Kolumne 10. srpnja 2017.

Piknik u ritu: Baranjski stol

Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
DUNAV ART FESTIVAL nova je manifestacija s originalnim konceptom koji spaja glazbu enologiju i gastronomiju. Trodnevni festival održan je na prijelazu lipnja u srpanj na tri lokacije u hrvatskom Podunavlju – Vukovaru, Erdutu i Kopačevu i terminski se poklapa s Međunarodnim danom Dunava koji se obilježava 28. lipnja.

U Vukovaru je naglasak bio na klasičnoj glazbi, u Erdutu na fuziji jazza i bluesa s modernom elektronskom glazbom, a u Kopačevu na etno glazbi i enogastronomiji.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić


Iako za razliku od Vukovara i Erduta Kopačevo ne leži na samome Dunavu važno je po tome što se u njemu nalazi ulaz u park prirode Kopački rit, a Kopački rit je prirodni fenomen nastao djelovanjem Dunava i njegove pritoke, rijeke Drave. Tako nastaje zanimljiv fenomen nazvan „unutrašnjom deltom Dunava“.

Kopačevo je selo svega petnaestak kilometara udaljeno od najvećeg urbanog centra Istočne Hrvatske, grada Osijeka i predstavlja vrata za oazu netaknute divljine u kojoj dominiraju močvare, šume, poplavne livade, uzvišena područja nazvana gredama, kapitalni primjerci krupne jelenske divljači, zaštićene i rijetke vrste ptica…

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
Na popularizaciji ovih prirodnih ljepota i njihove prezentacije široj javnosti trenutno osim Parka prirode Kopački rit radi i Kuća u prirodi ZLATNA GREDA smještena na istoimenoj pustari, a koja je proglašena top destinacijom kontinentalnog turizama 2016. godine. ZLATNA GREDA nudi biciklističke, kanuističke i hiking ture, te team building programe kao što je „Putevima dunavskih alasa“ za upoznavanje Kopačkoga rita, a sama Kuća u prirodi sadrži konferencijsku salu, hostel, zip line, adrenalinski park s dvije razine i restoran.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
Posljednjeg dana festivala u prijemnom centru Parka prirode Kopački rit održan je PIKNIK U RITU. Intencija je bila na jednom mjestu, praktični na jednome, doduše gigantskome stolu objediniti i prezentirati gastronomsku ponudu Baranje. Teško je izdvojiti sve koji su izlagali, pa sam odlučio izdvojiti četiri restorana koji su me se najviše dojmili. Između ostalih predstavili su se i restoran BARANJSKA KUĆA iz Karanca, DAROCZ iz Vardarca, ZLATNI BUNAR iz Luga restoran vinarija JOSIĆ iz Zmajevca.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
Restoran BARANJSKA KUĆA poznat je u cijeloj Hrvatskoj, a i šire. Smješten je u etno selu Karanac, a njegov vlasnik Vladimir Škrobo Bajo jedan je od pionira ruralnog turizma na ovim prostorima, a osim što vodi spomenuti restoran Bajo organizira različite manifestacije koje imaju za cilj popularizaciju seoskoga turizma poput Zimske burze kavanskih svirača i netom održane Akademije blata.


DAROZC je relativno nov restoran, ali se u kratkome vremenu uspio nametnuti kao jedan od ponajboljih baranjskih gastro kutaka. Dok čekate fiš paprikaš čija priprema traje dobar školski sat, domaćini će se potruditi da Vam ne bude dosadno i poslužit će Vam domaći kruh s različitim vrstama paprike i masti.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
ZLATNI BUNAR se nalazi u sklopu hotela LUG iz istoimenoga sela, a koji posluje pod geslom countryside luxury, a uskoro planiraju pored postojećih sadržaja kao što su teniski tereni i slično svojim posjetiteljima ponuditi wellness & spa. U Lugu se svake godine održava i čuveni PAPRIKAFEST koji okuplja najbolje baranjske paprikare.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
Restoran vinarija JOSIĆ nalazi se u vinskoj prijestolnici Baranje, pitoresknom i jedinstvenom Zmajevcu. Odlikuje ga odlično uređen interijer i široki izbor panonskih delicija. Već godinama restoran vinarija JOSIĆ redovito biva ocijenjen kao jedan od najboljih restorana Slavonije&Baranje.

Baranja je majka vina (na mađarskom jeziku Bor – vino, anya – majka), a Zmajevac je sa svojih dvadesetak gatora poredanih u dva surduka i Ružinoj ulici baranjsko mjesto s najvećom koncentracijom vinskih podruma, a popularizaciji vinske kulture značajno pridonosi i vinoteka BARANYAI JULIA, te manifestacije poput VINSKOGA MARATONA koji je prošle godine okupio više od 1500 natjecatelja ove godine se očekuje preko 2000. Za Martinje prošle godine Zmajevčani su lansirali i vinsku valutu prigodno je prozvavši MALIGAN.

 | Author: Mario Jukić Mario Jukić
Sve u svemu PIKNIK U RITI sjajna je manifestacija koja je na najbolji način prezentirala baranjsko gastro obilje, a nadam se da će sljedeće godine otići i stepenicu više u misiji profiliranja Baranje kao jedinstvene enogastronomske regije i vrhunske destinacije hrvatskoga kontinentalnoga turizma.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.