gastro postao
Sigurno vam se dogodilo da kupujete ona xxl pakiranja milerama koja ne stignete potrošiti. I za to imam rješenje!
Meni se to prečesto događa pogotovo kad su u pitanju mliječni proizvodi. Tako je nastao ovaj kolač, koji je oduševio sve ukućane i goste. Ako smijem napomenuti, slobodno poduplajte smjesu...
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Irena Gavran
Za kore će vam trebati:
- 225 g glatkog brašna
- 20 g šećera u prahu
- 115 g hladnog maslaca
- Pola praška za pecivo
- 2 žličice mlijeka
- 3 žumanjka
Postupak pripreme kora:
- Tijesto možete napraviti u multipraktiku tako da ubacite sve sastojke i pustite čudo da odradi svoje.
- Ako radite ručno, onda u posudu stavite brašno, pračak za pecivo i šećer u prahu, pa mu dodajte hladni maslac narezan na kockice. Prstima mijesite razbijajući maslac, dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
- Dodajte ostale sastojke i kratko zamijesite.
- Tijesto podijelite u dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje bar tri sata.
- Tijesto možete napraviti i par dana ranije, pa koristiti kad zatreba.
Za fil će vam trebati:
- 3 bjelanjka
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 600 g milerama
- 2 pudinga od vanilije
Postupak pripreme:
- Najbolje je kad su sastojci sobne temperature. Bjeljanke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, a zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera miksajući bez stajanja.
- Puding promiješajte sa par žličica milerama kako bi razbili grudice, a zatim sjedinite sa ostatkom milerama. Mileram izmiješajte i sjedinite s bjelancima, s tim da bijelanjke umiješajte lagano špatulom u tri navrata.
- Pleh dimenzija 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje, pa narendajte prvu polovicu tijesta. Malo poravnajte prstima i popunite praznine, a zatim istresite fil. Na fil narendajte drugu polovicu tijesta.
- Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva s ventilacijom i pecite 50-ak min.
- Poslužite sa sezonskim voćem ili ako vam je draže prije drugog tijesta pospite sa šakom malina, borovnica, kupina, višanja... I pecite skupa.
Dobar tek!
Irena Gavran
Irena Gavran