Kolumne 23. lipnja 2014.

Pesto od mladog graška

ap6 edt.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ljubitelj graška, ovaj će vam pesto uvijek rado biti as iz rukava. Možete ga poslužiti kao namaz na fino prepečenom kruhu ili kao umak za vašu omiljenu tjesteninu. Kako god ga poslužili, nećete pogriješiti!

A kad ćete ga napraviti, ako nećete sad!? Već smo dobro zagazili u mjesec lipanj i tržnice obiluju svježim domaćim graškom. Trebate samo skoknuti po njega. Ili do vrta ako ga imate, zadnji je čas za branje! Ja sam svoj grašak donijela upravo iz vrta mojih roditelja. Točnije, sjela sam s mamom i očistila na kilograme i kilograme graška. I dok sam ga čistila, odlučila sam da će mi prvo jelo biti ovaj pesto. A nakon toga ću napraviti grašak i noklice. Pa juhu od graška. Pa ajngemahtes. Pa... dobro, dobro! Vratimo se mi našem današnjem receptu za pesto. Evo, ovo je sve što će vam trebati:
 

Sastojci za pesto:

200 gr graška
2-3 mlada luka
2 režnja češnjaka
50 gr ribanog sira (parmezan ili grana padano)
2 velike žlice mljevenih badema (ili prženih pinjola)
4-5 listića svježeg bosiljka
50 ml maslinova ulja
Sol, papar
750 ml vode (za kuhanje graška)

Postupak pripreme:
1. Očišćeni mladi grašak stavite u kipuću vodu (750 ml) u koju ste dodali prstohvat soli. Dodajte i na kolutiće sjeckani mladi luk te 2 žlice maslinova ulja. Pustite da se sve zajedno kuha na srednje jakoj vatri 15 minuta.
2. Kad ste skuhali grašak, ocijedite ga (ako ćete pesto odmah poslužiti s tjesteninom, sačuvajte si tekućinu od kuhanja za kuhanje tjestenine) i pustite da se ohladi. Možete ga brže ohladiti tako da ga stavite u veliku zdjelu hladne vode pa ga kasnije još jednom ocijedite.
3. Kad je grašak potpuno hladan stavite ga u električnu sjeckalicu ili u visoku usku posudu u kojoj ćete ga s ostalim sastojcima štapnim mikserom izraditi u pesto (ja uvijek koristim štapni mikser). Dodajte mu na grublje sjeckan češnjak, natrgane listiće bosiljka, sol i papar po ukusu, svježe ribani sir, dvije žlice mljevenih badema i na kraju polovicu od potrebne količine maslinova ulja. Dobro usitnite smjesu dodavajući si preostalo maslinovo ulje. Tekstura treba biti kremasta i bez većih komadića, kao fini namaz.
4. Pesto stavite u čistu staklenku, dobro zatvorite, zalijte po površini maslinovim uljem i čuvajte u hladnjaku najduže 5-6 dana.

Pesto možete koristiti odmah, i to tako da u vodi u kojoj se kuhao grašak skuhate omiljenu vrste tjestenine (kod mene s pestom uvijek nekako najbolje idu špageti). Ova količina pesta vam je dovoljna kao umak za tjesteninu za 4 osobe.

Tjesteninu ocijedite i ostavite si malo vode u kojoj se kuhala za dodavanje umaku od pesta. U široj tavici zagrijte malo maslinova ulja, dodajte ocijeđenu tjesteninu, par žlica pesta, malo vode od kuhanja i pustite da se lijepo sve skupa sjedini, stalno miješajući. Poslužite u dubokim tanjurima, obilato posipano svježe ribanim sirom. Ako ste od onih kojima u svakom jelu mora biti barem malo mesa ili nečeg suhomesnatog, onako da jelo zamiriše, slobodno dodajte malo pancete rezane na kockice (popržite je na ulju odmah na početku).

Ovaj pesto, također, možete poslužiti kao namaz na prepečenom kruhu. Vrući kruh možete dodatno natrljati češnjakom (naravno, ako volite intenzivan okus češnjaka), namazati pestom i na kraju sve malo pokapati maslinovim uljem. Ovi su kruščići, ili kako ih Talijani zovu crostini, idealan zalogaj za svako druženje i priliku, pogotovo za ljetne zabave.

Napravite još danas svoj pesto i uživajte u punoći okusa mladog graška. Zeleno je boja mjeseca lipnja, uživite se u zeleno.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.