Sjećam se prije par godina kad sam pronašla ovaj recept na jednom blogu, zapisala ga u svoju tekicu s receptima, a onda ga konačno i napravila. Ajme, baš sam bila sretna što je uspio i što je ukusan.
Iako stvarno ne volim šlag, ovaj kolač mi je baš fin (ukućani oduševljeni) pa ga zato i pravim u svako doba godine, miksajući jednu turu sa sezonskim voćem.
Probajte svakako, sa ili bez voća, i oduševite sve oko sebe.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Irena Gavran
Za biskvit će vam trebati:
- 5 jaja
- 5 žlica glatkog brašna
- 1 žlica vanilin šećera
- 2 velike pune žlice kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- 5 žlica šećera
Za kremu:
- 350 ml šlaga
- 1 šlagfix
- 2 velike žlice meda (ja sam koristila cvjetni)
- 1 vanilin šećer
- 300 g narezanih svježih jagoda
Postupak pripreme:
- Bjelanjke istući u snijeg, a žumanjke izmutiti sa šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka i ujednačena smjesa. Dodati 1/3 snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim dodati ostatak bjelanjaka i lagano miješati dok smjesa bude jednolična.
- Izliti na papir za pečenje koji se stavili na tepsiju od pećnice.
- Poravnati i peći na 180°C oko 10 minuta pa provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi pa biskvit prerezati na pola.
- Vrhnje sa šlagfixom istući u čvrsti slag, pa mu dodati vanilin šećer i med.
- Na kaju lagano umiješati sitno narezane jagode.
- Kremom premazati jednu polovicu biskvita pa poklopiti drugim i staviti u hladnjak na par sati.
Režite u oblike po želji. Dobar tek!
Irena Gavran
Irena Gavran