Kolumne 19. studenoga 2016.

Milka torta - čokoladna zvijezda svake zabave!

Milka torta
foto: Nataša Pralica
gastro postao gastro.24sata.hr
Milka torta je savršena i jednostavno ne postoji osoba koja neće uživati u njezinim kremastim i čokoladnim slojevima

Tražiš slatke ideje za proslavu? Milka torta idealan je izbor! Svilenkasti slojevi dvije kreme, biskvit pun lješnjaka i čak 400 grama čokolade čine Milka tortu neodoljivom. Posebna je to torta za koju je potrebno mnogo sastojaka, no oduševit će sve koji ju probaju.

Što sve trebaš za Milka tortu?

Čokoladna Milka torta spada u kategoriju impresivnijih torti jer je za pripremu potrebno dosta vremena, ali i sastojaka. Već po količini od 12 jaja možemo vidjeti da se radi o torti koja nije gotova kroz pola sata, ali svaki trenutak pripreme isplatit će se na kraju. Milka torta ima četiri biskvita s lješnjacima, a između svakog dolazi sloj smeđe kreme od čokolade i žute kreme od bijele čokolade. Prije idućeg biskvita dodaj sloj šlaga i na kraju ukrasi Milka tortu po želji. Bilo da ju pripremaš za rođendan, krštenje ili druženje s prijateljima, Milka torta će sigurno biti hit. 

Milka tortu ukrasi po želji

Zadnji puta kada sam Milka tortu dekorirala tičinom, poslužila mi je za „Spužva Boba“ koji je sjedio. Dok sam ga slagala, zbog više slojeva od kojih se sastojao, imala sam situaciju da sam morala brzo ubosti dva štapića za ražnjiće, srećom Milka torta je bila gotova, a onda je uslijedilo hlađenje koje ju je stegnulo i onda sam ju bez problema obložila tičinom. Sve ostale dekoracije, bez obzira na oblik, su se odlično pokazale. Nakon hlađenja, kada Milka tortu režemo sviđa mi se što izgleda veoma uredno, a o okusu da ne pričam. 

 | Author: Shutterstock Milka torta foto: Shutterstock

Čokoladna Milka torta recept

Sastojci za Milka tortu:

Biskvit:

  • 12 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 20 dkg mljevenih prženih lješnjaka
  • 2 žlice brašna

Krema:

  • 12 žumanjaka
  • 10 dkg šećera
  • 3 žlice brašna
  • 10 dkg šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 20 dkg Milka čokolade sa sjeckanim lješnjacima
  • 20 dkg bijele Milka čokolade
  • 25 dkg margarina
  • 500 ml šlaga

Priprema biskvita s lješnjacima:

  1. Izmutite 3 bjelanjka u čvrsti snijeg i postepeno dodajte 3 žlice šećera, nastavite miksati još malo dok se sve sjedini.
  2. Kuhačom umiješajte 5 dkg mljevenih prženih lješnjaka i pola žlice brašna.
  3. Na dno kalupa (moj je okrugli 26 cm) postavite masni papir i ulijte pripremljenu smjesu.
  4. Stavite peći na 200 stupnjeva 15 minuta.
  5. Kada je pečeno rubove odvojite nožem, a dno odlijepite od masnog papira, tako ćete dobiti uredne biskvite.
  6. Ponovite postupak još tri puta, tako da dobijete 4 biskvita, bitno je da svaki pripremate posebno.

 Krema s Milka čokoladom:

  1. Žumanjke pjenasto umutite sa 10 dkg šećera.
  2. Posebno umutite 3 žlice brašna, 10 dkg šećera i 3 pudinga od vanilije, dodajte koliko treba od 1 l mlijeka.
  3. Ostalo mlijeko stavite da zavri.
  4. Izmiješajte zajedno žumanjke i puding.
  5. Sve to ukuhajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte dok ne postane gusto.
  6. Sklonite sa vatre i podijelite na dva dijela.
  7. U još tako vruće dodajte u jedan dio iskidanu čokoladu sa lješnjacima, a u drugi dio isto iskidanu bijelu čokoladu, te miješajte dok se čokolade ne istope i sjedine.
  8. Ostavite da se ohladi.
  9. U svaki dio dodajte po pola izrađenog margarina.

Milka torta priprema | Author: Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

 Milka torta sloj po sloj:

  1. Biskvit – smeđa krema – žuta krema – šlag
  2. Biskvit – smeđa krema – žuta krema – šlag
  3. Biskvit – smeđa krema – žuta krema – šlag
  4. Biskvit – dekoracija po želji

Dekoracija ove torte:

Ovu tortu sam premazala sa 500 ml šlaga, a sredinu sam posipala mljevenim lješnjacima.

Dodatna ideja za dekoraciju:

  1. Ako ćete raditi sa šlagom ovakvu dekoraciju treba vam 500 ml šlaga za obložiti tortu.
  2. Škarama sam izrezala slova na masnom papiru koja sam prethodno precrtala, te sam čačkalicom obilježila gdje idu slova na torti. Vi naravno možete isprintati neki drugi tekst.
  3. Malo sam sa masnim papirom tapkala po torti dok je svježa da dobijem ovakvu neravnu površinu.
  4. Zatim sam na pari otopila čokoladu za kuhanje i kada se umlačila crtala sam po cijeloj torti i pisala slova.
  5. Slova sam popunila sa šlagom koji sam prethodno obojala.
  6. Okolo sam po torti, po čokoladi još špricom napravila male pufnice.
  7. Dodala sam i po koju perlicu.

Savjet: Kada u biskvit umutimo lješnjake i brašno mikser smanjimo na najmanju brzinu.

Milka torta | Author: Nataša Pralica foto: Nataša Pralica

Vjerujte mi na riječ ova Milka torta je savršena i jednostavno je morate napraviti. Neka vam to bude torta za posebne prilike, velike događaje. Dobar tek!

Natašu možete pratiti i na blogu Kolaci.biz te na Facebook stranici.

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:48 11. Svibanj 2022.

    savrsenstvo

  • loralora 18:51 26. Rujan 2018.

    torta je fenomenalna ispala mi je samo tak <3