Kolumne 03. kolovoza 2018.

Ljetna posla: "Oj sim na gemišt, spekel sem bučnicu"

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Matija s bloga Sweety&Spicy ljeto voli provoditi u Zagorju, a s divnim bregima dolazi i divna hrana. Ovog nam je puta smutio jednu pravu domaću bućnicu...

Zagorje - bajka na dlanu

Hrvatsko Zagorje za mene je, kao što i sam slogan županije kaže, „bajka na dlanu“ koju mnogi ljudi nisu doživjeli na pravi način. Svi ljeti volimo otići na Jadran i uživati u moru i suncu, ali onaj osjećaj dok sjediš za improviziranim stolićem od panja i dna bačve, s hladnim gemištom i masnim rukama od još tople bučnice dok ti pogled puca na zelene brege i ljetni zalazak sunca ne može mi nitko nadoknaditi niti zamijeniti.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Zagorje mi se čini nekako zapostavljeno kada se govori o hrvatskom turizmu. Hrvatska turistička zajednica kampanje fokusira pretežito na Jadranu uz dodatak Slavonije, nešto malo Zagreba i sjevera Hrvatske, ali Zagorja nema nigdje. Zašto je tome tako stvarno ne znam, ali znam da ono ima jako puno za ponuditi i to ne samo u prirodnom i kulturnom, već i u gastronomskom smislu.

Štrukle, bučnica, purica z mlincima, knedle, kotlovina, zagorska juha... Toliko okusa, toliko tradicije. A ni vina nisu što su nekad bila. Nekad se pio direktor po svim kletima od kojeg ljudi koji nisu iz Zagorja idući dan ne bi bili funkcionalni, ali danas se počelo jako držati i do vinograda i sorta koje se sade.

 

Možda vas zanima... Za ručak: Zapečeni sočni mlinci s piletinom Kolumne

 

Zagorski kiseliš postaje rijetkost i u mnogim kletima možete probati fina i pitka vina. Ipak doza kiseline je i dalje tu, ali treba imati na umu da se sade kiselkastije sorte koje tamo uspijevaju s obzirom na vrstu tla i količinu sunca. Kako god, današnji zagorski gemišt prava je stvar i ljeti baš dođe kao pravo osvježenje.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Ono što još uspijeva na zagorskim bregima (osim prasetine, he he) svakako je i raznoliko voće i povrće. Šljiva, jabuka, krumpir, rajčica, kruška, krastavci, paprika, luk i ono o na što ću se posebno referirati - tikvice/buče.

"Spekel sem bučnicu"

Nedavno ste u članku o ljetnim klasicima koje kuhaju food blogeri mogli pročitati kako ljeti najviše volim koristiti tikvice i buče. Povrće koje samo po sebi nema neki spektakularan okus koji će vas oduševiti na prvu, ali koje se može iskoristiti na bezbroj načina. Na salatu, grilane, punjene, pečene, pirjane, u popečcima... Niz jela može se napraviti od tikvica i buča, a jedno od meni najdražih je zagorski klasik - bučnica.

 

Možda vas zanima... Inspirirajte se: Što ovog ljeta kuhaju domaći food blogeri Špajza

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Bučnica je zapravo savijača od vučenog tijesta za čiji nadjev vam ne treba puno sastojaka, tek ono čime su nekada seoske obitelji raspolagale: buča, malo sira, jaje, kiselo vrhnje, sol, brašno, voda i ulje. Upravo ta jednostavnost je ono što krasi ovu savijaču i Zagorje. Ne treba puno, a ljude ostavlja bez daha.

Od pravljenja domaćeg vučenog tijesta uvijek sam imao neku dozu straha jer mi se činilo da je prezahtjevno raditi s njim. U jednu ruku to doista i je tako, ali metodom pokušaja i pogrešaka čovjek najbolje nauči tako da mi vučena tijesta više nisu veliki izazov.

 

Možda vas zanima... Upustila sam se u pripremu domaćeg bureka - evo kako je to izgledalo! Kolumne

 

Prvih par puta napravio sam neke greške kao što su prenaglo povlačenje tijesta zbog čega dolazi do pucanja, previše file zbog čega nastaju problemi prilikom motanja i premještanja u protvan i slično. 

Nedavno sam na vikendici u Zagorju organizirao druženje za prijatelje, a kako je vrt ove godine krcat tikvicama i bučama dobio sam ideju da im uz roštilj i gemišt poslužim i djelić gastronomskog Zagorja te sam napravio bučnicu. Već poučen ranijim iskustvima ovaj put sam bio pametniji i pažljiviji kod razvlačenja i filanja pa mogu reći kako je pokušaj bio iznimno uspješan.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy


Kako postati Zagorac/Zagorka barem na trenutak i napraviti ovu fenomenalnu savijaču saznajte u receptu koji slijedi.

Sastojci za filu:

  • 1 veća buča
  • 350 g svježeg kravljeg sira
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • malo soli

Postupak za filu:

  1. Buču ogulite, prepolovite po pola, žlicom izvadite koštice, a zatim naribajte na krupni ribež.
  2. Tako naribanu buču posipajte sa soli te pustite da odstoji par minuta a zatim dobro ocijedite višak tekućine.
  3. Buču zatim pomiješajte sa sirom, vrhnjem i jajem te po potrebi još malo posolite.

Sastojci za tijesto:

  • 60 dag brašna za vučena tijesta
  • 3 dl vode
  • malo ulja
  • sol

Postupak za tijesto:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i pustite da odmara par sati.
  2. Uzmite komad tijesta veličine šake i napravite kuglicu. Na pobrašnjenoj krpi spljoštite tijesto i razvaljajte u svim smjerovima koliko možete. Dobro nauljite ruke i tijesto te polako od sredine prema van razvucite tijesto što tanje možete. Ako pukne slobodno zakrpajte. 
  3. Na 1/3 razvučenog tijesta žlicom pobacajte filu, razmažite, otrgnite debele rubove te zarolajte tijesto od strane na kojoj se nalazi fila, prema strani bez file.
  4. Nauljite protvan i prebacite bučnicu u njega te pecite na temperaturi od 200 C dok ne dobije lijepu rumenu boju.

I to je to. Nedostaje vam još samo litra hladnog bijelog vina i mineralne vode, a pogled... 

Želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.