovom kolaču 'univerzalan' okus! Na dnu su mljeveni keksi s kokosom, u sredini je svilena krema obogaćena bademima i na vrhu je jedinstveni bijeli ganache.
Uistinu dobra kombinacija. Također, za razliku od nekih drugih kolača, ovog će vam zbilja biti dosta samo jedan komad", poručuje Martina.
Raffaello cheesecake s kokosom
Sastojci - za podlogu:
- 200 g petit beurre keksa
- 80 g maslaca
- 3-4 žlice mlijeka po potrebi
- 2 žlice kokosa
Postupak - priprema podloge:
- Samelji kekse, rastopi maslac i sve sastojke poveži te utisni u kalup.
- Stavi i papir za pečenje pa ćeš tako poslije bez muke preseliti tortu na drugu tacnu.
Sastojci - za kremu:
- 500 g mascarponea
- 300 g namaza od kokosa
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 g oljuštenih badema
- 1 paketić želatine u prahu
Postupak - priprema kreme:
- Mascarpone i namaz od kokosa poveži. Dodaj slatko vrhnje i mikserom muti dok ne bude čvrsta smjesa. Dodaj bademe - cijele, ili ih izreži na krupnije te promiješaj.
- Želatinu pripremi prema uputama na vrećici - dodaj joj malo vode i pričekaj da nabubri. Zatim otopi želatinu na laganoj vatri.
- Makni s vatre i još malo miješaj da skroz vruću ne staviš u kremu. Ne smije se ni ohladiti. Ulij mlaku želatinu u kremu i sve skupa pjenjačom sjedini.
- Prelij preko podloge i kolač stavi na hlađenje bar 3 sata.
Sastojci - za ganache:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 150 g bijele čokolade
Postupak - priprema ganachea:
- Vrhnje zagrij do vrenja (ne smije biti kipuće) te vrućim vrhnjem prelij čokoladu razlomljenu na komadiće i ostavi da malo stoji. Miješaj lagano dok se čokolada potpuno ne rastopi.
- Prelij ganache preko torte i vrati tortu opet u hladnjak.
- Kad se ganache stisne, ukrasi tortu po želji.
Savjet više: Oljušti bademe tako da ih u kipućoj vodi kuhaš nekoliko minuta, procijedi i bez muke oljuštite.