Ne tako davno dobio sam upit kako napraviti ćevape i iskreno ostao sam malo paf jer, budimo realni, tko od nas radi domaće ćevape? Odeš u dućan ili mesnicu i kupiš, ispečeš na roštilju s hrpetinom ostalog mesa dok piješ pivu i svi sretni. I na tom upitu je sve ostalo. Nije mi padalo na pamet ići ih raditi, ali onda sam na poklon sam dobio dva kg kvalitetne ovčetine.
Raditi kupus kalju u hektolitrima ili u više navrata nije mi imalo smisla i na mamin prijedlog napravio sam - ćevape. Mislio sam da su komplicirani za odraditi, ali u stvari nema puno posla (pogotovo ako mesar odradi dio s mljevenjem mesa). Pretražio sam niz recepata i shvatio da ljudi svašta dodaju u njih. Ja sam odlučio sam ići na čisti okus i jednostavnost.
Sol, papar, malo ljute paprike za pikantnost, mineralna, luk, češnjak. Čak nisam niti sodu dodavao što mnogi preporučuju zbog rahlosti, no s puno ljubavi sam samljeo dva puta sve na staru mašinicu za meso. A na kraju... Odlični ćevapi! Mekani, sočni, puni okusa. Nema ćevapa bez lepinje pa sam si dao truda odraditi i to. Par žlica mojeg ajvara, malo luka i ručak kao iz snova je bio tu.
Ćevapi
(za 50 komada)
Sastojci - za ćevape:
- 1,5 kg junećeg vrata
- 0,5 - 0,6 kg ovčje lopatice s lojem (može i janjetina)
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 400 ml mineralne vode
- sol, papar i ljuta paprika
Postupak - priprema ćevapa:
- Meso samelji na mašinicu za mljevenje mesa tako da istovremeno melješ od svega po malo. Obavezno samelji dva puta. Naravno, ovo umjesto tebe može napraviti i mesar.
- Luk i češnjak naribaj na sitno i pomiješaj s mineralnom vodom te ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga procijedi vodu te ju dodaj u mljeveno meso. Dakle, samo voda bez komadića luka i češnjaka!
- Dodaj začine i dobro rukama mijesi nekoliko minuta. Meso ostavi preko noći u frižideru pa idući dan oblikuj ćevape. Ja sam radio da je svaki težine 40 g, no možeš i manje. Najprije napravi kuglicu, a potom je oblikuj dlanom u ćevap. Savjetujem da malo namočiš ruku vodom prije oblikovanja kako ti se ne bi lijepili za dlan i površinu.
- Ćevape peci na srednje jakoj vatri te ih povremeno okreni kako se ne bi prepekli.
Sastojci - za lepinju:
- 300 g glatkog brašna
- 1/4 čajne žličice šećera
- 1 čajna žličica suhog kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 250 ml voda
Postupak - priprema lepinje:
- U malo mlake vode umuti šećer i suhi kvasac pa pričekaj nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
- Brašno pomiješaj sa soli i dodaj kvasac.
- Postepeno dolijevaj vodu i umijesi glatko tijesto. Oblikuj ga u kuglu i pričekaj sat vremena da se odmori i digne.
- Tijesto podijeli na četiri dijela i oblikuj kuglice, a zatim svaku razvaljaj u kružni oblik debljine jednog centimetra. Pazi da ga ne razvaljaš pretanko u sredini! Ostavi tijesto, pokriveno kuhinjskom krpom, još 15-ak minuta.
- Peci pita bread na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje. Kada se tijesto počne napuhavati, pritisni ga lagano kako bi se zrak probio uzduž čitavog kruga.