Kolumne 24. listopada 2018.

Kako smo proglasili najbolji grah Pakraca i okolice!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Pakrački je kraj ponosno obilježio jubilarni deseti sajam Slavonski banovac, manifestaciju koja je okupila čak 81 ekipu koja se okušala u kuhanju graha! Ali to nije bilo sve...

Već ste navikli da vas šarolika ekipa Gastro.hr-a jedan dan vodi na sajam tartufa, drugi u najelitnije restorane svijeta, a treći odemo na neki mjesto gdje se slavi i veseli baš kao što su to radili i naši stari.

E pa tako smo proteklog vikenda gostovali u žiriju za izbor najboljeg graha Pakraca i okolice. Ništa posebno, pomislili bi laici, lako je vama - samo jedete, rekli bi hejteri, ali probati 81 žlicu graha, vjerujte nam - nije bilo nimalo lako... No, krenimo od početka. 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

U Pakracu je Slavonski banovac doživljaj broj jedan, i svatko tko se bavi organskom proizvodnjom jednostavno mora biti prisutan i izlagati na ovim štandovima, konkretno - njih 128! Pa smo tako upoznali Marka Barčana iz pivovare Slavonica i napravili intervju s njim nakon par sjajnih sajamskih amber aleova.

 

Možda vas zanima... Sve hrvatske pivovare 47: Slavonica, Pakrac Kolumne

 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Zatim smo uz pomoć voditelja i dobrog duha cijele priredbe Marija Baraća koji je ponosno predstavio svoju knjigu „200 godina stvaranja i zajedništva“ u kojoj piše o lokalnim obrtnicima, malo iza podneva gricnuli ponešto iz ponude ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa iz priručne, i samo za ovu svrhu nastale krčme „Kod veprove glave“, koju su osmislili i izgradili članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Posjetitelji su u sjajnoj atmosferi i sajamskoj slatkoj gužvi mogli kušati neka stara zaboravljena jela, a na ovom dijelu sajma bilo je omogućeno plaćanje „banovcem“ – povijesnim novcem, koji je u Pakracu kovan sredinom XIII stoljeća i po kojem je današnji sajam i dobio ime.

Jetrica u špeku, kopun i juhe od kopriva i gljiva bile su sjajan uvod u ono što je ipak bio hit dana.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

U popodnevnim je satima 81 ekipa sudionika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske u sklopu 4. Grahfesta započela sa spravljanjem omiljenog slavonskog specijaliteta. Uredno posložene duž pakračke glavne ulice, brojne natjecateljske ekipe ove su se godine unaprijed pripremile pa su servirani kilogrami suhomesnatih proizvoda, brda raznih kolača, ovakvih ili onakvih, a našlo se dodatnih kotlića punjenih raznom divljači.

Neki doduše nisu išli dalje od roštilja, no zato je tekuća ponuda bila poput one u omanjoj gostioni. Najmanje je tu bilo graha, no kako je priredba natjecateljskog karaktera, posao je odrađen, a vrhunski i manje vrhunski grah skuhan i razgrabljen.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svi natjecatelji su ocijenjeni od strane stručnog žirija, a najbolji su nagrađeni tradicionalnim nagradama. Bilo je tu svega, a kako se tražio pobjednik u kategoriji tradicionalnog graha, odmah smo diskvalificirali uratke precrvene, prežute ili čak zelene boje. Onda su otpali oni koji su bili pregusti, prerijetki ili s previše mesa. I onda one koji su na vrhu bili prozirni, a na dnu močvarasti. Nakon čega ih je opet ostalo pedesetak, koje smo probali. Naletjeli smo na bombe u vidu vrganja, zvjezdastog anisa, kiselog zelja (taj je bio izvrstan, ali van kategorije) pa čak i komorača. I na jedvite jade izdvojili par favorite te sve prepustili zbrajanju. Velika čast, divni okusi, ali nije nam bilo lako...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Na kraju, prema ocjeni žirija najbolji grah na ovogodišnjem Grahfestu skuhala je ekipa Palijativnog tima LiPa i nagrađena je gusenim deset litarskim kotlićem, drugo mjesto osvojilo je Udruženje obrtnika iz Kaštela dok je treća bila ženska ekipa Pajdašice. Nagrade su uručili Anamarija Blažević, gradonačelnica i Davor Lepka, predsjednik UO Pakrac – Lipik.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Večernji dio programa bio je u znaku srednjovjekovne viteške borbe „Bitka za kovnicu novca“, koju su mnogobrojnoj publici vjerno dočarali članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Viteški red Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi put i naši domaći vitezovi Slavonskog banovca. Na sajmu nisu zapostavljeni bili niti naši najmlađi sugrađani, oni su svoje mjesto imali u dvorištu kurije Janković gdje im je, osim zabavnog parka, uređen i organiziran Dječji kutak. Grahfest je pokazao da je sjajna priredba i da svojim sadržajem obogaćuje Sajam, a stotine veselih i nasmijanih ljudi dokaz da ovo treba češće ponavljati. S manje sudionika... Vidimo se dogodine!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.