Kolumne 17. travnja 2019.

Njemačka pivarska tradicija u Hrvatskoj

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
Što se dobije kada se spoje njemački Zakon o čistoći piva, iskusni bavarski majstor pivar i vrhunska voda iz riječke Rječine? Nekoliko pitkih odgovora na ovo pitanje mogu se pronaći samo u pivovari Kaltenberg Adria.

O njemačkom pivarstvu se ne može razgovarati, a da se ne spomene slavna 1516. godina kada je donesen Zakon o čistoći piva kojim je njegova proizvodnja ograničena na slad, hmelj, kvasac i vodu. S druge strane, o našem gradu Rijeci se ne može govoriti, a da se ne spomenu Riječki karneval, Trsatska gradina i na sva usta hvaljena visoka kvaliteta vode iz njezine Rječine. A upravo su kapljice iz te legendarne rijeke po recepturi njemačkog Zakona o čistoći i pod orkestralnom palicom bavarskog majstora pivara Sebastiana Bauera iz Kaltenberg Adria postale dio izvornog riječkog piva Tars. Ovo svjetlo lager pivo blagog sladnog okusa koji podsjeća na biskvit s notom karamele u pozadini, ime je dobilo po svjetski poznatoj riječkoj atrakciji, Trsatskoj gradini. Tars pivo će vam biti dobar kompanjon prilikom uspona do Trsata, ali uz velebni pogled na Rijeku i bogata nagrada kada dosegnete Gradinu.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

No, to nije sve što vješte i iskusne ruke Sebastiana Bauera mogu proizvesti iz četiri osnovna pivska elementa. Rječina tako teče kroz tradicionalne njemačke stilove u brendovima Kaltenberg Pils, Kaltenberg Heffeweissbier i najprodavanije tamno pivo u Njemačkoj, König Ludwig Dunkel. U svim navedenim pivima korištena je i posebna sorta Kaltenberg kvasca. Svaki od navedenih brendova se odlikuje za svoj stil karakterističnim crtama: biljni okusi i gorčina hmelja koje podupiru slatkaste sladne note u Pilsu i naglašenije note prženog slada koje vuku na tostirani kruh u Dunkelu. No, kao velika obožavateljica pšeničnih piva, ostala sam oduševljena kada su me s prvim udahom i gutljajem obuzele, ako ne i opsjele, arome i okusi banane te klinčića i kardamoma u Heffeweissbieru.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Ova tri Kaltenbergova brenda teku iz riječke pivovare u količini od 30 do 50 tisuća hektolitara godišnje. Ali unutar tog velikog postrojenja skriva se manja pivovara zapremnine od 60 hektolitara u kojoj se događa čista alkemija. Naime, Kaltenberg je prepoznao craft pivarstvo ne samo kao ozbiljnu konkurenciju, već i potrebu tržišta, pa si tako u manjoj pivovari daju oduška u eksperimentiranju unutar ograničenja Zakona o čistoći, a kako bi stvorili nešto novo i moderno. Rezultat je brend Ludwig's Craft koji je u stilu Session Lager dostupan, u bocama i na točionicima, u široj maloprodaji. Ovo pivo zadovoljava ljubitelje laganih, pitkih lagera i onih zaluđenih hmeljem. U istom brendu je u prodaji i Hoppy Lager, no trenutačno se nudi samo na točionicima Ludwig's Gastro Puba u sklopu pivovare.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Ludwig's Gastro Pub je kao blještavi dragulj u kraljevskoj kruni kralja Ludwiga II, čije ime se provlači kroz mnoge Kaltenbergove brendove, a koji je u 19. stoljeću osnovao pivarsku akademiju na Sveučilištu Weihenstephan. Izvana vam neće tako djelovati jer su pivovara i pub smješteni u industrijskoj zoni naselja Kukuljanovo, nedaleko od Rijeke. Ali dah će vam se oduzeti pri samom ulasku u veliki restoran sa 150 sjedećih mjesta, uređenom u kombinaciji industrijskog stila i tradicionalne bavarske pivnice. Nasuprot samog ulaza je dugačak šank iza kojeg se kroz velike prozore prostire moderna, sterilno čista pivovara s visokim metalnim tankovima punih svježeg, hladnog piva. Žeđ vas uhvati na sam pogled. No, iako se pivo naziva još i tekućim kruhom, od njega se još nitko nije zasitio. Zato je tu bogati meni Ludwig's Gastro Puba s hamburgerima, pilećim krilcima, prženim kolutićima od luka, svinjskim rebrima mekanim kao duša… U svom tom slasnom obilju, moram ipak istaknuti vrhunski čips od krumpira koji se radi u samom pubu. Oborio me s nogu svojom debljinom i hrskavošću, ali ponajviše glavnim karakteristikama da uopće ne djeluje masno i nije slan. Uz njega se može piti bilo koje od Kaltenbergovih piva, a da vam ne utječe na njihov okus.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Otvaranje Kaltenberg Adria mudar je potez i pokušaj povratka ugleda koje je Kaltenberg pivo nekada uživalo još dok je proizvodnja bila u Splitu. Još kada se tome pridoda sinergija njemačke pivarske tradicije s prirodnim resursima koje nudi sama lokacija, sama priča dobiva još više na značaju. Voda iz  Rječine je komponenta s kojom se svi u upravi pivovare ponose i u čijem održavanju i financijski sudjeluju. Ma, kako samo ono ide poznata blues pjesma: Da je Rječina pivo, bila bih patka koja zaranja? Dobro, ne ide baš tako, no znate na što mislim…

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.