Vjerojatno nikada do sada nisam koristila pravi naziv za ovaj kolač – krancle. Uvijek su to bili „oni s pekmezom“. Definitivno moji najdraži keksi koje nikad ne odbijam i za koje znam da su uvijek dobri.
Ovog puta vam donosim nešto veće izdanje, gigantske krancle u blagdanskom ruhu.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
- 300 g brašna
- 140 g šećera
- 50 grama masti
- 50 grama maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- ½ Dr.Oetker praška za pecivo
- 1 žličica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
- Pekmez po želji
Priprema:
- Sve sastojke stavite (osim pekmeza) u posudu i umijesite glatko tijesto.
- Ostavite ga u hladnjaku na sat vremena.
- Razvaljajte tijesto na debljinu koju želite, no imajte na umu da će se oni svakako malo dići kod pečenja.
- Oblikujte tijesto rezačem u obliku bora, a na svakom drugom keksu izdubite rupice koje predstavljaju kuglice.
- Pecite kekse na 180 stupnjeva, 5-6 minuta. Bitno je da ne potamne.
- Kada su se ohladili keksi, gornje kekse s rupicama pospite šećerom u prahu, a na druge namažite pekmez i spojite u divan bor.
U slast!