Špajza 24. srpnja 2018.

Inspirirajte se: Što ovog ljeta kuhaju domaći food blogeri

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Baš kao što smo i očekivali, naši blogeri vole ljeto upravo zato što donosi pregršt finih, domaćih plodova od kojih zatim pripremaju genijalne tanjure te nam recepte za iste donose na svojim blogovima. Pitali smo sedmero naših najdražih blogera što to spremaju ovog ljeta...

Kasandra, Vedran, Ena, Matija i Željka, Darko i Marko otkrili su nam što se to ovog ljeta najčešće krčka u njihovim loncima, a s nama su podijelili i pokoji recept. Našlo se tu svega, od nezaobilaznih tikvica do omiljenog ljetnog jela na žlicu - punjene paprike.

Osim konkretnih jela, tu su i sjajne sezonske slastice s bobicama, mojito iznenađenja i osvježavajući napici.

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr


Kasandra s bloga Forking Croatia rekla nam je kako unatoč visokim temperaturama, ipak voli pojesti nešto za žlicu, a s nama je podijelila i recept za, kako kaže, najfiniju punjenu papriku. Ovo definitivno moramo isprobati!

"Dok većina ljudi ljeti preživljava na salatama i voću, moram priznati da ja volim pojesti kuhano, pečeno i na žlicu. Ono što čekam cijelu godinu su svakako filane paprike. Svatko ima svoju inačicu recepta, a svakako mi je, osim maminog, posebno u srcu onaj opuzenski koji nam je ustupio obiteljski prijatelj jer je potpuno drugačiji od standardnih recepata i njegova uspješnost ovisi upravo o domaćim namirnicama kojih kod nas nikada ne nedostaje", rekla je Kasandra.

Recept potražite na blogu Forking Croatia.
 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina


Vedrana s bloga Začinjeno ljubavlju zasigurno već znate, no jeste li znali da ovaj dobroćudni gastro div ovog ljeta posebice voli uživati, ni manje ni više već u tikvicama i rajčici? Evo što kaže.

"Kako neki već znaju imam svoj vrt koji upravo u srpnju i kolovozu ima svoj vrhunac tako da će se moje kuhanje većinom svesti na ono što vrt ponudi. U prvom redu su tu tikvice koje ću spremati u sto i jednoj varijanti. Neki recepti su već na blogu, a neki će tek biti.

Zatim rajčice koje će redovito završavati u jednom od mojih najdražih jela, u satarašu, tom pravom pučkom obroku. Naravno kad jedan dan upekne temperatura preko 35 stupnjeva, stavit ću lonac pun punjene paprike da se kuha i da podigne atmosferu u stanu do usijanja.

Potrudit ću se napraviti i nešto slatko, ako ne prije onda za godišnjicu braka krajem kolovoza. Spremam i neke ludosti u kuhinji kako to i priliči meni, haha."

 

Možda vas zanima... Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone? Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Enine recepte naprosto obožavamo i česti smo gosti njezine Facebook stranice Foodgasm. Ovom nam je prilikom otkrila kako je za vrijeme ljetnih dana definitivni pobornik brzih i finih jela, a s nama je podijelila i nekoliko recepata koji će vas zasigurno inspirirati.

"Kako pričati o ljetu bez cheesecakea? Moram priznati da mi je na prvom mjestu onaj pečeni, ali kad su temperature previsoke, onda je dobar i ovaj, brzinski od svega 30 minuta pripreme. 

Kraljica mog ljeta je uvijek tikvica. Obožavam raditi polpete, variva, lazanje i pite od tikvica. Najbrži i najdraži ručak je moja brza pita koju, sada u sezoni tikvica, radim bar jednom tjedno.

 

Možda vas zanima... Brza pita od tikvica za koju ste sigurno čuli Kolumne

 

Ljetni desert je, naravno, sladoled. U mom zamrzivaču uvijek ima smrznutih banana za brzinski nicecream. Već se godinama radije osvježim svojim domaćim sladoledom nego kupovnim. Koliko se brzo pravi, tako brzo i nestaje.

