Priprema je vrlo jednostavna; sve što treba napraviti jest izmiješati tijesto, u njega dodati fine tople začine te ga ohladiti. Nakon toga slijedi valjanje i onda počinje zabavni dio – rezanje keksića omiljenim kalupima. Za ove sam keksiće koristila jednostavne oblike, ali ako imate neki zabavni kalup...
Keksići su odlični i dok su mlaki, ali i kad se ohlade i mogu trajati nekoliko dana bez da izgube na okusu i teksturi.
Sastojci:
- 110 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 130 g bezglutenskog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice kardamoma
- ¼ žličice klinčića
- 1 jaje
Postupak:
- Ohlađeni maslac narežite na kockice i stavite u zdjelu.
- Izmiješajte šećer, vanilin šećer, i sol s brašnima i začinima. U ovom receptu koristimo bezglutenski miks brašna, heljdino brašno i prašak za pecivo, a od začina dodajemo kardamom i klinčić.
- U zdjelu s maslacem dodajemo suhe sastojke koje smo izmiješali. Rukama malo stisnite maslac i brašna kako biste ih lagano sjedinili pa dodajte jedno jaje u smjesu. Kada dodajte jaje, možete ga prvo sjediniti s ostatkom smjese uz pomoć špatule, a onda nastaviti rukama mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Tijesto obložite plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
- Radnu površinu možete dobro pobrašniti ili možete tijesto valjati između dva sloja plastične folije. Ja sam koristila drugu metodu s plastičnom folijom i tijesto se uopće nije ljepilo.
- Kada tijesto izvaljate na debljinu od otprilike pola centimetra, izrežite oblike koje želite i ponovite postupak kako biste iskoristili preostalo tijesto.
- Pleh obložite papirom za pečenje te poslažite keksiće. Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Dobar tek!
Inspiraciju potražite i na blogu La vie Shobaine te na pratećem Instagram profilu!