Kolumne 22. veljače 2017.

Kakao krofne/krafne s preljevom od kokosa

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Kokos je ljubav a otkad je spojen s Lino ladom, to je onda postala ljubav na kvadrat - barem je tako kod mene...

Odmah na početku ću se ispričati, jer ovo je ljudi moji - griješan desert! Prvi razlog za to je što ne možeš pojesti samo jednu, a drugi razlog je što ne možeš pojesti ni samo dvije! 

Prošle godine nisam radio krofne (kod mene su to uvijek bile krofne, iako je možda rašireniji naziv krAfna, al’ ajde) u njihovo karakteristično vrijeme, ali zato sada s vama dijelim ovu malo “okrenutu” verziju, jer umjesto da je tijesto bijelo a punjenje smeđe (čokoladno) - kod mene je tijesto smeđe, a punjenje bijelo!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za tijesto:

  • 450 g mekog brašna
  • 50 g kakao praha
  • 250 ml mlijeka
  • 1 svježi kvasac (40 g) ili 2 vrećice suhog kvasca (14 g)
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 800 ml ulja (za prženje)


Glazura:

  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g kokosa


Punjenje:

  • 350 g Lino lada kokos


 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Kvasac aktivirajte s malo toplog mlijeka i šećerom te ga ostavite koju minutu sa strane da proradi. Ja uvijek dodam i 1-2 žlice brašna i promiješam u gustu smjesu.
  2. Sjedinite sve suhe sastojke (brašno, kakao, vanilin šećer, sol) te 1 jaje. Nakon navedenih par minuta dodajte smjesu kvasca te umijesite tijesto koje će Vam se možda učiniti malo tvrdo ali nemojte brinuti, sve je kako treba! :D
  3. Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom da se diže, po prilici sat i pol, uostalom kada se podupla količina spremni ste za nastavak.
  4. Pobrašnite podlogu s malo oštrog brašna i tijesto razvaljajte valjkom na otprilike jedan centimetar debljine. Izaberite iz ormara čašu prikladne veličine za Vaše krofne i krenite s izrezivanjem krugova. Uklonite višak tijesta i od njega oblikujte novu kuglu koju stavite sa strane da malo tijesto “nadođe”. Krugove od tijesta pokrijte krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore. Nakon isteka 15 minuta okrenite ih na drugu stranu i opet ih pustite da odmore.
  5. Sada si možete i onaj “višak” tijesta razvaljati te izrezati krofne te primijeniti isti postupak s okretanjem. Ja se kod ovog dijela pobrinem da nemam opet ostataka tako da većinom tijesto izrežem nožem na pravokutne oblike. :D
  6. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te jednu po jednu krofnu stavljajte na prženje. Mali savjet: uvijek kod stavljanja u ulje prvo spustiti stranu koja je bila okrenuta prema gore. 
  7. Tijesto će kroz par sekundi dobiti karakteristični balon te nakon 2 minute ju preokrenite na drugu stranu i nakon još cca 1 minutu i 45 sekundi je krofna gotova. Stavite ih na kuhinjski ručnik da se ocijedi višak masnoće.
  8. Lino ladu lagano zagrijte kako bi postala pomalo tekuća te ju prebacite u vrećicu za punjenje koju ćete ubosti s bočne strane u sredinu krofne. Punite količinom po želji!
  9. Za kraj, čokoladu otopite na pari i jednu stranu krofni “uronite” te pospite kokosom.


Ako volite kokos preostaje Vam samo da uživate a ako ga pak ne volite, pa, vrijeme je da ga zavolite!

U slast! ;)

 

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu  Blogu  Facebooku 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Začinjeno_s_ljubavlju
    Začinjeno_s_ljubavlju 22:37 22. Veljača 2017.

    Dragi VitezOluja ne znam kod koga mislite? :D Kod mene su krofne, kruh i punac ipak. ;)

  • VitezOluja 10:15 22. Veljača 2017.

    Kod vas su krofne, hleb...punac, itd. ...kod nas su krafne, kruh...tast, itd. al' ukusan kolac je ukusan i kod vas i kod nas :-)