Kolumne 17. rujna 2018.

Pita od šljiva stvorena za slatko doba između ljeta i jeseni

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisna, ljepljiva i tako sočna, pita od šljiva s dodatkom vina, cimeta i vanilije instantno postaje razlog zbog kojeg toliko obožavamo doba između ljeta i jeseni i, još važnije, doba šljiva.

Dok smo se ljeti sladili breskvama, marelicama, malinama, kupinama i borovnicama, kraj ljeta rezervirali smo za sočne šljive. Za fino, ljepljivo punjenje trebat će vam svega nekoliko ključnih sastojaka, a prhko tijesto pak možete pripremiti po receptu koji i sami najviše volite. 

 

Možda vas zanima... Cobbler - sočan kao pita, hrskav kao crumble Kolumne

 

Zbog vanilije i cimeta, slatkasti okusi šljiva jače će doći do izražaja, a samo nekoliko žlica bijelog vina učinit će ovu pitu potpuno drugačijom od svega što ste do sada isprobali. Na kraju, pitu možete posipati bademima ili pistacijom, koji će stvoriti hrskavi element i na najslađi način zaokružiti ovu divnu slasticu.
 

 

Možda vas zanima... Kolač sa šljivama koji osvaja na prvu - sočan, brz i prefin Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 350 g oštrog brašna
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Korica jednog limuna
  • Prstohvat soli
  • 700 g šljiva
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • Sok jednog limuna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice cimeta
  • 4 žlice bijelog vina, muškat ili neka druga slatkasta vrsta

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte oštro brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, jaje, hladni maslac koji ste narezali na kockice ili još hladnog naribali na ribež i vrhnje, pa od svih sastojaka zamijesite tijesto.
  2. Svi sastojci trebaju biti dobro povezani, no tijesto nemojte predugo mijesiti kako ne bi postalo pretoplo i gnjecavo.
  3. Zamotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na barem jedan sat ili preko noći.
  4. Šljive očistite i ubacite ih u veću posudu. Možete ih nasjeckati na manje komadiće, a možete koristiti i cijele polovice, ja sam koristila polovice.
  5. Dodajte im vino, limunov sok, šećer, vaniliju i cimet, pa sve dobro pomiješajte. Pustite da kratko odstoji kako bi se svi sokovi dobro povezali i stvorili divne okuse.
  6. Kada je tijesto dovoljno odstajalo, prebacite ga na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od otprilike jednog centimetra.
  7. Tijesto stavite u kalup za pečenje i pecite na 180 stupnjeva najprije oko 15 minuta.
  8. Zatim izvadite iz pećnice, dodajte nadjev i pecite još oko 45 minuta ili dok šljive u potpunosti ne omekšaju.
  9. Pitu ohladite i poslužite uz kuglicu sladoleda, šalicu kave ili čaja.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.