Kolumne Gastrolovci 12. listopada 2019.

Prizovite ljeto legendarnom PERi-PERi piletinom

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Kontin pripremio je odličan recept z a PERi-PERi piletinu inspiriranu specijalitetom iz lanca restorana Nando's.

Jeste li čuli za Nando’s?

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin Prvi put sam čuo za Nando’s tek kada je Ella Dvornik predložila da nakon Crunchwrapa pokušam reproducirati njihovu PERi-PERi piletinu koju obožava i jede svaki put kada se nađe u blizini jednog od Nando’s restorana. Kako nisam bio upoznat s njihovom ponudom krenuo sam s online istraživanjem.

Nando’s je poznat po jelima s pikantnom piletinom pripremljenoj iznad živog plamena. Ljutina dolazi od mariniranja mesa 24 h u posebnom PERi-PERi umaku, po kojem je većina jela dobila ime. Kako je PERi-PERi umak korijen i ključ onog što rade, njihove prepoznatljivosti i dio svakog jela u ponudi krenuo sam s daljnjim istraživanjem tog umaka.

Kako sami navode na službenoj web stranici PERi-PERi naziv dolazi od imena za afričku chili papriku drugog naziva Bird’s Eye Chili. Sve chili papričice koje koriste uzgajaju se u južnoj Africi, a većina njih dolazi iz Mozambika.

 

PERi-PERi, piri piri, bird’s eye chili, …

PERi-PERi, piri piri, pili pili i bird’s eye chili samo su neki od naziva za ovu chili papričicu ovisno o zemlji u kojoj se o njoj priča. Kao i sve chili papričice i peri peri chili papričica potječe iz Amerike, ali danas se najčešće uzgaja, te čak i raste u divljini, u južnoj Africi.
Ime same papričice se koristi na sličan način kao i riječ curry i svi sinonimi koje ta riječ uključuje u svojem značenju. Tako piri piri može biti općenita oznaka za bilo koju vrstu jako ljutog afričkog umaka na bazi chili papričica.

Iako se ova mala ljuta crvena chili papričica uzgajala u južnoj Africi za kreiranje piri piri umak zaslužni su Portugalci. Umak je dosta sličan jednom meni bližem ljutom umaku za koji sam siguran da ste i sami čuli – Sambal Oelek – u koji idu rajčice.

Piri piri umak se radi od piri piri chili papričica, kore i soka citrusa, luka i češnjaka. Zanimljiva je informacija da je količina kvalitetnog češnjaka presudna za prepoznatljivost okusa piri piri ili PERi-PERi umaka koji se koristi u Nando’s receptima više od samih chili papričica. Tj. njihov omjer daje onaj prepoznatljivi okus jelima.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin Kako poslužiti PERi-PERi piletinu

Izgledom sam jelo prilagodio sjeverno portugalskom izvornom receptu gdje se piletina poslužuje uz rižu i kukuruz, dok sam piletinu išao marinirati i peći da izgledao poput Nando’s piletine koju mi je Ella poslala na fotografijama kao primjer.

Ako ste probali Nando’s PERi-PERi piletinu i isprobat ćete ovaj recept kod kuće, obavezno mi javite koliko blizu sam došao njihovom poznatom okusu jela. Koje sljedeće jelo nekog od popularnih lanaca brze hrane želite vidjeti u kućnoj radinosti?

 

Namirnice:

  • 650 grama piletine (batak, zabatak, krila)

PERi-PERi umak:

  • 20 kom piri piri chili papričica
  • 60 grama češnjaka
  • 40 grama mladog luka
  • 2 kom limete (sok od obje, naribana kora od jedne)
  • po ukusu soli i papra
  • 5-6 jušne žlice maslinovog ulja

Prilozi:

  • po želji kuhana riža ili prženi krumpiri
  • po želji pečeni kukuruz

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Druge recepte blogera Darka Kontina potražite na njegovom blogu Darkova web kuharica i pratećem Instagram profilu. 

 

Možda vas zanima... Dalmatinski curry na domaći način Kolumne

 

Priprema:

  1. Sve namirnice, osim ulja, stavite u mužar ili posebnu posudu u kojoj ih možete usitniti pomoći štapnog miksera. Ja sam koristio poseban nastavak na multipraktiku koji je inače namijenjen za usitnjavanje luka i češnjaka.
  2. Nakon što namirnice kroz nekoliko pulsiranja ili ručnog udaranja usitnite, dodajte ulje te ih ponovno usitnjavanjem povežite u pastu.
  3. Pripremljene komade piletine lagano posolite i nakon toga utrljajte peri peri umak u njih. Ovdje se možete poslužiti i vrećicom za zamrzavanje u koju stavite pripremljene komade piletine i peri peri umak. Zatim zavežete vrh vrećice i rukom utisnete pikantnu marinadu u piletinu. Ovako ćete manje zaprljati ruke, a i bolje je za piletinu da ovako ostane u marinadi.
  4. Piletinu je potrebno marinirati u peri peri umaku minimalno 2-3 sata. Što duže to bolje. Ako možete pripremiti marinadu za piletinu dan ranije, i preko noći ostaviti piletinu da se marinira u hladnjaku to bi bilo idealno.
  5. Ako imate pristup roštilju i otvorenom plamenom piletinu ispecite tako. Ako nemate možete je bez problema pripremiti i u pećnici. Izostat će ona aroma dima, ali ostali okusi će i dalje biti tu. Na roštilju uz povremeno okretanje mesa piletini će trebati oko 15-20 minuta da se ispeče. U pećnici predlažem da to vrijeme produžite na barem pola sata od kojih ćete veći dio peći piletinu na 180 stupnjeva, a zadnjih 10 minuta je završiti na najvišoj poziciji u pećnici (ispod samog grijača) na 200 stupnjeva.
  6. Usred pečenja slobodno povremeno dodatno premažete komade piletine peri peri umakom koji je ostao od marinade.
  7. Gotovu peri peri piletinu poslužite na salati, prženim krumpirima ili kuhanoj riži uz dodatni prilog po želji. Kako već imate pripremljenu vatru i žar na roštilju predlažem da je iskoristite za pečenjare. Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Bilješke:

  1. Za pripremu ovog jela možete koristiti bilo koji dio pileta. Idealno bi bilo iskoristiti cijelo pile, ne teže od 700 grama. Ali u nedostatku takvog pileta slobodno koristite već pripremljene dijelove bili oni pomiješani ili ne. Jedino ne bi preporučio korištenje isključivo pilećih prsa kako je to dosta suh komad mesa. Ali nije zabranjeno da se koristi ako ga stvarno volite i želite koristiti u receptu  
  2. Ako imate pristup svježim piri piri papričicama preporuka je da se one koriste. Točnu količinu teško je napamet preporučiti. Ali krenite s njih desetak, i uz njih stavite pola količine češnjaka, isprobajte nakon par pulsiranja i onda prilagodite i popravite omjere.
  3. Dužina pečenja najviše ovisi o veličini i korištenim komadima pileta. Kao i o samom načinu pečenja i radi li se o roštiljskoj vatri ili pećnici. Uvijek redovno provjeravajte stupanj pečenosti mesa, a i slobodno ga zarežite uz kost da vidite je li se meso ispeklo u cijelosti. Piletinu nije preporučljivo posluživati sirovu.
  4. Ako ste pripremili veće količine peri peri umaka možete ga čuvati u teglici u hladnjaku i do nekoliko tjedana pošto su namirnice konzervirane u ulju.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.