Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 30. lipnja 2022.

Hugo – rafinirano ljetno osvježenje

Nošen cvjetnim aromama bazge i mjehurićima pjenušavog vina, Hugo koktel je savršeno ljetno osvježenje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nošen cvjetnim aromama bazge i mjehurićima pjenušavog vina, Hugo koktel je savršeno ljetno osvježenje

Kada govorimo o kulturi miješanih pića, Njemačka je posljednje mjesto na koje ćemo pomisliti. Ovaj dio europskog kontinenta, osim što je poznat po izvrsnom kruhu, gastronomski svijet i nije zadužio nekim revolucionarnim izumom; miksološkim još manje. Ipak, u posljednjih 17 godina tamo se u velikim količinama ispija koktel Hugo kojeg Nijemci, ali i susjedni Austrijanci, rado vole svojatati. No ovo osvježavajuće piće, inače varijanta spritzera, načinjeno od prosecca, sirupa od bazge, sa listovima mente i kriškom limete, zapravo je nastalo na sjeveru Italije i to relativno nedavno.

Povijest samog spritzera nije u potpunosti jasna

No prije nego se pozabavimo porijeklom koktela Hugo, potrebno se prvo osvrnuti na povijest samog spritzera koja nije u potpunosti jasna. Prema uvriježenoj priči njegov nastanak seže u prvu polovicu 19. stoljeća kada je nakon Napoleonskih ratova nekada moćna Venecija došla pod vlast dvoglavog habsburškog orla. Carski vojnici nepca naviknutih na blago austrijsko pivo nisu našli odgovarajuću zamjenu u lagano pjenušavim vinima Veneta koja su za njihov ukus bila prejaka. Kako bi mogli konzumirati što više vina, a sa što lakšim posljedicama, počeli su mu dodavati vodu. Tako je nastao „spritz“ ili „spritzer“ čiji naziv dolazi upravo od njemačke riječi „spritzen“ što znači uštrcavati. Prema drugoj teoriji ime „spritz“ došlo je od naziva za tipična austrijska vina iz regije Wachau. Iako su Austrijanci otišli, „spritz“ je ostao, a početkom 20. stoljeća počeo mu se dodavati „seltz“, pjenušava mineralna voda što je postalo omiljeno piće austrijskih aristokratkinja. S vremenom su stanovnici Veneta „spritz“ oplemenili dodajući mu različita alkoholna pića kao što su npr. Campari, Aperol, Cynar i Select.

Spritzer je tako u posljednje stoljeće postao omiljenim aperitivnim pićem Veneta, ali i čitave sjeverne Italije, Švicarske, Austrije te pogotovo južnog dijela Njemačke. No iz Srednje Europe u posljednja se dva desetljeća proširio i svijetom.

 | Author: Shutterstock Prije točno 17 godina jedan je novi koktel zauzeo prominentno mjesto u ovoj popularnoj obitelji - kršten imenom Hugo foto: Shutterstock

Ipak, ovdje priča o spritzeru ne završava. Prije točno 17 godina jedan je novi koktel zauzeo prominentno mjesto u ovoj popularnoj obitelji. Kršten imenom Hugo, ova je varijanta spritzera vrlo brzo osvojila svjetske barove. Hugo je 2005. godine osmislio talijanski barmen Roland Gruber iz bara San Zeno Wine & Cocktail Bar u talijanskom mjestu Naturno smještenom u Južnom Tirolu. Pomiješavši prosecco i soda vodu kojima je dodao listove mente te sirup od limuna, kreirao je piće koje je u regiji postalo slavno doslovno preko noći. Mješavinu je prvotno nazvao Otto, ali ne smatrajući ime prikladnim, piće je preimenovao u Hugo. Kasnije je recept usavršio izbacivši sirup od limuna te dodavši sirup od bazge, biljke koja je uobičajen prizor krajolika srednje Europe.

Cvjetne note Hugo koktela savršene su za ljetne dane

Hugo je koktel koji je prvenstveno vizualno atraktivan, mirisan, lagan i osvježavajući, a idealan je za tople dane. U nekim varijantama, umjesto sirupa od bazge koristi se liker od bazge St Germain koji koktelu daje delikatni cvjetni okus. Ovaj je liker inače proizveden 2007., dvije godine nakon što je Hugo ugledao svjetlo dana. No puristi će uvijek ipak radije koristiti kvalitetan sirup od bazge. Prosecco, talijansko pjenušavo vino, osnovni je sastojak originalnog recepta, ali može se upotrijebiti i kvalitetan španjolski pjenušac. Za dodatnu dozu ekstravagancije pjenušac se može zamijeniti i šampanjcem. Listovi mente esencijalni su ukras ovog pića, te naravno limeta. Neke varijante Huga sadržavaju i gin, ali osvježavajući original sa niskim postotkom alkohola ispija se najčešće.

Hugo je vrlo jednostavno napraviti. Poput svih spritzera radi se u čaši, ali može se poslužiti spravljen i u vrču što je možda praktičnije ako se servira tijekom većih okupljanja. Ipak, biti će ukusniji ako se radi direktno u čaši. Omjer sastojaka varira o preferencijama kako barmena tako i onog tko ispija piće, ali Hugo je najbolje napraviti od otprilike 4/5 prosecca te 1/5 sirupa od bazge.

 | Author: Shutterstock U nekim varijantama, umjesto sirupa od bazge koristi se liker od bazge St Germain foto: Shutterstock

I dok dobro poznati Aperol Spritz i dalje vlada terasama barova, rafinirani i lako pitki Hugo dostojna mu je konkurencija, stoga će ova ukusna mješavina koja utjelovljuje zavodljivo talijansko umijeće življenja biti idealno osvježenje tijekom toplih ljetnih dana.

Hugo koktel recept

Sastojci i ostalo:

  • 4 mjerice prosecca
  • 1 mjerica sirupa od bazge
  • 1 mjerica (ili uštrcak) soda vode (ili gazirane mineralne vode)
  • led
  • listići mente
  • kriška limete
  • vinska čaša (može i tumbler ili highball čaša)

Priprema:

U čašu stavite led te ulijte prosecco. Dodajte sirup od bazge, potom soda vodu. Ukrasite listićima mente i kriškom limete. Lagano promiješajte.

Možda vas zanima... Kako napraviti kultni Aviation koktel s ginom? Kolumne Možda vas zanima... Vin Santo – zlatno vino gostoprimstva Kolumne novogodišnja zdravica Možda vas zanima... Za najluđu noć: Top 5 koktela sa šampanjcem Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.