Kolumne 12. ožujka 2020.

Mileram kocke - brze, jednostavne, neodoljive

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ti se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja milerama koja ne stigneš potrošiti. I za to imam rješenje!

Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. Ako smijem napomenuti, slobodno poduplaj smjesu...

 

Možda vas zanima... Mini kuglofi - jednostavni, sočni i tako primamljivi Kolumne

 

Još recepata blogerice Irene potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Tijesto:

  • 225 g glatkog brašna
  • 20 g šećera u prahu
  • 115 g hladnog maslaca
  • Pola praška za pecivo
  • 2 žličice mlijeka
  • 3 žumanjka

Postupak pripreme:

  1. Tijesto možeš napraviti u multipraktiku tako da ubaciš sve sastojke i pustiš čudo da odradi svoje. 
  2. Ako radiš ručno, onda u posudu stavi brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodaj hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesi razbijajući maslac, dok ne dobiješ smjesu nalik krušnim mrvicama.
  3. Dodaj ostale sastojke i kratko mijesi.
  4. Tijesto podijeli u dva jednaka dijela, zamotaj u prozirnu foliju i stavi na hlađenje bar tri sata.
  5. Tijesto možeš napraviti i par dana ranije pa koristiti kad zatreba. 

Sastojci za nadjev: 

  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 600 g milerama
  • 2 pudinga od vanilije

Postupak pripreme:

  1. Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjelanjke sa prstohvatom soli istuci u čvrsti snijeg, a zatim dodaj žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja. 
  2. Puding promiješaj sa par žličica milerama kako bi razbila grudice, a zatim sjedini sa ostatkom milerama. Mileram izmiješaj i sjedini s bjelancima, s tim da bjelanjke trebaš lagano umiješati špatulom u tri navrata. 
  3. Pleh dimenzija 30 x 20 cm obloži papirom za pečenje pa rasporedi prvu polovicu tijesta. Malo poravnaj prstima i popuni praznine, a zatim istresite fil. Na fil potom dodaj drugu polovicu tijesta.
  4. Kolač peci u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s ventilacijom 50-ak minuta.
  5. Posluži sa sezonskim voćem ili, ako ti je draže, prije drugog tijesta pospi šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I peci skupa.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.