Kolumne Gastrolovci 22. listopada 2023.

Evo kako možeš napraviti domaće ćevape i lepinje

Ćevapi
Domaći ćevapi s lukom i domaćim ajvarom foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Odlučio sam ići na čisti okus i jednostavnost. Sol, papar, malo ljute paprike za pikantnost, mineralna, luk i češnjak...

Ne tako davno dobio sam upit kako napraviti ćevape i iskreno ostao sam malo paf jer, budimo realni, tko od nas radi domaće ćevape? Odeš u dućan ili mesnicu i kupiš, ispečeš na roštilju s hrpetinom ostalog mesa dok piješ pivu i svi sretni. I na tom upitu je sve ostalo. Nije mi padalo na pamet ići ih raditi, ali onda sam na poklon sam dobio dva kg kvalitetne ovčetine.

Raditi kupus kalju u hektolitrima ili u više navrata nije mi imalo smisla i na mamin prijedlog napravio sam - ćevape. Mislio sam da su komplicirani za odraditi, ali u stvari nema puno posla (pogotovo ako mesar odradi dio s mljevenjem mesa). Pretražio sam niz recepata i shvatio da ljudi svašta dodaju u njih. Ja sam odlučio sam ići na čisti okus i jednostavnost.

Sol, papar, malo ljute paprike za pikantnost, mineralna, luk, češnjak. Čak nisam niti sodu dodavao što mnogi preporučuju zbog rahlosti, no s puno ljubavi sam samljeo dva puta sve na staru mašinicu za meso. A na kraju... Odlični ćevapi! Mekani, sočni, puni okusa. Nema ćevapa bez lepinje pa sam si dao truda odraditi i to. Par žlica mojeg ajvara, malo luka i ručak kao iz snova je bio tu.

 | Author: Sweety and Spicy Priprema mesa za ćevape foto: Sweety and Spicy

Ćevapi

(za 50 komada)

Sastojci - za ćevape:

  • 1,5 kg junećeg vrata
  • 0,5 - 0,6 kg ovčje lopatice s lojem (može i janjetina)
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 400 ml mineralne vode
  • sol, papar i ljuta paprika

Postupak - priprema ćevapa:

  1. Meso samelji na mašinicu za mljevenje mesa tako da istovremeno melješ od svega po malo. Obavezno samelji dva puta. Naravno, ovo umjesto tebe može napraviti i mesar.
  2. Luk i češnjak naribaj na sitno i pomiješaj s mineralnom vodom te ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga procijedi vodu te ju dodaj u mljeveno meso. Dakle, samo voda bez komadića luka i češnjaka!
  3. Dodaj začine i dobro rukama mijesi nekoliko minuta. Meso ostavi preko noći u frižideru pa idući dan oblikuj ćevape. Ja sam radio da je svaki težine 40 g, no možeš i manje. Najprije napravi kuglicu, a potom je oblikuj dlanom u ćevap. Savjetujem da malo namočiš ruku vodom prije oblikovanja kako ti se ne bi lijepili za dlan i površinu.
  4. Ćevape peci na srednje jakoj vatri te ih povremeno okreni kako se ne bi prepekli.

 

Možda vas zanima... Kod kuće pripremi tradicionalni turski kebab! Kolumne

 

Sastojci - za lepinju:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1/4 čajne žličice šećera
  • 1 čajna žličica suhog kvasca
  • 1 čajna žličica soli
  • 250 ml voda

Postupak - priprema lepinje:

  1. U malo mlake vode umuti šećer i suhi kvasac pa pričekaj nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
  2. Brašno pomiješaj sa soli i dodaj kvasac.
  3. Postepeno dolijevaj vodu i umijesi glatko tijesto. Oblikuj ga u kuglu i pričekaj sat vremena da se odmori i digne.
  4. Tijesto podijeli na četiri dijela i oblikuj kuglice, a zatim svaku razvaljaj u kružni oblik debljine jednog centimetra. Pazi da ga ne razvaljaš pretanko u sredini! Ostavi tijesto, pokriveno kuhinjskom krpom, još 15-ak minuta.
  5. Peci pita bread na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje. Kada se tijesto počne napuhavati, pritisni ga lagano kako bi se zrak probio uzduž čitavog kruga.

 | Author: Sweety and Spicy Domaći ćevapi posluženi u lepinji, s lukom i domaćim ajvarom foto: Sweety and Spicy

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.