Kolumne Gastrolovci 21. rujna 2021.

Pekmez od šljiva pripremi u pećnici - bez dodanog šećera

Pekmez od šljiva iz pećnice foto: ANDREA CUKROV
gastro postao gastro.24sata.hr
Od teglice finog pekmeza dijele te svježe šljive, lim za pečenje i malo strpljenja...

Ako mi je nešto sinonim za pekmez onda su to šljive. Odrasla sam na pekmezu od šljiva, onom tamnom, tamnom, skoro crnom. S njim smo obavezno mazali kruh, baškotine, kekse, ponekad smo ga jeli na žlicu i,naravno, s palačinkama. 

Kad sam počela kuhati, prva zimnica koju sam poželjela napraviti bio je upravo pekmez od šljiva. Držala sam se tada provjerenih informacija i kuhala ga sa šećerom, baš kao i sve drugo voće. Napredovala sam u međuvremenu i šećer izbacila iz svega u čemu nije potreban; u kolačima ponekad jest, ali u pekmezu od šljiva za njim nema nikakve potrebe.

 

Možda vas zanima... Mousse od tamne čokolade i još dva sastojka Kolumne


Šljive su slatke same po sebi i dugim ukuhavanjem njihov okus se koncentrira u onaj predivni crni namaz koji toliko volimo. Naime, šljive samo operem, stavim na veliki duboki pleh od pećnice i pečem ih dok se ne pretvore u gusti namaz. I gotovo, to je to. Ovo je tradicionalni način pripreme i zbilja mu nema premca. 

Možeš dodati začine ili neki alkohol, ali ja sam, nakon puno eksperimentiranja, došla do zaključka kako mi je najbolji pekmez bez ikakvih dodataka. U slast!

Sastojci:

  • 2,6 kg šljiva 

Pribor:

  • lim za pečenje
  • sterilne teglice

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200°C.
  2. Šljive operi, prepolovi ih i odstrani im koštice.
  3. Posloži šljive u tepsiju i stavi ih peći u zagrijanu pećnicu. U početku ne trebaš ulagati nikakav dodatni napor, samo pusti šljive da se peku.
  4. Nakon nekih sat i pol pečenja, šljive će se krenuti zgušnjavati. Tada ih promiješaj i nastavi peći. Po potrebi malo smanji temperaturu pečenja.
  5. Kako će se šljive zgušnjavati i peći, morat ćeš češće miješati da ne zagore.
  6. Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje. Pažljivo ga izvadi iz pećnice i prebacite u sterilne teglice.
  7. Otvorene teglice ostavi u pećnici zagrijanoj na 110°C još desetak minuta. Nakon toga teglice zatvori i umotaj ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.

Ovako pripremljen pekmez čuvaj na tamnom i hladnom mjestu i trajat će ti cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvoriš teglicu, potroši ga unutar nekoliko dana.

 

 | Author: ANDREA CUKROV Pekmez od šljiva foto: ANDREA CUKROV

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.