Ovaj francuski desert naziv je dobio po svojoj pjenastoj teksturi. Riječ 'mousse' na francuskom doslovno znači pjena, a tradicionalno se priprema s jajima.
Žumanjci se na pari tuku sa šećerom dok ne postanu pjenasti te se dodaje otopljena čokolada. Prepoznatljivu pjenastu teksturu daje mu snijeg od bjelanjaka koji se ručno lagano umiješa u smjesu. Također, treba naglasiti kako postoje brojne i razne varijacije ove klasične pripreme.
U ovom receptu izostavljena su jaja i zamijenjena su slatkim vrhnjem. Ako ste do sad izbjegavali pripremu zbog upotrebe sirovih jaja, sada slobodno možete zasukati rukave. Osim što je priprema brza, laka i jednostavna okus je apsolutno savršen. Bogati čokoladni okus, lagane i pjenaste teksture ne ostavlja nikoga ravnodušnim.
Sastojci za čokoladni mousse:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 250 ml slatkog vrhnja
- Prstohvat soli
Sastojci za preljev od malina:
- 100 g zaleđenih malina
- 1 žličica meda
Priprema
1. U manji lonac stavite 100 ml slatkog vrhnja, pustite da se zagrije na laganoj vatri i sklonite prije nego što prokuha. U zagrijano slatko vrhnje dodajte 150 g čokolade za kuhanje, natrgane na manje komadiće uz prstohvat soli. Ostavite 2-3 minute kako bi se čokolada otopila te promiješajte dok se sve ne sjedine.
2. Ostatak slatkog vrhnja (150 ml) pomoću miksera lagano izmiksajte dok ne dobijete pjenastu kremu, pazeći da ne dobijete čvrsti šlag.
3. Smjesi čokolade i slatkog vrhnja dodajte 1/3 izrađenog slatkog vrhnja i umiješajte dok se smjesa ne sjedini. Preostalu smjesu slatkog vrhnja pomoću špatule lagano umiješajte u čokoladnu smjesu. Gotovi čokoladni mousse stavite u čaše. Najlakše pomoću vrećice za ukrašavanje kolača ili ako ne posjedujete istu, poslužit će obična vrećica za zaleđivanje hrane kojoj odrežite vrh. Ostavite u hladnjaku 2 sata da se smjesa ohladi, a pola sata prije posluživanja ostavite mousse na sobnoj temperaturi da se smjesa opusti.
4. Za to vrijeme 100 g zaleđenih malina i malo vode stavite u lonac te kuhajte na laganoj vatri. Miješajte sve dok voda ne ishlapi, a smjesa ne postane gusta. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. U ohlađenu smjesu umiješajte 1 žličicu meda i poslužite uz čokoladni mousse.
Čokoladni mousse može poslužiti i kao savršeno punjenje za palačinke ili kao krema za torte. S obzirom na to da je najteži dio ovog recepta čekanje da se mousse ohladi, nema razloga da ga već danas ne pripremite za sebe i svoje najmilije. Dobar tek.
Petrinu sjajnu kuhinju pratite na njenom blogu Spoon of Taste, kao i instagramu i facebooku!