Kolumne 04. srpnja 2021.

Recept za lignjune iz pećnice inspiriran Grčkom

SWEETY & SPICY Lignjuni iz pećnice
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto i vrućine traže laganu hranu, onu mediteransku. Grčka se činila kao odličan izbor smjera u kojem želim ići. Odluka je pala, napravit ću hrskave lignjun ražnjiće s grčkim prilozima...

Subota. Jutro. Sunce se lagano nazire kroz prozor dok polako ustajem iz kreveta. Obožavam to jutro. Osjećaj kada znaš da je danas život samo ravnica kroz koju lagano ploviš. Nema stresa, nema žurbe. Nisam se ni probudio , a već mi se motaju misli što danas radim za ručak. Subota je moj dan za more pa, ako ništa drugo, izbor je već sužen.

Dolazim na jarunski plac. Najprije zavirim u jednu ribarnicu u koju inače zalazim, a potom u drugu u kojoj imaju samo ono što se noć prije ulovilo. Danas je ipak izbor pao na tu drugu jer vidim lignjune koji kao da mi šapuću da ih kupim.

 

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne

 

Lignjun je izvrsna zamjena za lignje ako niste baš pri novcima. Da slažem se, kvalitetu jadranske lignje i lignjuna ne možemo uspoređivati što se na kraju krajeva vidi i po cijeni jer kg lignja će vas otprilike ispasti 120, a lignjuna 40-ak kuna. No nisu lignjuni uopće loši. Najčešće ih frknem u pećnicu s krumpirima, maslinovim i bijelim vinom no te subote odlučio sam napraviti nešto drugačije.

Ljeto i vrućine traže laganu hranu, onu mediteransku. Grčka se činila kao odličan izbor smjera u kojem želim ići. Odluka je pala, napravit ću hrskave lignjun ražnjiće s grčkim prilozima pa sam još kupio i feta sir, malo mente, cherry rajčice, ali i sve sastojke za tzatziki umak.

S obzirom na to da pržiti lignjune znači provesti još pola dana u kuhinji s Čarlijem i spužvicom, kao dobra alternativa činila se pećnica. Bojazan da će lignjuni na kraju biti gumenasti i žilavi pokazala se na kraju netočna jer su bili poprilično mekani unutra, a krušne mrvice sa začinima dali su taj potreban kick i hrskavost. Slijedi recept.

Sastojci za lignjune:

  • 500 g lignjuna
  • krušne mrvice
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 2 čajne žličice mediteranske mješavine začina
  • 1/2 čajne žličice kajenskog papra (po želji ako želite dodati malo ljutine)
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema lignjuna:

  1. Lignjune očisti od iznutrica, odvoji tijelo od krakova, a potom nareži tijelo na kolute. Sve posoli i pomiješaj s malo maslinovog ulja.
  2. U posudi pomiješaj krušne mrvice sa začinima te paniraj lignjune.
  3. Lignjune nabodi na štapiće za ražnjiće koje si prethodno malo namočila te pecite na 180 °C otprilike 30 minuta, dok ne budu mekani i ne dobiju zlatnu boju i hrskavost.

 

Možda vas zanima... Odličan francuski krumpir s kobasicama Kolumne

 

Sastojci za salatu:

  • cherry rajčice
  • feta sir
  • maslinovo ulje
  • svježa menta
  • sol

Postupak za salatu:

  1. Cherry rajčice prerežite po pola, a sir na manje kockice.
  2. Posolite (pazite jer je sir slan) i prelijte maslinovim uljem.
  3. Na kraju natrgajte listiće svježe mente.

 

Možda vas zanima... Piletina Tagine - marokanski specijalitet s maslinama i limunom Kolumne

 

Sastojci za Tzatziki umak:

  • 1 veći krastavac
  • grčki jogurt
  • 3 žlice alkoholnog octa
  • pola češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • svježi kopar
  • sol i papar

Postupak za Tzatziki umak:

  1. Krastavac oguli, prereži na pola po dužini, žlicom izdubi koštice te ga naribaj na najvećem ribežu. Tako naribanom krastavcu dodaj žličicu soli i octa te pusti par minuta da otpusti svu tekućinu.
  2. U međuvremenu pomiješaj jogurt, sitno sjeckani češnjak, dvije žlice octa i maslinovo ulje.
  3. Rukama istisni svu tekućinu iz krastavca te ga dodaj u mješavinu s jogurtom.
  4. Na kraju dodaj sitno sjeckani svježi kopar i papar.

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy i pratećem profilu na Instagramu. Dobar tek!

 | Author: Sweety and Spicy Sweety and Spicy