 

Možda vas zanima... NICEcream: Priča o zdravom domaćem sladoledu Kolumne

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka


Željka i Matija s bloga Sweety&Spicy također vole osvježavajuće i brze kombinacije, a kao favorite također ističu tikvice i cheesecake.

"Ljeti volim raditi lagana i osvježavajuća jela. Teška hrana je ipak rezervirana za zimu kada nam je to potrebno da preživimo hladnoću, tako da bih kao ljetne klasike istaknuo jela s puno povrća kao sataraš ili Ratatouille, salate s nekim ukusnim dressingom, različita jela od ribe i morskih plodova kao što su rižota, buzare, ali i ona najjednostavnija i najjeftinija kao srdelice iz pećnice koje iako nisu pečene na gradelama, za nas Zagrepčane skoro kao da jesu.

Bespogovorno najdraža ljetna namirnica mi je tikvica/buča s kojom se stvarno može napraviti 100 različitih jela, ali kako imam zagorske krvi nema mi do dobre bučnice za koju ću recept uskoro podijeliti s vama. Naravno tu su i punjene tikvice, popečci od tikvica, pohani cvjetovi tikvica, buća na saft uz faširance i pire krumpir...", rekao nam je Matija.

"I kod mene vrijede ista pravila, ljeti se kuha što laganije i osvježavajuće. Pećnicu ljeti pokušavam izbjeći jer keksi i teške torte od orašastih plodova ipak su rezervirani za zimske blagdane, a s ciljem da za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci u kuhinji provedem što manje vremena osmišljavam vrlo brze i praktične recepte koji su meni osobno i najdraži. Za pripremu nije potrebno više od 10 minuta, a najdraža ljetna namjernica mi je šumsko voće. Neki od recepata koje bi Vam svakako preporučila su naš cheesecake u čaši, recept već možete pronaći ovdje na portalu i našem blogu, te sladoled od šumskog voća, frozen jogurt ili pak parfe od jogurta", dodala je Željka, slađa polovica blogerskog tima Sweety&Spicy.

 

Možda vas zanima... Cheesecake u čaši spreman za samo 10 minuta Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy



Jedan od prvih i najpopularnijih domaćih food blogera, Darko Kontin, otkrio nam je pak kako se za vrijeme ljetnih mjeseci najviše voli motati oko vatre, pa tako obožava uživati u roštilju i dobroj ribi s gradela. Nakon dobrog ručka na otvorenom, Darko se voli zasladiti i omiljenim Mojito cheesecakeom.

"Ljeto je period kada se prepuštam laganijoj hrani, uz naravno neizostavan roštilj par puta tjedno. Kako ljeta provodim na otoku Pašmanu najdraže ljetno jelo su mi definitivno brancini i još draže orade iz našeg pašmanskog akvatorija. Ribu najčešće pripremam bazično na gradelama, ali zna se desiti da je odlučim i malo posebnije pripremiti na neko jelo na žlicu ili uz neke posebne dodatke.

A nakon glavnog obroka obavezno dolazi i neki osvježavajući desert. Za sada su mi dva najdraža ljetna deserta panna cotta s dodatkom likera i već kultni Mojito Cheesecake."

 

Mojito cheesecake Možda vas zanima... Uz mojito cheesecake vrućine se lakše podnose Kolumne

 

Mojito cheesecake | Author: DARKO KONTIN foto: DARKO KONTIN


Laganiji meni nije zaobišao ni našeg najslađeg food blogera Marka Josipovića. Iako obožava pripremati genijalne kolače, Marko nam je otkrio kako ljeti najviše uživa u jednostavnoj, dobroj tuna salati te osvježavajućoj ledenoj kavi.

"Volim jesti tuna salatu u koju ubacujem tunu iz konzerve, paradajz, krastavce, dodam kruh ili sve umotam u tortilju. U deserte najčešće ubacujem bobice. U zadnje vrijeme si često radim palačinke, namažem s Nutellom i stavim svježe maline/borovnice/jagode. I obožavam, obožavam, obožavaaam ledenu kavu!"


Možda vas zanima... Salata s tjesteninom i tunom - postoji li bolje ljetno jelo? Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.