Kolumne 20. listopada 2020.

Keksi s kardamomom dobro pristaju uz šalicu čaja

foto: Laura Roman
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen nije jesen bez prhkih keksića sa začinima poput kardamoma i klinčića

Priprema je vrlo jednostavna; sve što treba napraviti jest izmiješati tijesto, u njega dodati fine tople začine te ga ohladiti. Nakon toga slijedi valjanje i onda počinje zabavni dio – rezanje keksića omiljenim kalupima. Za ove sam keksiće koristila jednostavne oblike, ali ako imate neki zabavni kalup...

Keksići su odlični i dok su mlaki, ali i kad se ohlade i mogu trajati nekoliko dana bez da izgube na okusu i teksturi. 

 

Možda vas zanima... Uštipci s bananom brzo nestaju s tanjura Kolumne


Sastojci:

  • 110 g maslaca
  • 30 g šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • Prstohvat soli
  • 130 g bezglutenskog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice kardamoma 
  • ¼ žličice klinčića 
  • 1 jaje

 

Možda vas zanima... Jednostavne kocke od jabuke, skyra i zobenih pahuljica Kolumne

 

Postupak:

  1. Ohlađeni maslac narežite na kockice i stavite u zdjelu. 
  2. Izmiješajte šećer, vanilin šećer, i sol s brašnima i začinima. U ovom receptu koristimo bezglutenski miks brašna, heljdino brašno i prašak za pecivo, a od začina dodajemo kardamom i klinčić. 
  3. U zdjelu s maslacem dodajemo suhe sastojke koje smo izmiješali. Rukama malo stisnite maslac i brašna kako biste ih lagano sjedinili pa dodajte jedno jaje u smjesu. Kada dodajte jaje, možete ga prvo sjediniti s ostatkom smjese uz pomoć špatule, a onda nastaviti rukama mijesiti dok ne dobijete kompaktnu smjesu. 
  4. Tijesto obložite plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak na 30 minuta. 
  5. Radnu površinu možete dobro pobrašniti ili možete tijesto valjati između dva sloja plastične folije. Ja sam koristila drugu metodu s plastičnom folijom i tijesto se uopće nije ljepilo. 
  6. Kada tijesto izvaljate na debljinu od otprilike pola centimetra, izrežite oblike koje želite i ponovite postupak kako biste iskoristili preostalo tijesto.
  7. Pleh obložite papirom za pečenje te poslažite keksiće. Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Dobar tek!  

 

Možda vas zanima... Muffini od mrkve i buče odličan su doručak, gablec i desert Kolumne

 

Inspiraciju potražite i na blogu La vie Shobaine te na pratećem Instagram profilu!

 | Author: Laura Roman foto: Laura Roman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.