Odmah na početku ću se ispričati, jer ovo je ljudi moji - griješan desert! Prvi razlog za to je što ne možeš pojesti samo jednu, a drugi razlog je što ne možeš pojesti ni samo dvije!
Prošle godine nisam radio krofne (kod mene su to uvijek bile krofne, iako je možda rašireniji naziv krAfna, al’ ajde) u njihovo karakteristično vrijeme, ali zato sada s vama dijelim ovu malo “okrenutu” verziju, jer umjesto da je tijesto bijelo a punjenje smeđe (čokoladno) - kod mene je tijesto smeđe, a punjenje bijelo!
Sastojci za tijesto:
- 450 g mekog brašna
- 50 g kakao praha
- 250 ml mlijeka
- 1 svježi kvasac (40 g) ili 2 vrećice suhog kvasca (14 g)
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 800 ml ulja (za prženje)
Glazura:
- 100 g bijele čokolade
- 50 g kokosa
Punjenje:
- 350 g Lino lada kokos
Priprema:
- Kvasac aktivirajte s malo toplog mlijeka i šećerom te ga ostavite koju minutu sa strane da proradi. Ja uvijek dodam i 1-2 žlice brašna i promiješam u gustu smjesu.
- Sjedinite sve suhe sastojke (brašno, kakao, vanilin šećer, sol) te 1 jaje. Nakon navedenih par minuta dodajte smjesu kvasca te umijesite tijesto koje će Vam se možda učiniti malo tvrdo ali nemojte brinuti, sve je kako treba! :D
- Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte krpom i ostavite na toplom da se diže, po prilici sat i pol, uostalom kada se podupla količina spremni ste za nastavak.
- Pobrašnite podlogu s malo oštrog brašna i tijesto razvaljajte valjkom na otprilike jedan centimetar debljine. Izaberite iz ormara čašu prikladne veličine za Vaše krofne i krenite s izrezivanjem krugova. Uklonite višak tijesta i od njega oblikujte novu kuglu koju stavite sa strane da malo tijesto “nadođe”. Krugove od tijesta pokrijte krpom i ostavite 15-ak minuta da odmore. Nakon isteka 15 minuta okrenite ih na drugu stranu i opet ih pustite da odmore.
- Sada si možete i onaj “višak” tijesta razvaljati te izrezati krofne te primijeniti isti postupak s okretanjem. Ja se kod ovog dijela pobrinem da nemam opet ostataka tako da većinom tijesto izrežem nožem na pravokutne oblike. :D
- Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te jednu po jednu krofnu stavljajte na prženje. Mali savjet: uvijek kod stavljanja u ulje prvo spustiti stranu koja je bila okrenuta prema gore.
- Tijesto će kroz par sekundi dobiti karakteristični balon te nakon 2 minute ju preokrenite na drugu stranu i nakon još cca 1 minutu i 45 sekundi je krofna gotova. Stavite ih na kuhinjski ručnik da se ocijedi višak masnoće.
- Lino ladu lagano zagrijte kako bi postala pomalo tekuća te ju prebacite u vrećicu za punjenje koju ćete ubosti s bočne strane u sredinu krofne. Punite količinom po želji!
- Za kraj, čokoladu otopite na pari i jednu stranu krofni “uronite” te pospite kokosom.
Ako volite kokos preostaje Vam samo da uživate a ako ga pak ne volite, pa, vrijeme je da ga zavolite!
U slast! ;)
Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: Instagramu Blogu Facebooku