Povrće je odličan izvor proteina, a neki od ovih burgera su ukusniji od onih mesnih. Ne vjerujete? Probajte ove recepte, oduševit će i najveće ljubitelje mesa.
1. Vege burger od gljiva
Potrebno vam je:
- 200 g šampinjona, nasjeckanih
- 1 crveni luk, nasjeckani,
- 100 g crvenog graha iz konzerve
- 2 žličice ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na ulju popržite ulje i šampinjone. Dodajte soli i papra.
- Omekšalim gljivama dodajte grah i kratko popržite.
- Smjesu prebacite u blender i blendajte dok se ne usitne svi sastojci.
- Formirajte smjesu u pljeskavice i pecite ih na ulju ili grillu, 2 minute sa svake strane.
2. Burgeri od crnog graha
Potrebno vam je:
- 1 crveni luk
- 300 g crnog graha iz konzerve
- 2 fete kruha, izmrvljene
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 3 žlice brašna
- ulje za prženje (ako nećete koristiti grill)
Priprema:
- Luk popržite na ulju dok ne postane mekan.
- U posebnoj posudi vilicom usitnite grah u pire. Pireu dodajte luk, kruh, sol, papar i češnjak. Dodajte jednu žlicu brašna i dobro umijesite.
- Ako možete formirati pljeskavicu, ne trebate dodavati više brašna. Pecite pljeskavicu na ulju 3 minute sa svake strane.
3. Burger od Portabello gljiva
Potrebno vam je:
- 4 veće Portabello gljive
- 1 luk
- sol, papar
- 1 žličica timijana
Priprema:
- Ovo je najjednostavniji burger pošto jedino morate dobro pripremiti gljive. Gljivama uklonite stapke i pecite ih u komadu na ulju. Kada su gljive gotove, izvadite ih na papirnati ručnik.
- Na istoj tavi popržite luk sa soli, paprom i timijanom. Prženim lukom punite gljive.
- Punjene Portobello gljive složite u burger pecivo i uživajte.