Kolumne 17. travnja 2021.

Ledeni vjetar s jagodama pravi je sezonski klasik

Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Budući da je počela sezona jagoda, odlučila sam napraviti klasik kojeg je barem jednom svaka domaćica napravila. Ovog puta pričam o ledenom vjetru...

Savršene beze kore, lagana i prozračna krema i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kod ovog kolača većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora. Za njih moraš imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspjeha.

Krema mora biti lagana i prozračna, a to ćeš postići tako da žumanjke i šećer miksaš minimalno 10 minuta. Od voća obično koristim jagode i banane, kivi baš i ne preferiram, ali u originalnoj verziji i on se nalazi u kolaču.

U nastavku pročitaj kako napraviti savršene beze kore i prozračnu kremu.

 

Možda vas zanima... Obavezno isprobaj ovaj sočan kuglof s višnjama! Kolumne



Druge recepte potraži na blogu Mama Drama, a baci oko i na Instagram profil!

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Sastojci za kore:

  • 9 bjelanjaka
  • Prstohvat soli
  • 30 dag šećera
  • 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa

Sastojci za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 25 dag maslaca
  • 8 dl slatkog vrhnja
  • Voće po želji (jagode, banane, kivi)

 

Možda vas zanima... Kruh od naranče - sočan i neodoljivo sladak Kolumne

 

Priprema:

  1. Za početak pećnicu upali na 130°C i obavezno uključi ventilator. Ako nemaš pećnicu s ventilatorom, onda ju upali na 120°C.
  2. Za izradu kora koristi neku malo veću posudu i u nju stavi bjelanjke. Dodaj prstohvat soli i počni miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodaj pola šećera, nastavi miksati i kroz minutu dodaj ostatak šećera. Prilikom izrade ne smiješ pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodaj jušnu žlicu octa; ako nemaš jabučni, može i alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazi na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamti, snijeg mora biti kremast!
  3. Koristi tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obloži papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavi malo snijega da se papir prisloni na tepsiju.
  4. Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedi po tepsiji (plehu) i stavi u pećnicu te peci odnosno suši 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave.
  5. Kada je kora pečena ugasi pećnicu i pusti ju još tri minute bez da otvaraš vrata. Zatim ju izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepi ju s papira i prereži tako da dobiješ tri kore.
  6. Za izradu kreme žumanjke miksaj i dodaj šećer i vanilin šećer. Nastavi miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiksaj smjesu da se ne stvore grudice.
  7. Smjesu stavi na laganu vatru i neprestano miješaj pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćeš dobiti kajganu. Miješaj dok se krema ne zgusne, a potom ju makni s vatre.
  8. Izlij kremu  u drugu posudu i prekrij je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksaj kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
  9. Voće koje ćeš koristiti očisti, operi i nareži sitno. Ako koristiš jagode, njih nareži na male kockice. U međuvremenu izmiksaj pet dl slatkog vrhnja u šlag.
  10. Na tacnu stavi jednu koru te premaži jednom trećinom kreme. Posloži voće po želji (jagode), zatim po voću stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavi drugu koru, posloži voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.
  11. Izradi preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasi kolač izvana.

Ostavi u hladnjaku preko noći i posluži rashlađeno.

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.