Vjerujte mi, iako izgleda tako, priprema ove torte uopće nije tako komplicirana! Probajte ju svakako! A sada slijedi recept...
Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Sastojci za kore:
- 200 g šećera u prahu
- 400 g glatkog brašna
- 200 g bademovog brašna
- 4 žlice kakaa
- 3 cijela jaja
- 1 prašak za pecivo
- 150 g čvrstog jogurta
- 50 g svinjske masti
Priprema kore:
- Sve navedene sastojke sjedinite i umijesite tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova.
- Svaki dio tanko razvaljate na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (obruč torte je 20 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebacite na obrnuti pleh.
- Koru pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo maknite s pleha, pa ponovite postupak s preostalim tijestom za kore.
Sastojci za kremu od čokolade:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 500 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice soka od višnje
- 4 žlice šećera u prahu
- 250 g mascarponea
Priprema kreme:
- Od 500 ml vrhnja za šlag oduzmite 100 ml, te u tih 100 ml vrhnja stavite razlomljenu čokoladu, sok od višnje, šećer u prah te ju otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje.
- Preostalo vrhnje za šlag izmiksajte čvrsto, te ga ostavite po strani.
- U posebnu posudu stavite mascarpone i rastopljenu čokoladnu te ih sjedinite.
- U dobivenu kremu umiješajte lagano i postepeno prethodno izmiksani šlag. Krema je odmah gotova i može se stavljati na tortu.
Džem od višanja:
- 350 g ocijeđenih višanja iz kompota
- 4 žlice šećera
- sok od pola limuna
Priprema džema:
- Sve navedene sastojke stavite u zdjelu i kuhajte na laganoj vatri.
- Kada sastojci zavriju, višnje izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom (ako ostane koji krupniji komadić, ne smeta), te višnje nastavite kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri cc. 20 minuta, odnosno dok ne dobijete strukturu nalik džemu.
- Dobiveni džem ostavite da se ohladi, a nakon toga možete početi slagati tortu.
Slaganje torte:
- Tortu slažite tako da u obruč od pleha stavite koru, pa na nju u tankom sloju džem od višanja, pa na džem kremu od čokolade. Na kremu od čokolade ponovno stavite drugu koru, džem od višanja, te kremu od čokolade. Ponovite taj postupak s preostalim korama, džemom i kremom.
- Tortu ostavite u hladnjaku preko noći, a prije konzumiranja bilo bih dobro da je ostavite na sobnoj temperaturi barem 20-tak minuta.
Uživajte i dobar tek!