Kolumne 29. lipnja 2019.

Dalmatinski curry na domaći način

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Curry je jedno od poznatijih indijskih jela kojeg vole svi ljubitelji (egzotičnih) začina i ljutine, a koje u prijevodu znači upravo umak od mješavina raznih začina.

Iako dijeli ime s popularnom žutom mješavinom začina koja se kod nas može kupiti u svakom dućanu, samo jelo ne mora sadržavati curry mix začina (iako ne vidim razlog zašto ga ne bi iskoristili). Dok neke verzije ovog jela mogu/moraju sadržavati kao začin i lišće Curry drveta.

Uglavnom ima puno različitih ‘curry’ naziva u i oko ovog jela koji vas lako mogu zbuniti oko sastava tog jela. A tu ne pomaže ni činjenica da postoji mnogo recepata za curry koji se dosta razlikuju ovisno o regiji iz koje recept dolazi.

 

Možda vas zanima... Mini zalogajčići s kobasicama za prste polizati Kolumne

 

Najvažnije razlike su one između tzv. ‘suhe i mokre’ verzije curryja koje ovise o količini umaka koja se priprema uz glavnu namirnicu i od čega je taj umak napravljen. A dosta se razlikuju i po namirnicama koje se koriste za njihovu pripremu. Tako postoje vegetarijanske verzije curryja, verzije s mesom ali i verzije s ribom.

Upravo me je ova zadnja verzija curryja s ribom do sada uspjela zaobići, te je nisam nikada imao priliku pripremiti kod sebe doma. Ali kako sam prije par dana dobio veću količinu svježe ribe nisam mogao odoljeti iskušenju da uz pripremu tradicionalnih ribljih jela jedan dio te ribe ne iskoristim i za pripremu ribljeg curryja.

Nisam se strogo držao niti jednog recepta za curry što će vam odmah biti jasno po korištenim začinima, a zašto sam ga odlučio nazvati “dalmatinskim curryjem”, shvatit ćete čim pogledate neke od dodatnih namirnica koje sam iskoristio u ovom jelu.

Ponosno mogu reći da je ovo najbolji curry koji sam do sada napravio! Bolji mi je od bilo koje mesne verzije. Zato se nadam da će se i vama moja interpretacija ovog popularnog recept svidjeti i da ćete je brzo isprobati.

 

Možda vas zanima... Ideja za ručak: Hrskavi batat uz umak od indijskih oraščića Kolumne

 

Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom za hrskavi ručak Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Potrebno vam je:

Curry miks začina:

  • 1 i 1/2 čajna žlica curry začina (mix začina)
  • 1 čajna žlica kurkume
  • 1 čajna žlica dimljene crvene paprike
  • 1/2 čajne žlice kumina
  • 1/4 čajne žlice cimeta
  • 1 čajna žlica tikka masala (mix začina)

Ostalo:

  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1/2 manjeg ljubičastog luka
  • 4 kom (600 g) svježih odrezaka ribe
  • 2 čajne žlice sambal oeleka
  • 1 jušna žlica soja umaka
  • Sok 1/2 limuna
  • čajna žlica gorušice u zrnu
  • 6 kom svježih listova blitve

Postupak pripreme:

  1. Filete ribe očistite od kostiju i narežite na manje kocke. Ako želite, dio ribe možete ostaviti u komadu, u odrescima, radi efektnijeg prezentiranja jela kod posluživanja.
  2. Pripremite mješavinu začina za curry. Pomiješajte kurkumu, dimljenu papriku, cimet, kumin (mljeveni), Tikka masalu (jedan odličan mix začina) s curry mixom i soli.
  3. Umjesto curry paste koja se radi od mljevene paprike, luka, chilija i začina, za pripremu curryja možete iskoristite već gotovi sambal oelek koji se dobiva mljevenjem chili paprika. A možete iskoristiti čak i domaći ljuti ajvar ako nemate ništa drugo pri ruci.
  4. Zagrijte žlicu maslinova ulja u dubokoj tavi i na njoj prepecite sjemenke gorušice dovoljno dugo da počnu pucketati.
  5. Zatim dodajte 2 čajne žlice Sambal Oeleka, kratko ga zapecite pa dodajte sok pola limuna i curry miks začina. Uz konstantno miješanje napravite laganu zapršku uz pomoć svih sastojaka.
  6. Kada osjetite isparavanje intenzivnog mirisa začina dodajte sitno sjeckani luk, komade ribe i soja umak. Dobro sve pomiješajte kako bi se začini povezali s ribom, i kako bi se na zapekli na njoj.
  7. Nakon 1 minute prelijte sve s konzerviranim kokosovim mlijeko. Konzervirano kokosovo mlijeko je puno gušće i pogodnije za ovo jelo od verzije u tetrapaku.
  8. Uz konstantno miješanje pustite curry da zakipi. Tada smanjite vatru i uz povremeno miješanje pustite curry da se kuha oko 10-15 minuta ili do željene gustoće umaka. Na kraju ubacite na trake narezanu svježu blitvu u umak i promiješajte.
  9. Curry poslužite uz rižu, quinou ili pita kruh (može i lepinja) te s nasjeckanom chili paprikom.

Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.