Kolumne 06. listopada 2016.

Čisto savršenstvo: Torta za bal na pet katova!

Torta za bal
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pročitajte prekrasnu gastro-bajku naše revne blogerice!

Priča o sestrama

Jednog dana malena djevojčica i njena sestra blizanka su se zaputile s majkom prema kazalištu. U njegovoj neophodnoj blizini se nalazio bal na koji su bile pozvane i majka je s velikim ponosom uredila svoje dvije ljepotice za njihov prvi bal na otvorenom. Međutim, djevojčice su bile jako male i jedino čemu su se iskreno veselile je bio desert iznenađenja na kraju večeri. Bal na otvorenom je imao dugu tradiciju deserata koji su izazivali oduševljenje diljem publike. Cijelu večer su razmišljale što bi ovoga puta mogle naći na balu. Posljednji puta su za desert bile prekrasne male košarice s jagodama i vanilijom, i nestale su u hipu. Što je bilo prije, nisu se mogle sjetiti jer su se zaigrale sa svojim novim prijateljicama i jedino čega se sjećaju da je jedna pala i poderala haljinu pa su se skrivale cijelu noć da majka ne vidi štetu.

Torta za bal | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Prošla je tako cijela noć u divnim pokretima, prekrasnoj glazbi i dragim ljudima. U jednom trenutku konobari su počeli slagati stolove i pripremati stolnjake i aranžmane od cvijeća. Pogledale su se i znale su što slijedi. Čuo se glasan zvuk puhačkog orkestra koji najavljuje ulazak ovogodišnje slastičarske kreacije. Konobari su jako oprezno, na kotačićima pomogli torti da sigurno stigne do pozornice. Djevojčicama se torta činila jako visoka, a kada su joj se približile su bile uvjerene da je viša od kazališta i od svega što su ikada vidjele svojim očima. Toliko su bile oduševljene tortom, njenim izgledom i cijelim njenim veličanstvenim ulaskom da su o njoj često pripovijedale svojim unucima i unukama.

Slušajući često ovu priču o veličanstvenoj torti, unuka je morala smisliti nešto približno oduševljavajuće kako bi usrećila svoju baku i njenu sestru. Tako je nastala ova torta na pet katova s biskvitom od vanilije i čokoladnim suzama, te kremom od tamne čokolade i vrhom od tostiranih lješnjaka.

Torta za bal | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Sastojci za biskvit:

- 200 g maslaca
- 250 g brašna
- 50 g gustina
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 4 jaja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 360 ml mlijeka
- žlica soka od limuna
- 150 g čokoladnih suza
- 1 žlica praška za pecivo

Sastojci za kremu:

- 230 g maslaca
- 150 g tamne čokolade
- 70 g kakaa
- 7-9 žlica vrhnja za šlag
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 150 g šećera u prahu
+ 150 g čokolade za ukras (naribane)
+ 70-100 g lješnjaka (tostiranih)

Torta za bal | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Pripremite sastojke na sobnu temperaturu prije pripreme.
  2. U mlijeko dodajte žlicu soka od limuna i promiješajte, pa ostavite sa strane.
  3. Omekšali maslac s mikserom umutite u kremastu teksturu, a jaja i šećer u posebnoj posudi u pjenastu teksturu svijetle boje.
  4. Malo po malo dodajte jaja maslacu i miksajte.
  5. Na kraju dodajte vaniliju i mlijeko i kratko miksajte.
  6. Suhe sastojke (osim čokoladnih suza) prosijte i pomiješajte pa postepeno dodajte mokroj smjesi. Najbolje bi bilo ručno miješati kako bi imali veću kontrolu nad teksturom.
  7. Zagrijte pećnicu na 160°C dok pripremate kalupe.
  8. Možete koristiti manje kalupe od 18 cm za 5 katova ili veće (cca 22-24 cm) za 3 kata.
  9. Obložite ih maslacem im brašnom ili papirom za pečenje i ulijte petinu (trećinu u slučaju da radite tri kata) i posipajte sa 50 g čokoladnih suza.
  10. Lagano ih vilicom ili špatulom umiješajte u tijesto, lagano kalupom udarite u podlogu da izađe zrak i ubacite u pećnicu na 18-20 min ( 23-25 min u slučaju tri kata). Idući kalup jednako pripremite samo bez čokoladnih suza.
  11. Tri biskvita imaju čokoladne suze a dva nemaju.
  12. U slučaju tri kata svaki kat može imati čokoladne suze ili se može staviti u prvi i zadnji, dok srednji nema (tako će više biti nalik ovom na pet katova).
  13. Biskvite dobro ohladite, pa pripremite kremu.
  14. Čokoladu rastopite na pari i ostavite malo sa strane da se ohladi, dok miksate maslac do što kremastije teksture.
  15. Vrhnje umutite u čvrsti šlag i ostavite sa strane. Maslacu dodajte kakao i vaniliju, miksajte par minuta i dodajte mlaku čokoladu.
  16. Prvo dodajte 7 žlica šlaga pa ostatak ako se brzo stišće krema. Krema je spremna, i može se odmah slagati torta ukoliko su biskviti potpuno ohlađeni.
  17. U suprotnom pričekajte da se ohlade, a kremu prekrijte prozirnom folijom i smjestite u hladnjak.
  18. Baza je biskvit sa čokoladnim suzama, nakon toga ide krema, pa biskvit bez čokoladnih suza, krema i tako dalje do kraja.
  19. Zadnji biskvit također zagladite kremom, posipajte obod i plašt naribanom čokoladom.
  20. Tostirajte lješnjake na 15 minuta u pećnici (na 200°C), lagano ih nasjeckajte po želji i poslažite na vrh.
  21. Ostavite hladiti tortu barem 2 sata, pa ju možete poslužiti.
  22. Zbog velikog udjela masnoća, peterokatnica će dugo zadržati svoju svježinu u hladnjaku.

Nadam se da ćete mi se javiti kada pripremite ovu “Tortu za bal” pa da ćete mi ispričati koga ste vi oduševili kao što sam ja svoju baku i njenu sestru.

P.S. Očekujem fotke ;) Ostanite mi fini i kreativni! :* 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.