Tradicionalno u mom kraju spremamo pitu od jabuke. Odrasla sam na mirisnoj piti od jabuke uz dodatak cimeta. Po ljeti kad su tržnice i vrtovi puni sočnog, šarenog i mirisnog voća ja se volim igrati i raditi pite, a to je najlakše ako imaš savršeni recept za prhko tijesto koje je gotovo veoma brzo i uspije baš svaki put. Odat ću ti tajnu mog prhkog tijesta, a na tebi je da odabereš šareno punjenje kojim ćeš obradovati sebe i svoje najdraže.
Sad možeš birati iz čarobne škrinje prirode najraznovrsnije voće od jabuka, marelica, breskva, nektarina pa do bobičastog voća. Vjeruj mi u pitu možeš dodati sve što voliš. Mnoštvo bliskih ljudi se bavi uzgojem borovnica, pa mi je ovih dana frižider prepun malih sočnih bobica. Zato sam se odlučila napraviti pitu baš od ovih finih ljepotica.
Dodala sam im malo limuna i lavande zato jer imam pun vrt, a i volim se igrati okusima. Borovnica i lavanda se jako vole, baš kao i jagode i bosiljak. Ako voliš nove okuse isprobaj, ako ne lavandu izbaci.
Ako ti je zamirisao ovaj fini brzi slatki zalogaj ajmo se baciti na izradu prhkog tijesta i slasnog punjenja od borovnica. Kao što znaš ja sam vegan pa nema jaja i umjesto maslaca koristim margarin, a ti možeš koristiti maslac ako ti je tako draže.
Sastojci potrebni za prhko tijesto:
- 250 grama pšeničnog brašna tip 850
- 100 grama pirovog brašna
- 1 i ½ žličica praška za pecivo
- ½ male žličice burbon vanilije
- Korica 1 limuna
- 180 grama margarina (maslaca ako nisi vegan)
- 60 ml javorovog sirupa
- Prema potrebi dvije velike žlice vode
Sastojci za punjenje:
- 3-4 šalice borovnica
- Sok od ½ limuna
- 5-6 žlica kokosovog šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba ili tapioke
- Prema želji mala žličica cvjetova lavande ili tri kapi ulja prave lavande
Postupak izrade tijesta:
- U većoj zdjeli prosijaj brašno i pomiješaj s praškom za pecivo i koricom limuna
- Margarin nareži na manje kockice te dodaj brašnu i razmrvi s vilicom, možeš i rukama, razradi dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. U tijesto dodaj javorov sirup i vodu prema potrebi te zamijesi kompaktno mekano tijesto.
- Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje u hladnjak. (barem na 1 h, a najbolje ako stoji više sati)
- Dok se tijesto hladi, izradi punjenje za galette. U mali lonac ubaci borovnice i sok od limuna, zagrij ih dok ne počnu puštati sok, umiješaj kukuruzni škrob ili tapioka brašno, dodaj šećer, kuhaj 2-3 min i ugasi da se ohladi.
- Kad se tijesto ohladilo i stisnulo izvadi ga iz hladnjaka i podjeli na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljaj u krug na pobrašnjenoj podlozi ili papiru za pečenje
- Zagrij pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje. Na papir za pečenje posloži sva tri kruga tijesta.
- Sredinu kruga svakog tijesta napuni smjesom borovnica. Preklapaj rubove tijesta prema gore kako punjenje ne bi iscurilo.
- Prije pečenja tijesto namaži kokosovim uljem i malo poprskaj kokosovim šećerom. Peci cca 30-40 min, tj dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju.
Pusti da se galette ohlade pa ih onda razreži i posluži. Prije posluživanja ih možeš posuti šećerom u prahu, iako je meni dovoljno slatko bilo i bez toga (ovisi i o slatkoći borovnica).