gastro postao
Dijete u meni nikad ne miruje i upravo zato, donosim vam recept za ove genijalne mliječne šnite koje podsjećaju na najfiniji slatkiš iz djetinjstva.
Sjećam se prije par godina kad sam pronašla ovaj recept na jednom blogu, zapisala ga u svoju tekicu s receptima, a onda ga konačno i napravila. Ajme, baš sam bila sretna što je uspio i što je ukusan.
Iako stvarno ne volim šlag, ovaj kolač mi je baš fin (ukućani oduševljeni) pa ga zato i pravim u svako doba godine, miksajući jednu turu sa sezonskim voćem.
Probajte svakako, sa ili bez voća, i oduševite sve oko sebe.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za biskvit će vam trebati:
- 5 jaja
- 5 žlica glatkog brašna
- 1 žlica vanilin šećera
- 2 velike pune žlice kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- 5 žlica šećera
Za kremu:
- 350 ml šlaga
- 1 šlagfix
- 2 velike žlice meda (ja sam koristila cvjetni)
- 1 vanilin šećer
- 300 g narezanih svježih jagoda
Postupak pripreme:
- Bjelanjke istući u snijeg, a žumanjke izmutiti sa šećerom. U smjesu žumanjaka i šećera dodati brašno, kakao i prašak i miješati dok se dobije glatka i ujednačena smjesa. Dodati 1/3 snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa, zatim dodati ostatak bjelanjaka i lagano miješati dok smjesa bude jednolična.
- Izliti na papir za pečenje koji se stavili na tepsiju od pećnice.
- Poravnati i peći na 180°C oko 10 minuta pa provjeriti čačkalicom. Ostaviti da se ohladi pa biskvit prerezati na pola.
- Vrhnje sa šlagfixom istući u čvrsti slag, pa mu dodati vanilin šećer i med.
- Na kaju lagano umiješati sitno narezane jagode.
- Kremom premazati jednu polovicu biskvita pa poklopiti drugim i staviti u hladnjak na par sati.
Režite u oblike po želji. Dobar tek!