Kolumne 26941 prikaza 26. travnja 2019.

Mileram kocke - brze, jednostavne, neodoljive

Irena Gavran
Sigurno Vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja koja ne stignete potrošiti, imam rješenje!

Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. Ako smijem napomenuti, slobodno poduplajte smjesu...

 

Možda vas zanima... Mini kuglofi - jednostavni, sočni i tako primamljivi Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Tart s bijelom čokoladom, kikirikijem i slanim karamelom Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Za kore će vam trebati:

  • 225g glatkog brašna
  • 20g šećera u prahu
  • 115g hladnog maslaca
  • Pola praška za pecivo
  • 2 žličice mlijeka
  • 3 žumanjka

Postupak pripreme kora:

  1. Tijesto možete napraviti u multipraktiku tako da ubacite sve sastojke i pustite čudo da odradi svoje. 
  2. Ako radite ručno, onda u posudu stavite brašno, pračak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesite razbijajući maslac, dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
  3. Dodajte ostale sastojke i kratko zamijesite.
  4. Tijesto podijelite u dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje bar 3 sata.
  5. Tijesto možete napraviti i par dana ranije, pa koristiti kad zatreba. 

Za fil će vam trebati:

  • 3 bjelanjka
  • 100g šećera
  • Prstohvat soli
  • 600g milerama
  • 2 pudinga od vanilije

Postupak pripreme:

  1. Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjeljanke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, a zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja. 
  2. Puding promiješajte sa par žličica milerama kako bi razbili grudice, a zatim sjedinite sa ostatkom milerama. Mileram izmiješajte i sjedinite s bjelancima, s tim da bijelanjke umiješajte lagano špatulom u tri navrata. 
  3. Pleh dimenzija 30x20 obložite papirom za pečenje, pa narendajte prvu polovicu tijesta. Malo poravnajte prstima i popunite praznine, a zatim istresite fil. Na fil narendajte drugu polovicu tijesta.
  4. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s ventilacijom i pecite 50ak min.
  5. Poslužite sa sezonskim voćem ili ako vam je draže prije drugog tijesta pospite sa šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I pecite skupa.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran Irena Gavran  | Author: Irena Gavran Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.