Sigurno ti se dogodilo da kupuješ ona XXL pakiranja milerama koja ne stigneš potrošiti. I za to imam rješenje!
Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste.Ako smijem napomenuti, slobodno poduplaj smjesu...
Tijesto možeš napraviti u multipraktiku tako da ubaciš sve sastojke i pustiš čudo da odradi svoje.
Ako tijesto radiš ručno, onda u posudu stavi brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodaj hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesi razbijajući maslac, dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama.
Dodaj ostale sastojke i kratko mijesi.
Tijesto podijeli u 2 jednaka dijela, zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje bar 3 sata.
Tijesto možeš napraviti i nekoliko dana ranije pa koristiti kad zatreba.
Za nadjev: Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksaj u čvrsti snijeg, a zatim dodaj žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja.
Puding promiješaj s nekoliko žličica milerama da se razbiju grudice, a zatim to pomiješaj s ostatkom milerama. Mileram izmiješaj i sjedini s bjelancima, s tim da bjelanjke trebaš lagano umiješati špatulom u 3 navrata.
Pleh dimenzija 30x20 cm obloži papirom za pečenje pa rasporedi prvu polovicu tijesta. Malo poravnaj prstima i popuni praznine, a zatim istresite nadjev. Na nadjev dodaj drugu polovicu tijesta.
Kolač peci u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s uključenom ventilacijom 50-ak minuta.
Posluži sa sezonskim voćem ili, ako ti je draže, prije drugog tijesta pospi šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I peci skupa.
Mileram kocke
foto: Irena Gavran
Isprobaj i ove odlične recepte za slastice kojima nitko ne može odoljeti...